perjantai 14. elokuuta 2009

YLE: Poliisille ohjeet maahanmuuttajanaisten oleskelulupien käsittelyyn


YLE Uutiset:
Poliisille ohjeet maahanmuuttajanaisten oleskelulupien käsittelyyn
14.8.2009


Poliisia aiotaan muistuttaa oikeudenmukaisista menettelytavoista maahanmuuttajanaisten oleskelulupahakemusten käsittelyssä. Ohjeissa muistutetaan muun muassa, että poliisin täytyy ottaa huomioon inhimilliset tekijät hakemuksen käsittelyssä, kun perheväkivallan takia eronnut nainen hakee oleskelulupaa.

Lain mukaan poliisi voi myöntää harkinnanvaraisen uuden oleskeluluvan naiselle, jonka maassaolo-oikeus perustuu avioliittoon suomalaisen kanssa. Epäselvyyksiä on kuitenkin siitä, mitä oleskeluluvan saamiseen vaaditaan.

Nykytilanteessa maahanmuuttajanaisten voi olla vaikea erota väkivaltaisesta puolisosta, jos oleskeluluvan peruste on avioliitto suomalaisen kanssa. Jos naisella ei ole lapsia tai hän ei ole ehtinyt löytää opiskelu- tai työpaikkaa Suomesta, niin naista voi odottaa oleskeluluvan epääminen.

Lupa myönnetään tapauskohtaisesti

Poliisi harkitsee tapauskohtaisesti, myönnetäänkö eroavalle maahanmuuttajanaiselle uutta oleskelulupaa, jos maassa olo on aiemmin sallittu vain avioliiton takia.

Laki antaa poliisille yleisluontoisia ohjeita harkintaan. Vähemmistövaltuutetun mukaan poliisipiirit tarvitsevat lisää ohjeita, jotta lakia sovellettaisiin yhdenmukaisesti. Sisäministeriö lähettää asiasta kirjeen poliisipiireihin lähiviikkoina.

- Tarkoitus on selvittää sitä, että inhimilliset tekijät tulee ottaa huomioon oleskeluluvan myöntämisessä tällaisissa tilanteissa, vaikka avioliitto on ollut aiemman oleskeluluvan peruste. Tällaisissa tilanteissa on kohtuutonta ajatella, että oikeus raukeaisi siihen, sanoo vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää.

Jatkossa poliisin tulisi esimerkiksi uskoa naisten väkivaltakokemuksia myös ilman lääkärintodistusta tai rikosilmoitusta. Poliisin mukaan inhimilliset seikat huomioidaan jo nyt.

- Ainakin Helsingin ulkomaalaispoliisissa me kiinnitämme erityistä huomiota siihen, että maahanmuuttajanaisten kokemuksia väkivallasta uskotaan. Naiset tulevat eri kulttuureista, joissa poliisille väkivallasta kertominen voi olla häpeällistä. Jokainen oleskelulupa harkitaan tapauskohtaisesti ja lain sallimissa puitteissa, kertoo komisario Heli Aaltonen Helsingin ulkomaalaispoliisista.