torstai 27. toukokuuta 2010

YLE: Professori ei enää äänestä hidasta politiikan johtoa

YLE Uutiset: Professori ei enää äänestä hidasta politiikan johtoa 27.5.2010
YLE Ykkösaamu: Martti Koskenniemen haastattelu käännytyksistä (audio, 24:40-32:40)
YLE Uutiset: Professori Koskenniemen ryöpytys sytytti nettikommentoijat
MTV3: Professori: "Poliitikkojen vastuun pakoilu on syöpä" (kommentit)
FST: TV-nytt (kommentit 5:30=>)

(lopussa haastattelu tekstinä)

Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemi arvostelee rajusti nopeaa ulkomaalaislain muutosta lupailleita ministereitä.

YLE Radio 1:n Ykkösaamussa vierailleen Martti Koskenniemen mielestä määräävissä asemissa olevilta politiikoilta puuttuu kykyä tehdä päätöksiä käännytystä odottavien vanhusten hyväksi. Koskenniemi toimii Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessorina.

- Tässä nousee esiin kysymys, kuka tätä maata hallitsee. Hallitsevatko tätä maata viranomaiset, viranomaisrutiinit vai poliitikot? Koskenniemi kysyy.

Hän on pettynyt siihen, että poliitikot luopuvat johtajuudesta, joka heille kuuluu. Ensin presidentti, pääministeri, ulkoministeri ja muut poliittiset johtajat ovat sanoneet, mikä asiassa on oikein, ja sitten he katsovat vierestä, kun viranomaiset hoitavat asian aivan omalla rutiinillaan.

- En voisi itse edes kuvitella äänestäväni kyseisiä poliitikkoja, totesi Koskenniemi.

Egyptiläisen ja venäläisen isoäidin käännytysten toimeenpano keskeytettiin maaliskuussa, kun poliisi sanoi odottelevansa lupailtua uutta ulkomaalaislakia. Lain piti ottaa inhimilliset syyt huomioon käännyttämistapauksissa.

Käännytyskeskustelu sai kuitenkin uuden käänteen, kun poliisi päätti maanantaina jatkaa käännytyksiä, koska ulkomaalaislakiin ei lähiaikoina näytä olevan tulossa muutoksia

---

Toimittaja
Akatemiaprofessori Martti Koskenniemi, mitä te ajattelette tästä viimeisimmästä käänteestä asiassa? Sekä venäläisen että egyptiläisen isoäidin maastakäännytys onkin päätetty toteuttaa.

Martti Koskenniemi
No, kyllähän sitä on hämmentynyt ja pettynyt, että poliittiselta taholta kuitenkin, korkeimmalta suomalaiselta poliittiselta taholta ilmoitettiin, että olisi väärin käännyttää näitä henkilöitä, se olisi oikeustajun vastaista. Niin sitten kuitenkin viranomaistaholla pannaan tämä täytäntöön, ikään kuin olisi kyseessä jonkinlainen rutiinijuttu. Vaikea tähän on suhtautua ja kyllähän tuosta Thorsin vastauksesta kävi ilmi, että ei siellä oikein poliittisella taholla ole sellaista johtajuutta. Ei oikein tiedetä, mitä pitäisi tehdä. Ollaan niin kuin kahden näkökulman välissä. Siinä toisaalta halutaan kuitenkin korostaa sitä, että jonkinlaista pyrkimystä on ottaa tämä erityistapauksena huomioon ja että tässä nyt on inhimilliset syyt tärkeitä. Ja toisaalta sitten hirveästi vedotaan tähän lainsäädäntöön ja viranomaisrutiineihin, mutta ei osata päättää, kummalle puolelle lopulta siirrytään.

Toimittaja
Niin, siinä ollaan vähän valtiosääntöoppineiden ja poliisin välissä. Miten kommentoitte tätä ministeri Thorsin lausuntoa siitä, että hän ymmärtää, ettei poliisi voi jäädä odottelemaan lakimuutosta, ja jokainen viranomainen toimii velvoitteidensa mukaisesti?

