torstai 27. toukokuuta 2010

MTV3: Vanhasen kerjäämiskiellosta nousi myrsky

MTV3: Vanhasen kerjäämiskiellosta nousi myrsky 27.5.2010
MTV3: Helsingin kaupunginjohtaja: Kerjääminen kuriin kunnallisilla järjestyssäännöillä
MTV3: Sosiaalivirasto tukee Vanhasen kerjuulinjaa
YLE Uutiset: Romanifoorumi: Kerjäämistä ei voi kriminalisoida
Frank Johansson/Amnesty Suomi: Matin ja muiden viitteet kerjäläisistä
Uusi Suomi: Vanhaselle haukut: ”Sivistynyt ei sulje silmiään”
Ville Niinistö: "Kerjäläisongelmasta" (blogi)
Helsingin Sanomat: EU-komissaari ei kannata kerjäämisen kieltämistä

Pääministeri Matti Vanhasen eilen antamasta ohjeesta kerjäläisten kohtelusta on herännyt vilkas keskustelu. Jo pelkästään se, että pääministeri ottaa tämän kaltaiseen asiaan näin suoran kannan, on kirvoittanut mediassa lukuisia kommentteja.

Vanhanen vetosi eilen suomalaisiin, että nämä lopettaisivat rahan antamisen kerjäläisille. Vanhasen mielestä se olisi tehokkain tapa kitkeä kerjääminen Suomesta.

Nettikeskusteluissa kommentoijien selvä enemmistö antaa tukensa Vanhasen ajatuksille, mutta osa on suorastaan tyrmistynyt hänen linjauksistaan. Vastustajat moittivat Vanhasta romanikerjäläisten syrjimisestä ja heidän toimeentulo-ongelman kieltämisestä.

Lisäksi monet kirjoittajista piikittelevät Vanhasta ja muita poliitikkoja siitä, että Vanhanen on haluton muuttamaan lakia. Kommenteissa kerjääminen ja poliitikkojen saamaan vaalituki linkitetään yhteen. Haluttomuus muuttaa lakia nähdään merkkinä poliitikkojen oman selustan varmistamisesta

____________________________________________

MTV3: Helsingin kaupunginjohtaja: Kerjääminen kuriin kunnallisilla järjestyssäännöillä

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen kaipaa paluuta aikaan, jolloin kunnilla oli omat järjestyssääntönsä.

- Valtakunnallisen eduskuntatasoisen sääntelyn sijaan kukin kunta ja kaupunki voisi pohtia kerjäämistä omasta näkökulmastaan. Kerjäämisen kieltäminen, tai salliminen, tapahtuisi luontevasti valtuuston päätöksellä, Pajunen kirjoittaa blogissaan.

Kunnallinen järjestyssääntö mahdollistaisi Pajusen mukaan myös muiden kansalaisten yhteiseloon liittyvien pelinsääntöjen laatimisen.Kaupunginvaltuusto voisi pohtia esimerkiksi roskaamiseen, julkijuopotteluun, virtsaamiseen ja muuhun häiriökäyttäytymiseen liittyviä sääntöjä.

Toimeenpanon mahdollistamiseksi pitäisi kunnille antaa Pajusen mukaan oikeus määrätä rikemaksu järjestyssääntöä rikottaessa.
_____________________________________________

MTV3: Sosiaalivirasto tukee Vanhasen kerjuulinjaa

Pääministeri Matti Vanhanen saa Helsingin kaupungin sosiaalivirastolta tukea näkemykselleen kadulla kerjääjien avustamisesta. Viraston johtavan asiantuntijan Jarmo Räihän mukaan sosiaalivirasto on jo vuosia opastanut ihmisiä olemaan antamatta kerjääjille rahaa.

- Noinhan mekin olemme sanoneet. Kerjääjälle rahan antaminen ei ole ratkaisu! He eivät ole autettavissa täällä Helsingissä mitenkään. Rakenteelliset toimet EU:n sisällä ja Romaniassa ovat se, mikä tässä asiassa voi auttaa, Räihä korostaa.

