keskiviikko 26. toukokuuta 2010

HS: Ulkomaalaislakiin syksyksi isoäitipykälä

Helsingin Sanomat/STT: Ulkomaalaislakiin syksyksi isoäitipykälä 26.5.2010
YLE Uutiset: Isoäitien käännytyslaki eduskuntaan syksyllä
Sisäasiainministeriön tiedote: Lakihanke muun omaisen oleskelulupaehtojen muuttamiseksi asetettu

YLE Uutiset: Vasemmistoliiton Puhakka: Ulkomaalaislakia muutettava
YLE Uutiset: Stubb: Venäjän median painostus ei saa vaikuttaa isoäitien kohteluun
Helsingin Sanomat: Vanhanen isoäitien käännytyksestä: Harmillista
Nelonen: Ylin poliisijohto: ulkomaalaisten tuloa säädeltävä mahdollisimman tiukasti
MTV3: Poliisiylijohtaja: Mahdollinen lainmuutos ei auta kohuisoäitejä
Ilta-Sanomat/STT: Ulkomaalaislakiin aiotaan sittenkin lisätä isoäitipykälä

Ulkomaalaislakiin aiotaan sittenkin lisätä isoäitipykälä. Sisäministeriön mukaan esitys pyritään saamaan eduskuntaan syksyllä.

Sisäasiainministeriö on tänään asettanut säädöshankkeen ulkomaalaislain muuttamiseksi Suomen kansalaisen muulle omaiselle myönnettävään oleskelulupaan liittyen. Muulla omaisella tarkoitetaan muita kuin ydinperheen jäseniä, eli esimerkiksi Suomen kansalaisen vanhempia.

Tavoitteena on tarkistaa perheenyhdistämistä koskevia ulkomaalaislain säännöksiä niin, että laki mahdollistaisi joissain tilanteissa nykyistä suuremman harkintavallan, kun päätetään oleskeluluvan myöntämisestä Suomen kansalaisen muulle omaiselle.

Nykysäännösten mukaan oleskelulupa muulle omaiselle voidaan myöntää vain jos muu omainen on täysin riippuvainen Suomessa olevasta perheenkokoajasta tai heidän on tarkoitus jatkaa aiempaa kiinteää perhe-elämää.

Isoäitien tilanne on herättänyt laajaa keskustelua, kun Suomi päätti karkottaa maasta egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayelin ja venäläisen isoäidin Irina Antonovan.

____________________________

YLE Uutiset: Isoäitien käännytyslaki eduskuntaan syksyllä

Sisäministeriö on asettanut keskiviikkona lakihankkeen ulkomaalaislain muuttamiseksi. Muutos koskee niin sanottuja isoäitien käännytyksiä. Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä.

Hankkeessa tarkistetaan säännöksiä siten, että laki mahdollistaisi joissain tilanteissa nykyistä suuremman harkintavallan oleskeluluvan myöntämisessä Suomen kansalaisen muulle omaiselle.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) arvioi vielä kevättalvella, että uusi laki voitaisiin saada parhaassa tapauksessa voimaan jo ennen eduskunnan kesätaukoa.

Helsingin ulkomaalaispoliisista kerrotaan, että venäläisen Irina Antonovan käännytyksen toimeenpanoa ei lykätä lakihankkeen vuoksi.

- Toivon, että asia saadaan pois päiväjärjestyksestä ennen kesälomia, Helsingin ulkomaalaispoliisin päällikkö, ylikomisario Kaj Wahlman kertoo.

Hänen mukaansa käännytyssuunnitelmat ovat valmiit ja täytäntöönpano tapahtuu ennen juhannusta. Täytäntöönpanoa kuitenkin lykätään, jos käännytettävän terveydentilassa tapahtuu uusi käänne.

- Ei me päätämme seinään hakata tai väkisin viedä, jos on terveydellisiä riskejä, Wahlman kertoo.

