torstai 27. toukokuuta 2010

HS: Poliisi käännyttää isoäidit, vaikka ulkomaalaislaki uudistuu

HS: Poliisi käännyttää isoäidit, vaikka ulkomaalaislaki uudistuu 27.5.2010
"Eikö presidentinkään sana paina?"
Tästä on kyse
Myös moskovalaiset tietävät Antonovaa uhkaavasta käännytyksestä
Näkökulma: Hanna Kaarto: Mummoni ja Montesquieu

Poliisi aikoo panna toimeen venäläisen Irina Antonovan ja egyptiläisen Eveline Fadayelin käännytyspäätökset, vaikka sisäministeriö laittoi naisten tilanteeseen vaikuttavan lainmuutoksen keskiviikkona vihdoin alulle.

Hallitus sopi ulkomaalaislain muuttamisesta jo maaliskuussa, mutta vielä tiistaina sisäministeriöstä kerrottiin HS:lle, ettei lakiuudistus ollut edennyt.

Lakia on tarkoitus muuttaa niin, että oleskelulupien myöntämisessä muille kuin Suomen kansalaisen ydinperheeseen kuuluville voitaisiin käyttää nykyistä suurempaa harkintavaltaa.

Näin päätöksissä voitaisiin ottaa paremmin huomioon inhimilliset perusteet.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) sanoi maaliskuussa, että muutos voisi tulla voimaan jo ennen kesää, minkä jälkeen poliisi ilmoitti viivyttävänsä Antonovan ja Fadayelin käännytyksiä.

Nyt aikataulu on venynyt täysin toiseksi. Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) mukaan lakiesitys pyritään saamaan eduskunnan käsiteltäväksi syksyllä.

Niin pitkään poliisi taas ei voi odottaa käännytysten täytäntöönpanoa, poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo. Hänestä se olisi vastoin yhdenvertaisen kohtelun periaatetta.

Poliisi ilmoitti jo maanantaina Fadayelille, että tämän on poistuttava maasta 13. kesäkuuta mennessä. Myös Antonova on saamassa pian samankaltaisen määräyksen. Molemmat naiset asuvat nyt Suomessa lastensa luona.

Hänestä on tärkeää, että poliisilla on kaikissa tapauksissa yhtenäinen käytäntö.

Thorsin mielestä hallituksen alkuperäinen arvio siitä, että lainmuutos olisi ehditty saada voimaan ennen kesää, oli liian optimistinen.

Hänen mukaansa keväällä pohdittiin myös vaihtoehtoja, joilla uudistus olisi voitu tehdä ilman varsinaista lakimuutosta. Ne olisi voitu toteuttaa nopeastikin.

"Mutta se tie ei ollut tässä tilanteessa mahdollinen."

Myös Vanhaselta kysyttiin keskiviikkona Politiikan toimittajien yhdistyksen lounaalla, miksi hallitus ei saanut ulkomaalaislain muutosta aikaiseksi kesään mennessä, vaikka aiemmin keväällä lupasi niin tehdä.

"Valmistellussa on ilmennyt vaikeuksia, en tunne niiden yksityiskohtia", Vanhanen sanoi hivenen hermostuneena.

Aamupäivällä pidetyssä tilaisuudessa Vanhanen ei nähtävästi tiennyt, että myöhemmin iltapäivällä sisäministeriö kertoisi lakihankkeen aloittamisesta.

Kysymykseen siitä, eikö ole vastuutonta luvata laittaa asia kuntoon ja jättää se tekemättä, Vanhanen ei vastannut suoraan. Hän sanoi, että lakiin tarvitaan pykälä, joka sallii enemmän inhimillisten seikkojen harkintaa ja joka on "oikeudenmukainen ja yhdenvertainen kaikin puolin".

"Se ei ole niin helppoa kuin ilman papereita käsitellessä kaksi kuukautta sitten tuntui", Vanhanen myönsi.

Thorsin mukaan lakiuudistuksen tulee koskea vain niitä vanhempia, jotka ovat erittäin riippuvaisia lapsistaan, eikä siitä saa koitua kohtuutonta kuormitusta sosiaali- ja terveyspalveluille.

---

"Eikö presidentinkään sana paina?"

Ari Laitanen ja Natalia Käärik haluavat, että isoäiti Irina Antonova saa jäädä perheen luo Suomeen.

Ari Laitasen nauru on kolkko, kun hän kuulee poliitikkojen sittenkin säätävän lain, joka ehkä sallisi käännytettäviksi määrättyjen isoäitien jäädä Suomeen.

Poliisiylijohtaja on jo kertonut, että laki ei koskisi Irina Antonovaa, 82, Ari Laitasen anoppia.

Viranomaiset ovat tehneet selväksi, että Antonovan käännytys Venäjälle tapahtuu kesäkuussa. Kaksi aiempaa käännytyspäätöksen toimeenpanoa on onnistuttu estämään.