Vanhanen vetosi eilen voimakkaasti ihmisiin, jotta nämä eivät antaisi kaduilla kerjääville romanikerjäläisille rahaa. Vanhasen opastus nostatti vilkkaan keskustelun sekä puolesta että vastaan.

"Pääministerin pitäisi olla aktiivisempi EU:n suuntaan"

Räihä arvioi, että vika ei ole niinkään itse Vanhasen viestissä, vaan tavassa ilmaista asia. Ongelma on osaltaan siinä, että Vanhanen puuttuu asiaan vain Helsingin katujen viihtyvyyden ja järjestyksen näkökulmasta, kun taas Vanhasen arvostelijat tulkitsevat Vanhasen sanoja kuin hän ratkaisisi romanikerjäläisten ongelmavyyhtiä.

Aivan puhtaita papereita ei Vanhanen ja hallitus Helsingin sosiaalivirastolta kuitenkaan saa. Räihä kaipaa Suomelta aktiivisempaa otetta Brysselin suuntaan.

- Suomen pitäisi tehdä esityksiä EU:ssa, että siellä käynnistetään riittävät toimenpiteet Itä-Euroopan romanivähemmistöjen elinolosuhteiden parantamiseksi. Siinä voisi pääministeri olla aktiivisempi, Räihä opastaa.

Räihä vieraili Helsingin kaupungin delegaation kanssa Romaniassa keväällä 2008. Tuolloin delegaatiolle esiteltiin erilaisia ohjelmia romaniväestön elinolosuhteiden parantamiseksi. Räihä epäilee kuitenkin, ettei tavoitteita ole juurikaan saavutettu.

- Talouden taantuma on ollut Itä-Euroopan maissa suurempi kuin meillä Suomessa. Palkkoja ja jo ennestään vähäisiä sosiaalietuuksia ollaan leikkaamassa, Räihä luettelee selityksiä.

Itä-Euroopan talouspulmat tuo tietysti jo ennestään huonossa tilanteessa olevia ihmisiä muihin EU-maihin - ja niistä pienet rippeet Helsinkiin ja muualle Suomeen.

______________________________________________

YLE Uutiset: Romanifoorumi: Kerjäämistä ei voi kriminalisoida

Suomen Romanifoorumi vastustaa lakiesitystä kerjäämisen kriminalisoinnista. Foorumin mukaan kerjääminen liittyy äärimmäiseen köyhyyteen, ja jos kerjääminen kriminalisoidaan, samalla kriminalisoidaan myös köyhyys.

Suomen Romanifoorumi FRF kommentoi eduskunnalle tehtyä lakialoitetta, joka kieltäisi Suomessa kerjääminen. Se pyytää, että lakialoitteen allekirjoittaneet poliittiset ryhmät, kansanedustajat ja hallitus harkitsisivat kantaansa asiaan uudelleen.

FRF:n mukaan köyhyyden kitkeminen Suomesta ja Euroopasta on kysymys, jota ei ratkaista pakkokeinoilla eikä rikosoikeudellisilla toimilla.

Romanifoorumi perää ihmisoikeuksien kunnioittamista ja sitä, että jokaiselle eurooppalaiselle luodaan rakenteelliset edellytykset ihmisarvoiseen elämä. Foorumin näkemyksen mukaan kerjäämiseen voidaan parhaiten saada muutoksia osallistumalla romaneita koskevaan kansainväliseen yhteistyöhön etenkin EU:n piirissä.

Romanifoorumin mukaan kerjäämisen kriminalisointi ei ole varsinaisesti turvallisuuskysymys eikä kyse ole siitä, ettei Suomen lainsäädännössä nykyisellään olisi keinoja puuttua rikollisuuteen. Foorumin mukaan poliisi on tähänkin asti voinut pidättää epäilyttävästi tai häiritsevästi käyttäytyviä henkilöitä ja pitää heitä putkassa tutkinnallisista syistä useita päiviä.