Toinen keskustelua herättäneistä isoäideistä, egyptiläinen Eveline Fadayel sai Itä-Uudenmaan poliisilta maanantaina kehotuksen poistua maasta kesäkuun puoliväliin mennessä.

- Kuten poliisiylijohtaja eilen linjasi, ei poliisilla ole muuta vaihtoehtoa kuin käännyttää, sillä kyseessä ovat lainvoimaiset päätökset, apulaispoliisipäällikkö Tapio Lakanen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo.

______________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Lakihanke muun omaisen oleskelulupaehtojen muuttamiseksi asetettu

Sisäasiainministeriö on tänään asettanut säädöshankkeen ulkomaalaislain muuttamiseksi Suomen kansalaisen muulle omaiselle myönnettävään oleskelulupaan liittyen. Muulla omaisella tarkoitetaan muita kuin ydinperheen jäseniä, eli esimerkiksi Suomen kansalaisen vanhempia.

Säädöshankkeessa tarkistetaan ulkomaalaislain perheenyhdistämistä koskevia ulkomaalaislain säännöksiä siten, että laki mahdollistaisi joissain tilanteissa nykyistä suuremman harkintavallan oleskeluluvan myöntämisessä Suomen kansalaisen muulle omaiselle. Nykysäännösten mukaan oleskelulupa muulle omaiselle voidaan myöntää vain jos muu omainen on täysin riippuvainen Suomessa olevasta perheenkokoajasta tai heidän on tarkoitus jatkaa aiempaa kiinteää perhe-elämää.

Lakimuutos pyritään tuomaan eduskuntaan syksyllä.

_______________________________________

YLE Uutiset: Vasemmistoliiton Puhakka: Ulkomaalaislakia muutettava

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka vaatii hallitusta pitämään lupauksensa ja muuttamaan ulkomaalaislakia perheenjäsenten käännytysten osalta. Hän sanoo pitävänsä erittäin kummallisena, että hallitus näin herkässä asiassa vetäytyy vastuustaan.

Puhakan mielestä perheiden yhtämisiin tarvitaan uudet säännöt, joihin kuuluu viranomaisten mahdollisuus ottaa huomioon inhimillisiä perusteita.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) sanoi tiistaina, ettei lakiin ole tulossa muutoksia aivan lähiaikoina.
________________________________________

YLE Uutiset: Stubb: Venäjän median painostus ei saa vaikuttaa isoäitien kohteluun

Ulkoministeri Alexander Stubb ei pidä huolestuttavana käännytysuhan alla olevasta Irina Antonovasta Venäjällä syntynyttä mediakohua. Stubbin mielestä isoäitien kohteluun liittyvää lainsäädäntöä voisi sinänsä muuttaa mutta Stubb ei halua ottaa huomioon venäläisten tiedotusvälineiden painostusta.

Ulkoministeri Stubb sanoo YLE Uutisille, että isoäitien tapauksiin olisi sovellettava tervettä järkeä ja inhimillistä näkökulmaa eli isoäidit saisivat jäädä maahan. Ellei tämä onnistu lakeja voidaan muuttaa. Stubbin mielestä Venäjältä tulevan painostuksen ei kuitenkaan tulisi vaikuttaa asiaan.

- Yksi asia on päivänselvä, suomalainen virkamies tai suomalainen poliitikko ei todellakaan pelaa venäläisen median pillin mukaan. Meillä on oikeusvaltio ja pidämme siitä kiinni sanoipa Venäjän media ihan mitä tahansa, Stubb totesi.

Venäläiset tiedotusvälineet ovat arvostelleet Suomea rankasti 82-vuotiaan Irina Antonovan käännytyspäätöksestä. Antonovan tytär on naimisissa suomalaisen kanssa mutta Suomen lainsäädännön mukaan Irina Antonovalle ei voida myöntää oleskelulupaa. Suomessa on viime aikoina myös keskusteltu egyptiläisen Eveline Fadayelin tapauksesta. Fadayel on saanut maastapoistumiskehoituksen poliisilta.

