sunnuntai 30. elokuuta 2009

Kymen Sanomat: Maahanmuuttajista on voitava keskustella


Kymen Sanomat, pääkirjoitus:
Hellevi Moilanen: Maahanmuuttajista on voitava keskustella
30.8.2009


Suomessa etsitään edelleen linjaa, millä tavalla puhua maahanmuuttajiin liittyvistä ongelmista leimautumatta maahanmuuttajakriittiseksi tai peräti -vihamieliseksi. Tässäkin keskustelussa pitäisi löytää perusinhimillinen tapa, joka tunnustaa maahanmuuttajat vahvuuksineen ja heikkouksineen ihmisiksi ihmisten joukossa.

Hekin ovat jonkun lapsia, jotka tuntevat surua, iloa, pelkoa, vihaa, huolta huomisesta, siinä missä tähän maahan syntyneetkin. Vain kulttuuri ja kenties ihonväri tekevät heistä hieman erilaisia. Kun he tulevat outoon maahan, on selvää, että he tuovat tullessaan henkisen rikkauden lisäksi myös ongelmia. Se tosiasia on vain hyväksyttävä ja pyrittävä ratkaisemaan ongelmat asiallisesti ja avoimesti.

Suomessa on ymmärretty viime vuosikymmenien aikana rikkoa monia tabuja ja antaa avoimuuden kautta ihmisarvo vähemmistöille, jotka aiemmin vaiettiin näkymättömiksi.

Nyt meillä on murrettavanamme jälleen yksi tabu, joka huutaa asiallista keskustelua. Ennakkoluulojen värittämä suhtautuminen maahanmuuttajiin muuttuu vain, jos keskustelu on sallittua. Mutta Jussi Halla-ahon (perus/sit) blogikirjoittelun kaltaisia ylilyöntejä meillä ei ole mitään syytä hyväksyä.

HELLEVI MOILANEN