Suomen Romanifoorumi on romanijärjestöjen keskusliitto.

______________________________________________

Frank Johansson/Amnesty: Matin ja muiden viitteet kerjäläisistä

Politiikan toimittajien lounaalla pääministeri Matti Vanhanen kertoi oman näkemyksensä kerjäläiskysymyksen ratkaisemiseksi. Ei annetta niille rahaa. Näin siis ratkaistaan yleiseurooppalainen köyhyysongelma, joka perustuu laajaan syrjintään. En aio tässä lähteä pohtimaan pääministerin ongelmanratkaisun logiikkaa tai sen kestävyyttä, mutta toivon, että hän kohta vastaa Amnestyn hänelle jo jonkin aikaa sitten kirjoittamaan kirjeeseen, jossa me ehdotamme jotain muuta. Amnestyn romanimateriaalia ja myös tiivistetty Vanhaselle osoitettu viesti löytyy tästä. Kiitokset kuitenkin Vanhaselle, että hän mahdollisimman arvovaltaisesti torppasi kaikki ehdotukset kieltää kerjääminen, eli käytännössä köyhyyden kriminalisoinnin.

Pääministeri kuitenkin jatkoi sitten siihen päälle, että ”… minusta on viitteitä, minulla ei ole todisteita, mutta on niinku viitteitä siitä, että tää ei ole vain niinku näiden yksittäisten ihmisten hädänalaisuudesta johtuvaa, vaan että tässä on järjestäytynyttä organisoitua toimintaa taustalla, joka tekee tästä sitäkin vastenmielisempää.”

Minulle tämä uutinen tuli ensin STT:n sähkeen kautta, jossa pääministerin väitettiin uskoneen, että kerjäämisen taustalla on järjestäytynyttä rikollisuutta. Koska tämä oli jo parin päivän aikana neljäs epämääräinen heitto järjestäytyneestä rikollisuudesta, niin minulla keitti yli. Kysyin heti tekstiviestillä pääministerin avustajilta mihin tämä Vanhasen usko perustuu, onko hänellä todisteita vai ei.

Avustaja soitti heti takaisin ja sanoi, että pääministeri ei ole puhunut järjestäytyneestä rikollisuudesta vaan järjestäytyneestä toiminnasta. Löytyy kuulemma nauhalta.

Jaa. Toimittajat olivat siis vääristäneet Vanhasen ajatuksia. Eihän tulonhankintaan liittyvässä järjestäytyneessä toiminnassa ole mitään pahaa, siihenhän kaikki yritystoiminta perustuu. Mutta katsokaapa uudestaan tuota yllä olevaa MTV3:n sivuilta (ei uutista vaan alla oleva suora ote lounaalta) poimittua suoraa sitaattia. Vanhasen mielestä tämä tekee siitä entistä vastenmielisempää. Siis kerjääminen on vastenmielistä ja koska se on suunnitelmallista vielä vastenmielisempää. Vai viittaako Vanhasen lauseen loppu kuitenkin siihen, että hän tarkoittaa järjestäytynyttä rikollisuutta. Ehkä toimittajat eivät vääristäneetkään Vanhasen ajatuksia vaan avustaja yrittää vain saivarrella päämiehensä pulasta kun ihmisoikeusjärjestö valittaa.

Eilisen Turun Sanomien pääkirjoituksessa todetaan näin: Suomeen viime aikoina sankkenevin joukoin saapuneet kerjäläiset ovat usein järjestäytyneen rikollisuuden uhreja, joiden tienestit menevät romanialaisten mafiapomojen ylellisen elämän rahoittamiseen. Kerjuukielto auttaisi patoamaan tätä ihmisarvoa polkevaa toimintaa ja siihen kytkeytyvää monenlaista muuta laittomuutta.

Olen pyytänyt päätoimittajaa kertomaan minulle mihin tämä viite järjestäytyneeseen rikollisuuteen perustuu. Onko todisteita vai vain minusta tuntuu päättelyä ilman tukea todellisuudesta.