________________________________________

Helsingin Sanomat: Vanhanen isoäitien käännytyksestä: Harmillista

Pääministeri Matti Vanhanen puhui politiikan toimittajien vieraana muun muassa romanikerjäläiskysymyksestä ja isoäitien käännyttämispäätöksistä.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) pahoittelee käännytystuomion saaneiden isoäitien Irina Antonovan ja Eveline Fadayelin tilannetta.

"Se on äärimmäisen harmillista. En voi tähän muuta sanoa."

Isoäitien käännytyspäätökseen ei ole tulossa näillä näkymin muutosta. Vanhanen lupasi alkuvuodesta, että ulkomaalaislakiin tehdään muutos, jonka ansiosta isoäidit voisivat hakea uudestaan oleskelulupaa Suomesta ja saada myönteisen päätöksen.

HS kertoi keskiviikkona, että lain valmistelua ei ole vielä edes aloitettu. Vaikka lainmuutos tehtäisiin, se ei ehdi auttaa Antonovaa ja Fadayeliä, joiden käännytys aiotaan toteuttaa pian.

Vanhanen sanoi, ettei tiedä syytä luvatun lainmuutoksen viivästymiseen, mutta on saamassa asiasta selvityksen. Ulkomaalaislaki kuuluu sisäministeriölle ja maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille (r).
________________________________________

Nelonen: Ylin poliisijohto: ulkomaalaisten tuloa säädeltävä mahdollisimman tiukasti

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo poliisin "tietenkin" toivovan, että ulkomaalaisten tuloa säädeltäisiin mahdollisimman tiukasti (KATSO YLLÄOLEVA VIDEO).

Paatero ymmärtää, että on vaikeaa muuttaa lainsäädäntöä niin, että kahden isoäidin kaltaisilta tapauksilta jatkossa vältyttäisiin.

--Aina, jos portteja avataan, on mahdollista, että mukana tulee epätoivottavaa ainesta, sanoo Paatero.

ALLAOLEVALLA VIDEOLLA Paatero kommentoi kahden isoäidin tapausta.

________________________________________

MTV3: Poliisiylijohtaja: Mahdollinen lainmuutos ei auta kohuisoäitejä

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kertoo MTV:n uutisille, että vaikka eduskunta saisi ulkomaalaislakiin muutoksen, se ei pelasta kohuttuja isoäitejä, egyptiläistä Eveline Fadayelia ja venäläistä Irina Antonovaa, käännytykseltä.

Poliisi keskeytti käännytykset aiemmin Paateron ilmoituksella, kun hallitus lupasi nopealla aikataululla lainmuutoksen. Korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin poikkeuksellinen kirje käännytysten lykkäämiseksi vaikutti Paateron mukaan asiaan.

Eilen ja tänään käännytyksistä vastaavat poliisilaitokset ilmoittivat, että käännytykset pannaan täytäntöön, kun lainmuutosta ei kuulunut. Tänään sisäministeriö kertoi panevansa lainmuutoshankkeen käyntiin.

– Tähän aikatauluun mahdollinen lainmuutos ei ehdi vaikuttaa näiden isoäitien käännytykseen. Poliisi on velvollinen panemaan lainvoimaisen päätöksen täytäntöön, Paatero sanoo.

Hänen mukaansa aiempi täytäntöönpanon keskeytys perustui ajatukseen, etteivät käännytykset olleet kiireisiä. Nyt aikaa on hänestä kulunut liikaa.

Onko poliisi joutunut asiassa poliitikkojen pelinappulaksi?

– Sitä poliisi yrittää juuri välttää. Poliisi pyrkii yhdenvertaisuuteen ja kohtelemaan ihmisiä samanarvoisesti.

