torstai 27. elokuuta 2009
HS: Poliisi tahtoo olla ystäväsi
Helsingin Sanomat:
Jesse Itkonen: Poliisi tahtoo olla ystäväsi
27.8.2009
Ilta-Sanomat:
Irc-poliisit ryhtyvät taisteluun koulukiusaamista vastaan
Taloussanomat:
Poliisi tunkeutui Facebookiin
24.8.2009
Suomen poliisilaitos on perustanut oman Facebook-sivunsa jatkoksi toiminnalle suositussa Irc-galleriassa. Tarkoituksena on Taloussanomien artikkelin (24.8.2009) mukaan mataloittaa kynnystä ottaa yhteyttä poliisiin. Siis matalammaksi kuin ottaa puhelin käteen ja soittaa.
Nyt kuka tahansa Facebookin käyttäjä voi ottaa yhteyttä poliisiin heidän sivujensa kautta milloin tahansa, aiheesta riippumatta. Puhetta on myös virtuaalisten poliisilaitosten perustamisesta sekä laajennuksesta YouTube-sivuille.
Oloni tuntuu heti turvallisemmalta.
Eikä kyse ole suinkaan siitä, että kuuluisin niihin ihmisiin, jotka elävät vieläkin haavemaailmassa, missä poliisia ei tarvita. Päinvastoin.
Mutta mitä sitten käy, kun ihmisille annetaan enemmän valtaa ilmiantaa jokainen heitä epäilyttävä tyyppi? Kuinka suuriksi ilmiantojen määrät voisivatkaan nousta, kun poliisin suunnittelema "sininen nappi" otetaan käyttöön virtuaaliasemilla?
Monilla on varmasti kokemusta kerrostalokyttääjistä ja ainaisista narisijoista, joilla on jotain sanottavaa asiasta jos toisesta. Pelkkä ajatuskin siitä, että edes netissä heistä ei saisi rauhaa, on karmiva.
Tilanne on kuin juhlissa, joissa vanhempi aikuinen päätyy kuuntelemaan nykynuorison räikeää keskustelua. Henkilö kauhistelee asiaa jälkeenpäin kovaan ääneen. Ei tuollainen ole tervettä. Ei tuollaisesta saa puhua.
Kyllä on, kyllä saamme. Jatkuvalla syötöllä muuttuvassa maailmassa me nuoret pidämme vain kiinni ja yritämme olla jäämättä minkään alle tai mistään jälkeen. Se heijastuu kaikkialla. Erityisesti puheessa. Ja internet on foorumimme, jossa kaikki huudamme yhteen ääneen, kunnes olemme huutaneet tarpeeksi. Se on halvempaa kuin terapia, eikä kukaan ole siellä yksin.
Netissä moinen on korkeintaan lämmittelyä. Nimettömyys ja anonyymiys on tarjonnut mahdollisuuden sanoa pitkälti kaiken, mitä haluaa. Enimmäkseen se on tunteiden purkamista ja vaahtoamista asioista, jotka pännivät. Mutta nyt kouluampumisten, terrorismin ja yleisen pelon aikakaudella puhutaan jo YouTubenkin rajoittamisesta ja tiukemmasta valvonnasta.
Miten käy sellaisten underground-muusikoiden, jotka laulavat avoimesti ahdistuksesta, vihasta, syrjinnästä ja kapinahengestä, joka kuuluu nuoruuteen? Joutuuko siinä tilanteessa laulaja itse tarkkailun alle?
Poliisin Facebook-profiili ilmoittaa, että heidän tehtäviinsä kuuluu muun muassa rikosten ennalta estäminen. Lähtökohtaisesti hyvä idea ja tavoite herättää kuitenkin kysymyksiä. Miten tämä onnistuu netin ihmemaassa? Millä periaatteella voidaan henkilöä alkaa tutkia? Lähteekö poliisi mukaan avoimeen dialogiin sivuillaan, vai sensuroidaanko kielteiset viestit?
Entä kun suunnitellut virtuaaliset poliisilaitokset saadaan käyntiin? Kuinka vakavasti suhtaudutaan jokaiseen torvensoittajaan, joka vaatii pornon poistamista internetistä? Tai niihin, joiden mielestä satanistilta näyttävä nuori facebookkari on ihan varmasti se, joka potkii hautakiviä kumoon?
Missä vaiheessa epäkorrekti huumori herättää Facebookissa partioivan poliisin huomion, ja entä sitten, kun en haluakaan ottaa vastaan hänen ystäväpyyntöään?