Martti Koskenniemi
Kyllähän hän siinä tietysti on oikeassa. Tai hän ymmärtää sen, kyllähän ministerin tulee ymmärtää, että viranomaisten tulee noudattaa lakia. Se nyt ei ole mikään ihme juttu. Mutta tässä nousee esiin se kysymys, kuka tätä maata hallitsee. Hallitsevatko tätä maata viranomaiset, viranomaisrutiinit vai poliitikot. Jos tasavallan presidentti, pääministeri, ulkoministeri ja muut poliittiset johtajat ovat sanoneet, mikä tässä asiassa on oikein ja sitten he katsovat vierestä, kun viranomaiset toimivat viranomaisrutiinin mukaisesti, niin onhan se jollakin tavalla suuri pettymys, ja siinä poliitikot luopuvat siitä johtajuudesta, joka heille kuuluu. En voisi itse kuvitellakaan esimerkiksi äänestäväni näitä henkilöitä, jotka maanantaina sanovat, että aijai, kun ottaa sydämestä nämä isoäidit ja tiistaina sitten katselevat muualle, kun isoäidit käännytetään maasta.

Toimittaja
Niin, maaliskuussa oli vielä kova kiire poliitikoilla, ja silloin lupailtiin, että ennen kesää lainmuutos saadaan aikaan. Ja nyt Thors sanoo, että ihan normaalissa aikataulussa ja hyvää lainsäädäntötapaa noudattaen. Nyt ei olekaan enää mikään kiire. Mihin se kiire hävisi?

Martti Koskenniemi
Niin kyllähän tässä syntyy sellainen epäilys, että poliitikot sitten halusivat käyttää hyväkseen sen tilanteen silloin maaliskuussa, kun voimakas kansalaismielipide nousi näiden isoäitien puolesta. Ei niin kuin kehdattu sanoa, että ei me oikeastaan voida, eikä me oikeastaan osata, eikä me nyt niin kauheasti halutakaan ja onhan tässä muitakin asioita. Piti niin kun vastata siihen kansalaismielipiteeseen ja sitten voikin jo katsoa muualle, kun on ullut sanotuksi se, mikä tuntui välttämättömältä silloin sanoa. Se on tietysti tämä tällainen kaksinaismoraalisuuden ja kyynisyyden leviäminen niin kuin poliittisen eliitin korkeimmalle johdolle. Ja se, että me niin kuin katsomme tätä vierestä, että ovatpa nämä kyynisiä ja mahdottomia ihmisiä, joka tässä on jotenkin tuskallista hyväksyä. Tässä tarvittaisiin siis sellaista poliittista johtoa, joka toisaalta pelastaa nämä isoäidit, mutta toisaalta pelastaa myöskin meidät itsemme meiltä itseltämme, tältä kyynisyydeltä ja meidän kyvyttömyydeltämme toimia oikein sellaisessa tilanteessa, jossa ei ole minkäänlaista erimielisyyttä minkään ihmisryhmien välillä siitä, mitä oikein toimiminen tässä tilanteessa tarkoittaa.

Toimittaja
Mutta meillä on kuitenkin lainsäädäntö, jota pitäisi noudattaa. Mikä sen asema tässä nyt on?