_____________________________________________

Ilta-Sanomat/STT: Ulkomaalaislakiin aiotaan sittenkin lisätä isoäitipykälä

Laki saattaa muuttua ulkomaalaisille isoäideille suopeammaksi jo syksyllä. Egyptiläisen Eveline Fadayelin tai venäläisen Irina Antonovan tapauksiin keskiviikkona vireille pantu lakihanke ei vaikuta, vaan heidän täytyy lähteä maasta lähiaikoina.

- Poliisi ei voi jäädä odottamaan mahdollista lakimuutosta, koska ei voi tietää, milloin ja millaisena se tulee voimaan. Se aika meni jo, sanoi poliisiylijohtaja Mikko Paatero STT:lle.

Korkein hallinto-oikeus ratkaisi maaliskuussa, etteivät Fadayel, 65, ja Antonova, 82, saa oleskelulupaa omaistensa luota Suomesta.

Nousi kohu, jonka tuloksena hallitus sopi pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) mukaan, että ulkomaalaislakiin lisätään pikavauhtia harkintavaltaa inhimillisten perusteiden huomioon ottamiseksi.

Myös tasavallan presidentti Tarja Halonen vetosi erittäin poikkeuksellisesti isoäitien puolesta. Poliisi puolestaan ilmoitti, ettei se kiirehdi käännytyspäätösten täytäntöönpanoa.

Alkuviikosta poliisi muutti linjaansa ja aloitti Fadayelin käännytyksen. Samalla ilmeni, ettei muutosesitys olekaan valmis ennen kesää. Keskiviikkona sisäministeriö tiedotti, että muutoshanke on viimein vireillä.

Viranomaisille halutaan nykyistä suurempi harkintavalta myöntää oleskelulupa Suomen kansalaisen omaiselle, joka ei kuulu ydinperheeseen. Esitys on tarkoitus tuoda eduskuntaan syksyllä.

Vanhasta harmittaa

Pääministeri Vanhanen sanoi olevansa äärimmäisen harmissaan siitä, ettei hallitus ehtinyt isoäitien avuksi. Hän on tavannut molempien naisten omaisia.

- Olen kertonut sen, että hallituksella on pyrkimyksenä lain muuttaminen ja se voisi avata mahdollisuuden uuden hakemuksen jättämiseen, Vanhanen sanoi.

- Tällä aikataululla tätä ei ole ainakaan tapahtunut, ja se on äärimmäisen harmillista, en voi muuta sanoa. Hallituksen pyrkimys ei ole tästä mihinkään muuttunut, pitää vain löytää sellainen lakiesitys, joka on mahdollinen.

Vanhasella ei ainakaan iltapäivällä ollut tarkkaa tietoa siitä, millaisia ongelmia asian valmistelussa oli ilmennyt.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r.) avustajan Thomas Bergmanin mukaan hanketta viivästi muun muassa se, että eduskunnan hallintovaliokunta halusi ensin selvittää, voisiko käytäntöjä muuttaa ilman lainmuutosta.

- Selvityksiä on pyydetty ja tehty, ja se on vienyt aikaa. Se on selvinnyt, että käytännön muuttamiseksi tarvitaan lakimuutosta, Bergman sanoi STT:lle.

Kesän ajan viilataan pilkkua

Lainmuutoshalu isoäitien takia ei ole herättänyt pelkästään kannatusta. Maahanmuuttajakriittiset ovat pelänneet, että muutos avaisi portin vastaavien tapausten vyörymiselle Suomeen.

Nykyisellään oleskelulupa voidaan myöntää muulle kuin perheenjäsenelle, jos hän on täysin riippuvainen Suomessa olevasta sukulaisesta tai jos on tarkoitus jatkaa aiempaa tiivistä perhe-elämää.

Maahanmuuttovirasto Migri on ilmoittanut, että pieni lievennys sanamuodossa aiheuttaa pienemmän ja isompi isomman lisäyksen oleskelulupahakemusten - ja myönteisten päätösten - määrässä.

Bergmanin mukaan lainmuutoksen vaikutuksia on selvitettävä hyvin tarkkaan, ennen kuin esitys voidaan antaa eduskunnan purtavaksi.