Eilisessä Helsingin Sanomissa julkaistiin STT:n uutinen, jossa on seuraava tekstikohta: Kerjäämisen on kerrottu muuttuneen aiempaa aggressiivisemmaksi, ja siihen on havaittu liittyvän entistä enemmän rikollisuutta.

Olen kysynyt tietotoimiston uutispäätoimittajalta mistä alkaen STT kirjoittaa uutisia, jossa esiintyvät sanat on kerrottu ja on havaittu ilman lähdettä. Hän lupasi palata asiaan, selvitettyään taustoja.

No ne taustat tiedetään, sillä sisäministeriön 4.5. julkaistussa tiedotteessa todetaan näin: Kerjääminen on muuttunut selvästi aggressiivisemmaksi ja siihen liittyy myös entistä enemmän rikollisia ilmiöitä. Toiminta näyttäisi myös olevan hyvin organisoitua. Keskusrikospoliisi on selvittänyt vuonna 2009 Suomeen tulleiden kerjäläisten taustoja ja todennut, että Romaniasta Suomeen tulleiden kerjäläisten osalta löytyy viitteitä mahdollisesta ihmiskaupasta. Tapaukset saattavat johtaa syytteisiin Romaniassa.

Yhtään rikostutkintaa ei ymmärtääkseni ole Suomessa kuitenkaan käynnistetty, kun on vain niitä epämääräisiä viitteitä.

Samaa häilyvää viestiä ihmiskaupasta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta esiintyy jok’ikisessä poliisi-kansanedustaja Juha Hakolan haastattelussa, viimeksi tänä aamun hänen väitellessään Ylen Aamu-tv:ssä kollegani Tiina Valosen kanssa.

Ja suureksi hämmästykseni myös vihreitten puoluesihteeri Panu Laturi on liittynyt tähän joukkoon. Ylen mukaan hän on sitä mieltä, että kysymyksessä on usein järjestäytynyt toiminta eikä raha päädy lopulta sille, joka sitä kerää.

Kerjäämisen kieltoa on viime viikkoina myös muiden poliitikoiden suusta ja muissa medioissa perusteltu esittämällä yleisiä viittauksia lisääntyneeseen ja järjestäytyneeseenkin rikollisuuteen. Amnestyn ja muiden järjestöjen yrittäessä saada viranomaisilta konkreettista tietoa näiden väitteiden taakse olemme kuitenkin vetäneet vesiperän.

EU:n sisäinen vapaa liikkuvuus mahdollistaa romanialaisten tulon Suomeen täysin laillisesti aivan kuten se mahdollistaa suomalaisten liikkumisen missä tahansa EU:ssa. Ketään ei siis tarvitse salakuljettaa, maahantulo tapahtuu täysin laillisesti. Kerjääminen ei ole kiellettyä, vaan on täysin laillista yrittäjyyttä. Useat Suomessa olevat romanialiset tulevat tänne koska tienaavat täällä paljon enemmän kuin mitä voisivat tehdä kotimaassaan.

Amnestyn ja kerjäläisten kanssa työtä tekevien järjestön tiedossa ei ole kerjäläisiin liittyvää ihmiskauppaa Suomessa, myöskään asiaan oikeasti perehtyneet toimittajat eivät ole löytäneet tästä merkkejä. Jos kuitenkin tällaista ilmenee, on rikoksen selvittämiseen liittyvän toiminnan keskiössä oltava mahdollisten uhrien auttaminen.

Eli viranomaisten on keskityttävä uhrien tunnistamiseen ja auttamiseen. Viranomaisten tulee noudattaa Suomen ihmiskaupan vastaisen toimintasuunitelman suosituksia uhrin auttamiseksi ja ryhtyä toimenpiteisiin henkilön ohjaamiseksi ihmiskaupan uhrin auttamisjärjestelmään. Suomen velvollisuutena on siis heti laittaa ihmiskaupan uhrit suojeluun ja varmistaa heidän turvallisuutensa tutkinnan ja oikeudenkäynnin ajaksi ja myös pitkään sen jälkeen. Eipä tästä aspektista ole kovinkaan paljon puhuttu, kun pois silmistä ne kerjäläiset vaan halutaan. Eurooppalaisen köyhyyden näkeminen tekee kipeää, mutta jos ratkaisu on se, että köyhät hylätään niin minä olen eri mieltä.