Martti Koskenniemi
Tähän asiaan voidaan lähestyä kahdesta näkökulmasta. Toinen on lainsäädännön, viranomaisrutiinien ja yleistämisen näkökulma. Siis tarkastella tätä yksittäistapausta sen yleisen kontekstin ja tilanteen näkökulmasta, johon se voidaan sijoittaa. Ja tämä on ihan välttämätön ja oikea näkökulma ja varsinkin viranomaisten taholta aina yksittäistapaukset pyritään yleistämään. Taustallahan on pyrkimys käsitellä ihmisiä yhdenvertaisesti. Mutta jokaiseen tapaukseen on myöskin toinen näkökulma, joka on se näkökulma, joka kertoo siitä tapauksesta yksittäistapauksena. Niistä ihmisistä joista on kysymys, heidän läheisistään, heidän tunteistaan ja niin poispäin. Tämä yleistämisen näkökulma toisaalta, tämä yksittäistapauksen näkökulma toisaalta ovat kumpikin sellaisia näkökulmia, joita harkitseva ihminen, myöskin harkitseva poliitikko, tulee ottaa huomioon silloin, kun hän lähestyy tällaista tapausta. Monta kertaa on niin, että nämä yleiset tekijät ovat tärkeämpiä kuin ne yksittäistapaukseen liittyvät tekijät. Lakia on sovellettava, meillä on laki voimassa ja sillä hyvä. Joskus kuitenkin on sellaisia tilanteita, että laki on suurempi epäoikeudenmukaisuus kuin se yksittäistapaus. On tilanteita, joissa yksittäistapauksen erityispiirteet ovat niin tärkeitä, että niiden tulee syrjäyttää tuo yleinen lain soveltamisen tarve. Nyt on kyseessä sellainen tapaus. Minusta on sellainen käsitys on olemassa, että tästäkään asiasta ei kansalaisten tai viranomaistenkaan keskuudessa ole suurta erimielisyyttä. Sisäasiainministeriön viranomaiset ovat kapakoissa tulleet esimerkiksi minun luokseni sanomaan, että kyllä sinä olet oikeassa tässä asiassa, että onhan tämä kamalaa. Mutta sitten kun astutaan sieltä kapakasta ulos ja tullaan televisiokameroiden tai mikrofonien eteen, niin yhtäkkiä meneekin pala kurkkuun ja ei kyetä sitten sanomaan mitään. Minusta on tärkeää se, että tässä asiassa nähdään, että yhdenvertaisuuden tarve on oikea tarve. Että lainkuuliaisuuden tarve on tärkeä ja täytyy ottaa huomioon. Samalla minusta on tärkeää nähdä se, että tässä yksittäistapauksessa siihen liittyvät yksittäiset näkökohdat ovat vieläkin tärkeämpiä. Koska ne ovat yksittäisiä näkökulmia tai yksittäisiä ominaisuuksia näissä tapauksissa, niistä ei johdu tätä yleistämisen pelkoa, että meillä tuhatkunta mummoa tuolla noin itärajan takana välittömästi. Ja jos ei kyetä tätä yksittäistapausta näkemään sen omien piirteitten valossa, niin silloin tämä yhteiskunta on kertakaikkiaan moraalisessa ja poliittisessa kriisissä.

Toimittaja
Kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemi, tiukkaa puhetta, hurjaa puhetta. Onko teidän mielestänne näitä isoäitejä ja heidän omaisiaan kohdeltu inhimillisesti ja oikeudenmukaisesti tässä prosessissa?

Martti Koskenniemi
Varmaankin prosessi alkoi inhimillisellä ja oikealla kohtelulla. He olivat vain yksittäistapauksia sellaisessa tilanteessa, joita oli ollut paljon aikaisemmin, ja heitä käsiteltiin kuten muitakin. Prosessin aikana kuitenkin on käynyt ilmi sellaisia erityispiirteitä tässä, että prosessin jatkaminen ikään kuin tässä ei olisi mistään muusta kysymys kuin rutiinista kääntyi niin kuin itseään vastaan ja tuli epäinhimilliseksi ja vääräksi. Ja niin kuin sanoin tuossa aikaisemmin, näin kaikki ovat ajatelleet, tästä ovat kaikki yhtä mieltä.

Toimittaja
Onko tässä joku ylittänyt toimivaltuuksiaan? Esimerkiksi poliisiylijohtaja Paaterosta ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentistä Pekka Hallbergistä on tehty kanteluita. Mitä mieltä te olette?

Martti Koskenniemi
Toimivaltuuksista puhuminen tämän asian yhteydessä on väärästä asiasta puhuminen. Toimivaltuudet on mitätön asia verrattuna niihin moraalisiin ja poliittisiin näkökohtiin, jotka tässä ovat keskeisiä. Toimivaltuuksista puhuminen on virkamiesten vikinää.

Toimittaja
Mitä odotatte, että tässä asiassa seuraavaksi tapahtuu?

Martti Koskenniemi
Odotan poliittista johtajuutta. Tasavallan presidentti, pääministeri, ulkoministeri, he ovat kaikki ottaneet kantaa tähän. Johtavatko he tätä maata vai johtavatko tätä maata nimettömät byrokraatit?

____________________________________________________

YLE Uutiset: Professori Koskenniemen ryöpytys sytytti nettikommentoijat

Helsingin yliopiston kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemi arvostelee rajusti nopeaa ulkomaalaislain muutosta lupailleita ministereitä. Koskenniemen mielestä politiikoilta puuttuu kykyä tehdä päätöksiä käännytystä odottavien vanhusten hyväksi. Nettikommentoijat ovat analysoineet perhekäsitettä ja pohtineet poliittisen uskottavuuden määritelmää.