"Kidutus jatkuu", sanoo Antonovan tytär Natalia Käärik.

Antonova on huonossa kunnossa, ei pysty kävelemään. Laitanen ja Käärik katsovat parhaaksi, että kuvaaja ja toimittaja eivät tule heille kotiin. Tavataan siis pihalla Helsingin Talinrannassa.

Pariskunta on itsekin uuvuksissa. Epätoivo painaa päälle, mutta on pakko jaksaa – no, odottaa vaikka ihmettä.

Antonovalla on lääkärin lausunto siitä, että hän on täysin riippuvainen tyttärestään. On myös lausunto siitä, että siirto Venäjälle voisi olla jopa kuolemaksi.

Käärik kysyy, mikä on tämä maa, jossa presidentti ja melkein kaikki muut sanovat tukevansa käännytyksen uhkaamia isoäitejä, mutta sillä ei ole mitään merkitystä.

Ja miksi kaksi muuta Antonovan ja Evelinen Fadavelin kaltaista tapausta on saanut jäädä maahan Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksellä?

---

Tästä on kyse

Maahanmuuttovirasto on antanut käännytyspäätökset venäläiselle Irina Antonovalle ja egyptiläiselle Eveline Fadayelille.

Hallintotuomioistuimet ovat hylänneet iäkkäiden naisten valitukset.

Hallitus lupasi maaliskuussa, että ulkomaalaislakia uudistetaan naisten eduksi.

---

Myös moskovalaiset tietävät Antonovaa uhkaavasta käännytyksestä

Stanislav Multšinskij "Se on väärin. Hänelle pitäisi antaa oleskelulupa. Taustalla ovat ennakkoluulot meitä kohtaan. Olen tavannut paljon suomalaisia elämäni aikana ja voin sanoa, että heillä on hyvin erikoinen asenne venäläisiin. He ovat unohtaneet, että olivat aikanaan osa Venäjää, ja me teimme heistä valtion. Ja sitten Lenin antoi heille itsenäisyyden."

---

Näkökulma: Hanna Kaarto: Mummoni ja Montesquieu

Lainsäädäntövalta, tuomiovalta ja toimeenpanovalta on pidettävä erillään, jotta oikeudenmukaisuus ja laillisuusperiaate toteutuvat. Näin päätteli valistusajan filosofi Charles-Louis de Secondat de Montesquieu jo 1700-luvulla. Myös Suomen perustuslaki pohjaa tähän pyhään periaatteeseen.

Montesquieun opit unohtuivat, kun käännytyspäätöksen saaneista isoäideistä alettiin kohista. Kohulle ei näy loppua. Kaksi iäkästä naista on joutunut heittopussiksi paniikkipäätösten vyöryssä, jossa tuomioistuin, poliisi ja poliitikot eivät tunnu osaavan hommiaan.

Korkein hallinto-oikeus päätti käännyttää Irina Antonovan ja Eveline Fadayelin maasta. Päätökset ovat laillisia. Poliitikot heräsivät: lakia täytyy muuttaa.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) lupasi maaliskuussa lainmuutoksen jo ennen kesää, niin että naiset voisivat jäädä Suomeen lastensa ja lastenlastensa luo.

Kun luvattiin uusi laki, KHO:n presidentti Pekka Hallberg kehotti poliisille lähettämässään kirjeessä viivyttelemään isoäitien lähtöpasseja. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoi, että käännytyksiä ei kiirehditä, vaan odotetaan luvattua lainmuutosta.

Mummot omaisineen huokaisivat helpotuksesta. Kansa seurasi mediasta, kuinka Fadayelin perheessä kilistettiin kuohuviinilaseja Paateron lupauksen jälkeen.

Tuomioistuin ja poliisi sotkivat toimivaltarajojaan. Isoäitien kannalta olisi ollut onni, jos sotkun taustalla olevaan poliittiseen lupaukseen olisi voinut luottaa.

Aikaa kului. Lakia ei kuulunut. Tällä viikolla poliisi päätti toimia virkavelvollisuutensa mukaisesti ja käännyttää Fadayelin. Antonovalle on luvattu sama kohtalo. Eilen selvisi, että lainmuutos saadaan ehkä syksyllä. Se ei ehdi isoäitejä auttaa.

Uuden lain maaliskuussa hövelisti luvannut Vanhanen ei ollut keskiviikkona lainkaan tilanteen tasalla. Hän myönsi, että pikalain lupaaminen oli helpompaa kuin toteuttaminen – eikä hän tunne asiaa tarkasti.

Vanhanen lopettaa pian pääministerinä ja on poliittisesti rampa ankka. Hän on vakuuttanut hallituksen toimintakykyä loppuun asti, mutta nyt tuli karvas todiste siitä, että hallitus on luvannut enemmän kuin mihin on pystynyt. Mitä Vanhanen sanoo nyt isoäideille? "Äärimmäisen harmillista. En voi muuta sanoa", hän vastasi keskiviikkona.