keskiviikko 26. toukokuuta 2010

HBL: Wallin ei pidä kerjäämiskiellosta

HBL: Wallin ogillar tiggeriförbud 26.5.2010
Svenska YLE: "Också statsministern borde tala för romfrågor i EU"

SFP-ordföranden, kulturminister Stefan Wallin är inte redo att förbjuda tiggeri på allmän plats. Han säger att han förhåller sig "spontant försiktigt" till inrikesminister Anne Holmlunds (Saml) utredningar i frågan.

Ett femtiotal riksdagsledamöter ur i första hand Samlingspartiet vill ha ett totalförbud mot att tigga på allmän plats. Inrikesminister Anne Holmlund har tillsatt en snabbutredning för att se om det är möjligt. Hon hänvisar till uppgifter om människohandel bakom de tiggande rumänska romernas resor till Helsingfors och hon anser också att de har blivit mera aggressiva.

– Utan en klar bild av bakgrund och effekter är det svårt att gå in för ett förbud. Det är också lite intressant att en del av dem som har undertecknat lagmotionen inte ville förbjuda prostitution då den frågan var aktuell. Även då talade vi om människohandel, säger Stefan Wallin. Han avser bland andra grundlagsutskottets ordförande Kimmo Sasi (Saml), som finns med bland undertecknarna.

Wallin påpekar att de största problemen inte finns här utan i romernas hemland. De bör hjälpas där de finns.

I måndags ställde sig också nye social- och hälsovårdsministern Juha Rehula (C) frågande till ett tiggeriförbud. Han säger att totalförbud har en tendens att leda till nya problem.

_________________________________________

Svenska YLE: "Också statsministern borde tala för romfrågor i EU"

EU borde ta itu med problemen i de länder som diskriminerar romer, sägs det ideligen i debatten om tiggeriet.

- Rent konkret händer det mera i romfrågor nu än för tre år sedan. Jag anser att det händer för lite, men det är mera fokus på romfrågorna än någonsin tidigare, säger Viveca Arrhenius, konsultativ tjänsteman vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Hittills har romfrågorna inom EU synats mest på seminarier och i utredningar. Först nu har EU-kommissionen börjat intressera sig för romproblematiken på allvar. I början av juni hålls ett rådsmöte för social- och hälsovårdsministrarna där en vägkarta för romfrågorna ska godkännas.

Romfrågorna för osynliga
Finland har krävt en gemensam romstrategi för alla EU-länder, men den har inte blivit av eftersom flera medlemsländer har motsatt sig en sådan.

Miranda Vuolasranta, som är verksamhetsledare för romforumet i Finland riktar sig till hela regeringen. Också statsministern borde tala för romerna, anser hon.

- Statsminister Matti Vanhanen, omsorgsminister Paula Risikko, utrikesminister Alexander Stubb och inrikesminister Anne Holmlund - alla borde tala för romfrågorna i EU, säger Vuolasranta.

Stora människorättsproblem
Diskrimineringen av romer i många europeiska länder är omfattande. Enligt Amnesty International har det förekommit tvångssteriliseringar av romska kvinnor i samband med förlossningar, utan att kvinnorna själva har fått information om vad åtgärden innebär.

- Det här har skett i Tjeckien, Slovakien och Ungern. Varför är det så svårt att komma åt de här människorättsproblemen?

- Det verkar ju som på 1800-talet. Ju mer man tittar på levnadsförhållandena i dessa länder desto mer måste man behärska sig för att inte bli arg. Det är inte en lösning att rikta sanktioner mot de enskilda länderna, säger Viveca Arrhenius.

- Jag har erfarenhet av att sanktioner leder till att det enskilda landet blir utpekat och då mister vi den enda kontakt vi har för att få till stånd en utveckling där, säger Arrhenius.