sunnuntai 16. elokuuta 2009

Kouvolan Sanomat: Alyuossefilla on ystäviä kantaväestöstä


Kouvolan Sanomat:
Alyuossefilla on ystäviä kantaväestöstä
16.8.2009


Irakilaisnaisen kotiutumista Kouvolaan on pehmentänyt Eskolanmäen korttelikoti Oravanpesä. Nelisen vuotta Eskolanmäessä asunut Ibtisam Alyuossef auttelee alkuun jo muita maahanmuuttajia.

Irakilaissyntyinen Ibtisam Alyuossef on asunut perheineen Eskolanmäessä nelisen vuotta, ja viihtynyt omien sanojensa mukaan erittäin hyvin.

- Tämä on kaunista asuinaluetta. Ihmiset ovat mukavia ja auttavaisia. Olen ystävystynyt viiden suomalaisrouvan kanssa. Vierailemme toinen toistemme luona, juttelee Alyuossef, jolta ei heru pienestä tivaamisesta huolimatta yhtään poikkipuolista sanaa kantaväestöstä tai heidän suhtautumisestaan maahanmuuttajiin.

Ibtisam Alyuossef kertoo, että häntä auttoi sopeutumisessa suomalaiseen elämänmenoon Eskolanmäen korttelikoti Oravanpesä, joka tarjosi töitä keittiössä. Alyuossef auttelee Oravanpesässä ruokailupäivänä.

Avoin ja ulospäin suuntautunut Alyuossef on kotiutunut suomalaiseen yhteiskuntaan sen verran hyvin, että hän on mukana Kouvolan maahanmuuttotoimistossa uusien maahanmuuttajien vastaanotossa. Viimeksi pari viikkoa sitten hän oli silottamassa tietä Eskolanmäkeen muuttaneelle uudelle irakilaisperheelle.

Lauantaina Alyuossefit rentoutuivat uusine ystävineen Eskolanmäen kyläjuhlassa.

Kouvolan Korttelikotiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajan Tuomo Saarisen mukaan on varsin yleistä, että maahanmuuttajat ovat aika varovaisia lausunnoissaan. Tämä ei ole hänestä pelkoa, vaan varovaisuutta.

Saarisen tietää, että rasismia esiintyy Kouvolassa samalla lailla kuin muuallakin maassa.

- Mitä tummaihoisemmalta rasismista kysyy, niin sitä useammin saa vastaukseksi, että se on luonnollista, täysin normaalia, selittää Saarinen maahanmuuttajien osittaista väistöliikettä.

Kouvolan seudulla elää noin 1 600 ulkomaalaistaustaista ihmistä, joista konkreettisen avun tarvitsijoita on satakunta. Venäläistaustaisia on eniten ja he auttavat pitkälti toinen toisiaan. Eniten apua tarvitsevat Kaukoidästä ja Afrikasta tulleet.

Saarisen aloitteesta Kouvolassa ollaan käynnistämässä eri kansallisuuksista koottua toimintaryhmää. Saarinen toivoo, että 5-6 kansallisuudesta koostuvalta 15 ihmisen ryhmältä saadaan palautetta, minkälaista apua ja kontakteja maahanmuuttajat oikein tarvitsevat.

Kyläjuhlassa puhui myös palveluneuvoja Karoliina Mäki Kouvolan Maahanmuuttotoimistosta. Hän myöntää, että pelkät viranomaisten toimet eivät riitä ihmisten kotouttamisessa uuteen maahan. Hänestä tehtävään tarvitaan korttelikotien kaltaisia paikkoja kuin myös yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat valmiit opastamaan tulokasta ihan tavallisissa arjen asioissa.