maanantai 24. toukokuuta 2010

Verkkouutiset: "Hankehelvetti ja konsulttitaivas?"

Verkkouutiset: "Hankehelvetti ja konsulttitaivas?" 24.5.2010

Tehyn mukaan kuntien vaihteleva kyky vastata lakisääteistä palveluista on johtanut siihen, että sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ei pystytä enää kaikkialla järjestämään tasavertaisesti ja tasalaatuisina.

Tehyn mukaan ongelmat on havaittu ja niitä on pyritty ratkomaan, mutta sinänsä hyvistä kehittämistavoitteista on kuitenkin syntynyt sosiaali- ja terveydenhuoltoon aikamoinen "hankehelvetti ja hallintohimmelien sotku" ja "konsulttien taivas", sanoo Tehyn kehittämisyksikön johtaja Tarja Honkalampi.

Hyvääkin on kuitenkin saatu hänen mukaansa aikaan.

- Esimerkiksi hoitotakuu on velvoittanut järjestämään hoidon kansalaisille aiempaa tavoitteellisemmin ja organisoimaan toimintaa paremmin. On myös kerätty valtavasti tietoa ja luotu hyviä käytäntöjä, joita ei kuitenkaan ole saatu riittävästi käyttöön arjessa.

- Organisaatioiden tasolla kyse on useimmiten hyvästä johtamisesta tai pikemmin sen puuttumisesta. Hyvällä johtamisella muutokset viedään läpi onnistuneesti ja kehittäminen ja innovaatiot tulevat kiinteäksi osaksi varsinaista työtä. Hyvä johtaminen varmistaa myös, että työpaikat ovat vetovoimaisia ja houkuttelevat uusia osaajia työhön ja jäämään alalle.

Filippiineiltä rekrytoinnin arvostelu jatkuu

Honkalammen mukaan työpaikoilla koetaan jatkuvia rekrytointiongelmia ja pulaa työvoimasta. Hoitohenkilöstöä työskentelee noin 30 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ulkopuolella.

- Vetovoima on vienyt väärään suuntaan, Honkalampi sanoo ja toistaa Tehyn jo aiemmin arvosteleman hoitajien rekrytoinnin ulkomailta.

- Nyt on muotia tuoda hoitohenkilöstöä ulkomailta. Työperäistä maahanmuuttoa emme vastusta, mutta rekrytoinnin on oltava eettisesti kestävää. Emme voi siirtää työvoimapulaa paljon heikommassa asemassa olevien maiden kannettavaksi, sanoo Honkalampi.

- Kehittyvistä maista ulkomaille lähtevät terveydenhuollon ammattilaiset jättävät aukon kotimaansa terveydenhuoltoon ja yhteiskuntaan. Näin on käynyt esimerkiksi Filippiineillä, hän sanoo.

Tehyn mielestä tulevaisuuden haasteet on ratkaistava ihan itse.
- Tarvitaan vastuullisia poliittisia päätöksiä, vetovoimaisia työpaikkoja sekä koulutettua henkilöstöä hoitamaan ja kehittämään järjestelmää paremmaksi. Tarvitaan kansalaisten omaa vastuuta ja osallisuutta terveydestään. Tehy haluaa olla mukana vastaamassa näihin haasteisiin, toteaa Honkalampi.