torstai 20. elokuuta 2009

HS: Tutkintojen vertailua pyritään helpottamaan

Helsingin Sanomat: Tutkintojen vertailua pyritään helpottamaan
20.8.2009


Vuoteen 2012 mennessä jokaiseen tutkintotodistukseen tulee sisällyttää maininta tutkinnon eurooppalaisesta tasosta, jota kuvataan numerolla, esittää opetusministeriön työryhmä.

Esimerkiksi tohtorin tutkinto sijoittuu ylimmälle vaativuustasolle kahdeksan, ylempi korkeakoulututkinto ja ylempi ammattikorkeakoulututkinto tasolle seitsemän ja alempi korkeakoulututkinto (kandidaatti) ja ammattikorkeakoulututkinto tasolle kuusi.

Ammattikoulu eli ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto toisivat tason neljä ja peruskoulun oppimäärä tason kaksi.

Suomalaisen tasoluokituksen taustalla on eurooppalainen European Qualifications Framework (EQF). Keväällä 2008 hyväksyttyä suositusta valmisteltiin Euroopan unionissa vuosia.

Euroopan maat ovat kuitenkin edenneet asiassa eri tahtiin. Esimerkiksi Irlanti, Ranska, Malta ja Britannia ovat jo laatineet omat luokituksensa.

Luokituksen – tai kansallisen viitekehyksen, kuten työryhmä sitä kutsuu – avulla pyritään helpottamaan tutkintojen ja myös varsinaisen osaamisen kansallista ja kansainvälistä vertailtavuutta. Myös tutkintojen läpinäkyvyyttä ja aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista halutaan lisätä.

"Kyseessä ei ole pelkkä tekninen työkalu tutkintojen luokittelua varten, vaan sen avulla voidaan edistää opiskelijoiden ja työntekijöiden liikkuvuutta Euroopassa ja kotimaassa", sanoi muistion torstaina vastaanottanut opetusministeri Henna Virkkunen (kok).