JESSE ITKONEN
---
Taloussanomat:
Poliisi avasi tänään omat sivunsa yhteisöpalvelu Facebookissa. Seuraavaksi poliisi perustaa virtuaaliset poliisiasemat, jonne tulee oma vihjelinja.
Facebookin käyttäjä voi tästä päivästä lähtien tulla poliisin faniksi. Poliisi on avannut Facebookissa omat sivunsa. Poliisi esiintyy yhteisöpalvelussa nimellä Suomen poliisi.
Facebook on poliisin ensimmäinen avaus verkkomaailmassa. Sen lisäksi poliisi aikoo perustaa tänä syksynä omat virtuaaliset poliisiasemansa. Asemilla tulee yleisön vihjelinja eli niin sanottu blue button, sininen nappi.
– Meillä on sininen nappi, kun taas Norjan poliisilla on punainen nappi, poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo.
Poliisin tarkoituksena on kerätä Facebookissa kokemuksia verkkomaailmassa. Myöhemmin poliisi aikoo laajentua YouTube-sivuille.
Kynnys madaltuu Facebookissa
Paatero katsoo, että verkkosivuilla poliisi voi tavoittaa suuria yleisömassoja.
– Facebook mataloittaa kynnystä ottaa yhteyttä poliisiin. Poliisi pääsee myös käymään vuoropuhelua ihmisten kanssa, Paatero miettii.
Paatero kehuu, että Suomen poliisi on verkkomaailmaan menossa eturintamassa.
Maailmassa vain muutama poliisi on lähtenyt yhteisöpalveluihin. Virtuaaliset poliisiasemat ovat vasta alkumetreillä.
Suomessa ensimmäiset verkkomaailmaan laajentuneet poliisivoimat ovat Helsingin ja Oulun poliisi. Näillä on jeparit-yhteisö, joka toimii irc-galleriassa.
______________________
Ilta-Sanomat:
Poliisi aikoo jatkossa puuttua koulukiusaamiseen entistä tiukemmin. Virkavallan ja seitsemän helsinkiläiskoulun yhteinen pilottiprojekti pyrkii madaltamaan oppilaiden kynnystä ilmoittaa kiusaamisesta - Irc-gallerian avulla.
Kolme helsinkiläispoliisia on jo aiemmin liittynyt nuorison jatkoksi suosittuun Irc-galleria -yhteisöpalveluun.
- Gallerian avulla pyrimme tuomaan yhteydenottomahdollisuuden mahdollisimman lähelle nuoria, jotta pystyisimme puuttumaan kiusaukseen aiempaa paremmin. Aikaisemmin tietoomme ovat tulleet vain räikeimmät tapaukset kuten selkeät pahoinpitelyt, kertoo Irc-poliisi, ylikonstaapeli Mikko Manninen Kruununhaan yläasteella torstaina pidetyssä oppilaiden info-tilaisuudessa.
Mannisen mukaan koulukiusaus on pitkään ollut eräänlaista "piilorikollisuutta".
- On ajateltu, että koulussa tapahtuneet asiat hoidetaan koulun sisäisesti. Pitää kuitenkin muistaa, että rikoslaki koskee myös koulua.
Kiusauksen kohteeksi joutunut tai kiusaamista todistanut oppilas voi ottaa yhteyttä poliisiin nimettömänä Irc-gallerian tai esimerkiksi sähköpostin välityksellä. Irc-poliisi keskustelee yhteydenottajan kanssa ja ryhtyy tarvittaessa jatkotoimenpiteisiin.
- Voimme ottaa yhteyden asianosaisiin, rehtoriin ja vanhempiin, ja käydä asiat heidän kanssaan läpi lähipoliisin läsnäollessa. Jos asia on tarpeeksi vakava, voidaan tehdä rikosilmoitus, jonka jälkeen käynnistyy normaali tutkinta, sanoo Manninen.
Mannisen mukaan nuoret ovat ottaneet Irc-poliisit hyvin vastaan. Pisimpään Irc-galleriassa toimineen poliisin profiilisivulle oli kahdeksan kuukauden aikana tullut 28 000 kommentointia.
- Netissä nuorten on helppo kertoa esimerkiksi arkaluontoisista asioista, kuten seksuaalirikoksista, Manninen kertoo.
Viime viikolla käynnistetty kiusaamisen vastainen projektikin on jo tuonut poliisin tietoon vakavia, koulussa sattuneita rikoksia.
- Yhdestä koulusta on tullut pari ilmoitusta. Niiden joukossa on vakaviakin kiusaustapauksia, kuten pahoinpitelyjä, jotka tulevat johtamaan rikosilmoitukseen, Manninen kertoo.