maanantai 24. elokuuta 2009

Aamulehti: Ihmisten salakuljetuksesta rapsahti sakkoja kahdelle


Aamulehti/STT:
Ihmisten salakuljetuksesta rapsahti sakkoja kahdelle

24.8.2009

Helsingin Sanomat/STT:
Kahdelle syyte ihmisten salakuljetuksesta Suomeen

20.8.2009

Turun käräjäoikeus on tuominnut kaksi ulkomaalaistaustaista miestä sakkoihin laittoman maahantulon järjestämisestä. Tuomitut ja heidän avustamansa neljä irakilaismiestä tulivat Turkuun laivalla Tukholmasta viime lokakuussa.

Oikeus määräsi molemmille 70 päiväsakkoa. Kun rangaistuksesta vähennetään aika, jonka miehet olivat vangittuna tutkintavaiheessa, maksettavaa jää toiselle 132 euroa ja toiselle 150 euroa.

Molemmat kiistivät syytteet. Toinen kertoi avustaneensa kahta serkkuaan äitinsä määräyksestä. Hän kielsi tienneensä, ettei avustettavilla ollut passia. Toinen taas taas kertoi törmänneensä laivalla kahteen mieheen, jotka olivat matkalla Pohjanmaalle. Koska hän oli menossa samaan suuntaan, hän oli tarjonnut kyytiä.

Syyttäjä vaati miehille rangaistusta törkeästä laittoman maahantuonnin järjestämisestä. Oikeuden mukaan tuomittujen osuus oli kuitenkin niin vähäinen, ettei tekoa voida pitää törkeänä. Oikeus arvioi, että järjestelyihin on osallistunut suurempi, jossain määrin organisoitunut joukko. Näyttöä muiden maahantulon järjestämisestä ei kuitenkaan löytynyt.

____________________________________________

Helsingin Sanomat:

Kahdelle irakilaissyntyiselle miehelle luettiin Turun käräjäoikeudessa torstaina syyte laittoman maahantulon järjestämisestä. Syyttäjän mukaan miehet ovat toimineet osana järjestäytynyttä salakuljetusorganisaatiota.

Riidatonta jutussa on se, että kaksi irakilaismiestä saapui Tukholmasta Turkuun Viking Amorellalla 29. joulukuuta viime vuonna. Syyttäjän mukaan Suomessa asuvat irakilaismiehet ovat odottaneet tulijoita ennakkosopimuksen mukaan Turun torilla. Sieltä matka on jatkunut toisen omistamalla henkilöautolla Saloon, jossa poliisi otti nelikon kiinni.

Tulijoilla ei ollut passia. Kiinnioton jälkeen he ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa.

Suomen ulkopuolella matkaa järjestelleiden henkilöllisyys ei ole selvinnyt.

Oikeus antaa jutussa kansliatuomion myöhemmin.