tiistai 18. elokuuta 2009

Kaleva: Oulusta järjestellään laittomia maahanmuuttoja


Kaleva:
Oulusta järjestellään laittomia maahanmuuttoja
18.8.2009


Poliisilla ja rajavartiostolla on epäilyjä siitä, että Oulusta järjestetään laittomia maahantuloja Suomeen. Yksi tapaus on syyteharkinnassa Oulun syyttäjänvirastossa.

Kahta Ouluun turvapaikanhakijoina tullutta ja kaupungissa edelleen asuvaa miestä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä ja yhtä avunannosta siihen.

Miehet järjestivät Ouluun useammalla kerralla viisi irakilaista viime syksynä. Paljastettu reitti kulki Irakista Turkin ja Keski-Euroopan kautta Pohjois-Ruotsiin ja sieltä edelleen Ouluun. Tämä niin sanottu pohjoinen reitti on yksi käytetyimmistä laittoman maahan tulon väylistä.

Lapin syyttäjänvirastolla on syyteharkinnassa vastaavanlainen tapaus.

"Esitutkinnassa on selvinnyt, että tapauksilla on yhteyksiä toisiinsa. Kummassakin tapauksessa löytyi yhteisiä toimijoita Ruotsin puolella", sanoo tutkinnanjohtaja, Oulun merivartioalueen päällikkö Markku Kohonen.

Kohonen ei halua paljastaa kuinka paljon maahan järjestetyt ihmiset joutuivat matkoistaan maksamaan.

"Se on kuitenkin selvää, että rahaa on käytetty. Joku kerää aina voittoja tällaisissa tapauksissa", hän sanoo.

Rikosylikonstaapeli Ilkka Pernu Oulun poliisin ulkomaalaisyksiköstä sanoo, että turvapaikan hakijat ovat helppoa riistaa ihmissalakuljettajille.

"Sellainen käsitys on syntynyt, että Ruotsia kauempaa tulevat ovat mitä ilmeisimmin järjestetyn salakuljetuksen uhreja. Joillakin Oulussa jo asuvista turvapaikan hakijoista on yhteyksiä matkojen järjestäjiin", Pernu sanoo.

Määrät kasvaneet

Hakijoiden määrän rajusta kasvusta Pohjois-Suomessa ja etenkin Oulussa kertoo jo se, että pelkästään maanantain aamupäivän aikana Oulun poliisin ulkomaalaisyksikkö kirjasi neljä hakijaa. Oulusta turvapaikkaa on tänä vuonna hakenut jo lähes saman verran ihmisiä kuin koko viime vuonna yhteensä eli 146. Viime vuoden saldo oli 171.

Noin puolet heistä on niin sanottuja Dublin-tapauksia; ennen Suomeen tuloaan he ovat jo hakeneet turvapaikkaa jostain toisesta EU-maasta, mutta saaneet kielteisen päätöksen.

"Dublinin yleissopimuksen perusteella heidät voidaan palauttaa siihen maahan josta he ovat hakeneet ensimmäistä turvapaikkaa. Prosessi kestää keskimäärin pari kuukautta", Pernu sanoo.

Oulussa on tehty sopimuksen perusteella jo useita kymmeniä päätöksiä maasta poistamiseksi muun muassa Italiaan, Kreikkaan, Ruotsiin ja entisen Jugoslavian alueelle.

Turvapaikan hakijoiden määrän raju kasvu on saattanut hakijoiden ensihaastatteluista vastaavan ulkomaalaispoliisin voimavarat äärirajoille.

"Oulun poliisin ulkomaalaisyksikössä työskentelee seitsemän ihmistä. Hakijoiden määrän kasvusta huolimatta lisäresursseja ei ole saatu. Työ vaatii erikoisosaamista, joten tilapäistä lisätyövoimaa ei niin vaan oteta muista yksiköistä", Pernu sanoo.

Pernu arvosteleekin Suomen turvapaikkapolitiikkaa löysyydestä.

"Esimerkiksi Ruotsissa Irakia ei noteerata turvattomaksi maaksi yhtä yksiselitteisesti kuin Suomessa, ja siksi siellä tehdään niin paljon kielteisiä päätöksiä. Tämä taas on johtanut siihen, että tällaisen päätöksen saanut siirtyy meille", Pernu sanoo.

Irakilaisten lisäksi turvapaikkaa Oulusta hakevat erityisesti afgaanit ja somalit.