maanantai 31. elokuuta 2009

Ministeri Thors: Kuntakorvausten nosto edesauttaa pakolaisten sijoittamista kuntiin


Sisäasiainministeriön tiedote:
Ministeri Thors: Kuntakorvausten nosto edesauttaa pakolaisten sijoittamista kuntiin

31.8.2009


Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors osallistui tänään maahanmuuttoasioiden yhteistyötilaisuuteen Mikkelissä. Ministeri toi puheessaan esiin hallituksen päätöksen nostaa kunnille maksettavia korvauksia pakolaisten vastaanottamisesta.

- Nyt kunnat voivat varmasti helpommin tehdä päätöksiä pakolaisten vastaanottamisesta. Toivottavasti ne lähes 350 oleskeluluvan saanutta, jotka odottavat kuntasijoituspaikkaa vastaanottokeskuksissa, voivat pian muuttaa uudelle kotiseudulleen. Odottelu tulee yhteiskunnalle kalliiksi ja on raskasta niille, jotka odottavat kotia jostain kunnasta, ministeri totesi.
- Kotoutumisen kannalta pitkä aika vastaanottokeskuksessa ei ole hyväksi.

- Kuntakorvauksia nostetaan nyt ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1993, joten oli jo korkea aika puuttua korvausten tasoon. Pidän budjettipäätöstä hyvänä merkkinä kunnille siitä, että hallitus suhtautuu maahanmuuton kuluihin vastuuntuntoisesti näinä vaikeina aikoina, ministeri Thors sanoi.

Ministeri Thorsin mukaan myös budjetin panostukset koulutukseen auttavat maahanmuuttajia. - Lisärahoitus kieli- ja pätevöitymiskoulutukseen ja kotoutumiskoulutukseen on järkevä panostus kotouttamisen tehostamiseen, ministeri painotti.

- Budjetissa on muutenkin panostettu maahanmuuttoon. Poliisi, Maahanmuuttovirasto ja oikeuslaitos saivat lisärahaa turvapaikkaprosessiin. Tämä tarkoittaa prosessin nopeutumista ja selviä säästöjä itse turvapaikanhakijoiden vastaanoton osalta. Sisäministeriön arvion mukaan satsaus turvapaikkaprosessin lyhentämiseen tuo kolminkertaiset säästöt vastaanottokeskusten kuluissa, ministeri totesi.