Nimimerkki Täyttä asiaa syyttää poliitikkoja liehittelystä.

"Koskenniemi on oikealla asialla. Hallitusta ja muita liehittelijöitä askarruttaa vain heidän oma imago ja kuinka asia saataisiin nopeasti lakaistua maton alle. Itse asian sisältö on toissijainen."

Nimimerkki Suomen LAKI ei puolla yksittäistapausten erottelua.

"Ei lakeja muuteta tapauskohtaisesti. Laki on laki."

Nimimerkki Alphonse on huolissaan poliittisesta uskottavuudesta.

"Tästä tulee vielä uskomaton farssi, jos poliitikot vielä rupeavat katumapäälle. Lopputuloksena on uskottavuuden katoaminen poliittiseen järjestelmään. En toisaalta ymmärrä professoria: ei kai poliitikot voi rueta puuttumaan lain täytäntöönpanoon. Tuntuu siltä, että professorilla on nyt puurot ja vellit sekaisin."

Nimimerkki pian mummo toivoo, että suomalaisvanhukset saisivat muuttaa lastensa luokse.

"Kunhan ensin Suomen mummot tai papat saavat vapasti muuttaa lastensa ja lastenlastensa lähelle, voin alkaa ymmärtää ulkomaalaisten mummojen tai pappojen Suomeen tulon!!! "

Nimimerkki kun ei tee mitään, ei tee virheitäkään analysoi hidastelua.

"Hidastelu on parasta politiikkaa. Vanhus-mummoille ei tarvitse antaa oleskelulupaa, koska kaikki hoidetaan hitaasti."

Nimimerkki Mietippäs omalle kohdalles muistuttaa etelän kulttuureiden perhekäsityksestä.

"Tässä on hyvin pitkälle käsitteestä PERHE. Suomessa käsitys on suppeampi. Etelämmissä kulttuureissa sukupolvet elävät yhdessä saman katona alla. Eli myös mummot ja papat kuuluvat ydinperheeseen. Suomi syytää rahaa paljon turhempaankin kuin mitä nämä isoäidit joista heidän perheensä olisivat huolehtineet."

_________________________

MTV3: Professori: "Poliitikkojen vastuun pakoilu on syöpä"

Suomalaiset poliitikot saavat harvinaisen kovasanaista kritiikkiä isoäitien käännytystapauksessa. Ihmisoikeuksiin ja kansainväliseen oikeuteen erikoistunut akatemiaprofessori Martti Koskenniemi haukkuu päätöksentekijöitä mm. "tavattoman saamattomiksi". Koskenniemi peräänkuuluttaa vastuunkantoa:

- Tämä vaikuttaa suomalaisen yhteiskunnan kannalta tavattoman huolestuttavalta. Meitä johtaa siis joukko poliitikkoja, jotka silloin kun heitä tarvitaan, levittelevät käsiään. Vieläpä sellaisessa tilanteessa, jossa kansalaisten keskuudessa ei ole mitään epäselvyyttä siitä, että mikä olisi oikea tapa toimia, Koskenniemi lataa.

Professori muistuttaa lisäksi, että poliitikot itsekin ovat yhtä mieltä siitä, mikä olisi oikea tapa toimia.

Koskenniemen mukaan isoäitien käännytyspäätökset olisi mahdollista kumota jo nykyisenkin lainsäädännön perusteella. Suomalaisen poliittisen päätöksenteon nykytila saa Koskenniemen silminnähden kiivastumaan.

- Poliitikot usein piiloutuvat lakien ja virkamiesten selän taakse silloin, kun ratkaisuja pitää tehdä. En tiedä mistä tällainen syöpä on suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin tullut, Koskenniemi pohtii.

---

Martti Koskenniemen kommentit MTV3:n uutislähetyksessä:

"Poliitikot ovat tavattoman saamattomia. Poliitikot usein piiloutuvat lakien ja virkamiesten selän taakse silloin, kun ratkaisuja pitää tehdä. En tiedä mistä tällainen syöpä on suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin tullut."

"Kyllä päätös pystytään pyörtämään. Lainsäädännöllisiin esteisiin vetoaminen on pelkkää tekosyytä. Jos tätä maata johtavat poliitikot, poliitikot pystyvät nämä lainsäädännölliset esteet milloin tahansa kumoamaan."