YLE/Kulttuuriuutiset: Kukaan ei valvo maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen tasoa 27.5.2010
Maahanmuuttajille suunnattua suomen kielen ja kulttuurin koulutusta ei valvota. Kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelmasta vastaa opetus- ja kulttuuriministeriö ja sen rahoittaa työministeriö. Kahden ministeriön yhteishallinto johtaa siihen, ettei kumpikaan ota vastuuta opetuksen tasosta.
Opetushallitus on laatinut opetussuunnitelman maahanmuuttajien kotouttamiselle. Suunnitelma on kuitenkin suuntaa-antava, sillä Opetushallitus ei voi valvoa suunnitelman toteutumista.
Opetussuunnitelman viitteellisyys asettaa koulut eriarvoiseen asemaan, kertoo projektipäällikkö Kristiina Kuparinen pääkaupunkiseudulla toimivasta monikulttuurisuuskeskus Axxellista.
- Meidän koulumme on tehnyt opetussuunnitelman pohjalta oman yksityiskohtaisen suunnitelmansa. Jokainen oppilaitos päättää itse, miten heidän oma tarkka suunnitelmansa palvelee opettajan arkea, Kuparinen kertoo.
Koska kotoutumiskoulutukselle ei ole pysyvää järjestelyä, oppilaitosten pitkäjänteinen työ vaikeutuu. Työelämäkeskukset tilaavat oppilaitoksilta koulutuksen kilpailuttamalla opetusjaksot. Kuparisen mukaan tarjouskilpailu vaikuttaa opetuksen laatuun ja asettaa opiskelijat eriarvoiseen asemaan.
- Koulutuksen tarkempaan ohjaamiseen pitäisi olla enemmän keinoja. Näin yhteiskunta voisi varmistua siitä, että opiskelija saa laadukasta koulutusta ja hänen on mahdollista saavuttaa annetut tavoitteet, sanoo Kuparinen.
Maahanmuuttajien määrä kasvaa, rahoitus ei
Suomen kielen ja yhteiskuntajärjestelmän oppiminen on haaste, vaikka aikaa olisikin opetushallituksen tavoitteeksi asettamat kymmenen kuukautta. Ajasta joudutaan nipistämään jatkuvasti, sillä maahanmuuttajien määrä kasvaa, mutta rahoitus ei.
Kristiina Kuparinen kertoo, että kotoutumiskoulutuksen budjettia on vaikea arvioida, sillä esimerkiksi luku- ja kirjoitustaidottomien määrää ei tilastoida. Kuparisen mukaan kenelläkään ei ole kokonaiskuvaa siitä, kuinka moni koulutettavista saavuttaa opetussuunnitelman mukaiset tavoitteet.
Opetushallituksen ylitarkastaja Leena Nissilän mukaan ongelmavyyhti on tiedossa. Sisäasianministeriössä on käynnissä kaksi hanketta kotoutumiskoulutuksen uudistamiseksi.
- Toinen on kotouttamislain uudistus ja toinen on niin sanottu kokeilulaki. Siinä kokeiltaisiin erilaisia kotouttamismismalleja riippuen siitä, millainen maahanmuuttajan tausta on. Hankkeiden yhteydessä on puhuttu paljon siitä, että myös koulutuksen laatu on varmistettava, sanoo Nissilä.