Ihmiskaupasta, järjestäytyneestä rikollisuudesta ja laittomuuksista puhuvat ihmiset luovat vailla pohjaa olevilla mutta vahvoilla kielteisiä mielleyhtymiä sisältävillä sanoilla pelon ilmapiiriä, joka ylläpitää rasismia ja muukalaisvihaa.

Euroopan unionin perusoikeusvirasto toteaa raportissaan liikkeellä olevien romaneihin kohdistuvasta syrjinnästä, että nimenomaan media ja poliitikot eri puolilla Eurooppaa syyllistyvät laajasti tähän. Valitettavasti samat toimittajat ja poliitikot eivät useinkaan välitä väitetyn rikollisen toiminnan uhreista, siis kadulla olevista kerjäläisistä, tippaakaan.

En yleensä anna kerjäläislle rahaa, mutta jos Matti Vanhanen on sitä mieltä, että tämä pitää lopettaa niin minä taidan aloittaa.

__________________________________________

Uusi Suomi: Vanhaselle haukut: ”Sivistynyt ei sulje silmiään”

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö kritisoi pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kerjäläislausuntoa. Vanhanen totesi eilen, että rahan antaminen kerjäläisille pitäisi lopettaa, jotta kerjäläisongelma ratkeaisi nopeasti.

-On pääministeriltä naiivia ajattelua, että kerjäläisongelma ratkeaisi sillä, että "kukaan ei anna rahaa kerjäläisille". Pääministeriltä odottaisi poliittisia ehdotuksia siitä, mitä Suomen pitäisi tehdä ongelman ratkaisemiseksi. "Poissa silmistä, poissa mielestä" ei riitä toimintalinjaksi, kirjoittaa Niinistö blogissaan.

Erimielisyyden selittänee osaltaan erilainen katsontakanta: puhuessaan "kerjäläisongelmasta" Vanhanen puhuu romanikerjäläisten ilmestymisestä Suomen kaduille. Niinistön näkökulmasta ratkaisua vaativa ongelma ei ole uusi katunäkymä, vaan se, mikä alun alkaen tuo kerjäläiset Suomeen.

-Jo "kerjäläisongelma" on käsitteenä hämärä. Ongelma kenelle? Köyhyys on valtava ongelma, mutta "kerjäläisongelma" tarkoittanee lähinnä sitä, että joidenkin mielestä kerjäläiset pilaavat katukuvan tai muuten vaan ovat epämiellyttäviä, Niinistö ihmettelee.

-Kerjääminen on köyhyyden oire. Romanien osalta se on myös oire syrjinnästä ja jopa vainosta. Monissa Itä-Euroopan maissa romanien tilanne on viime vuosina vain pahentunut. --- Mikä siis ajaa esimerkiksi Itä-Euroopan romanit istumaan kaduilla ympäri Eurooppaa - mafiako? Ei, vaan heidän elinolojensa järkyttävä tila Itä-Euroopassa, hän jatkaa.

Niinistö viittaa Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johanssonin blogiin, jossa todetaan, ettei romanikerjäläisten toiminnan järjestäytyneisyydestä tai "mafian" osallistumisesta toimintaan ole todisteita.

Niinistön mukaan Suomen yhteiskunnan ja kaupunkien on kiinnitettävä huomiota romanien perusoikeuksien toteutumiseen paikallistasolla.

-Monille suomalaisille voi olla ikävää kohdata syrjäytymistä kaduillamme. Sivistynyt yhteiskunta ei kuitenkaan ratkaise ongelmia sulkemalla silmänsä hädänalaisuudelta.

Siitä Niinistö sanoo luonnollisesti olevansa Vanhasen kanssa samaa mieltä siitä, että kerjäämisen kieltävää lakia ei tarvita.

____________________________________________________

Ville Niinistö: "Kerjäläisongelmasta" (blogi)

Eurooppa, meillä on ongelma. Valtava ja yhteinen ongelma: köyhyys. Sen näkyvä ilmentymä ovat pahvimukit edessään kaduillamme istuvat Itä-Euroopasta saapuneet kerjäläiset.

Kerjääminen on köyhyyden oire. Romanien osalta se on myös oire syrjinnästä ja jopa vainosta. Monissa Itä-Euroopan maissa romanien tilanne on viime vuosina vain pahentunut.

Unkarissa äärioikeistolainen liike on viime aikoina vahvistunut ja erityisesti romanit ovat olleet heidän kohteenaan. Unkarin romaneita kohtaan on tehty viime aikoina useita väkivaltaisia hyökkäyksiä. Viittä äärioikeiston kannattajaa epäillään kuuden romanin surmasta. Itävaltalaisen tutkijan Gerhard Baumgartnerin mukaan vainoja lietsoo samanlainen talousolojen heikentyminen kuin 1930-luvulla. Vaikka EU:n sisäisten hakijoiden osalta turvapaikan saannin kynnys on korkealla, ei romanien syrjinnässä olla kaukana siitä tilanteesta, että kriteerit täyttyisivät.

Mikä siis ajaa esimerkiksi Itä-Euroopan romanit istumaan kaduilla ympäri Eurooppaa - mafiako? Ei, vaan heidän elinolojensa järkyttävä tila Itä-Euroopassa. Romanit ovat kenties Euroopan huonoimmassa asemassa oleva vähemmistö. Heidän köyhyytensä ja syrjintä siirtyy edelleen sukupolvelta toiselle ja he kärsivät yhä Itä-Euroopassa muun muassa holokaustin perinnöstä.

Köyhiltä puuttuu ääni, joka saisi päättäjät liikkeelle. Meillä hyväosaisilla ääntä riittää. Suomessa keskustelua on käyty kokoomusedustajan ehdotettua kerjäämisen kriminalisointia. Monet puhuvat kyllä mielellään globaalista vastuusta, mutta ongelmien tullessa kotiovelle, omille kaduillemme, huudetaan poliisia apuun. Ikään kuin poliisi voisi ratkaista köyhyysongelman ja romanien koko Euroopan laajuisen surkean elintilanteen.

Pääministeri otti sen kannan, että lakia ei tarvita. Olen samaa mieltä. Lainsäädäntö tekisi erilaisesta hädänalaisuudesta rikoksen ja kerjäämisen määrittely olisi hyvin vaikeaa. Sen sijaan on pääministeriltä naiivia ajattelua, että "kerjäläisongelma" ratkeaisi sillä, että "kukaan ei anna rahaa kerjäläisille". Pääministeriltä odottaisi poliittisia ehdotuksia siitä, mitä Suomen pitäisi tehdä ongelman ratkaisemiseksi. "Poissa silmistä, poissa mielestä" ei riitä toimintalinjaksi.

Jo "kerjäläisongelma" on käsitteenä hämärä. Ongelma kenelle? Köyhyys on valtava ongelma, mutta "kerjäläisongelma" tarkoittanee lähinnä sitä, että joidenkin mielestä kerjäläiset pilaavat katukuvan tai muuten vaan ovat epämiellyttäviä. Kerjääminen saattaa olla eri tavoin järjestäytynyttä, mutta väitteitä järjestäytyneestä rikollisuudesta ei ole todennettu. Tätä on viranomaisten ja tutkijoiden syytä tarkemmin tutkia. Amnesty ja muut järjestöt eivät ole saaneet viranomaisilta konkreettisia tietoja väitteen tueksi. Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson bloggaa aiheesta Iltalehden sivuilla.

Mitä sitten ainakin voidaan tehdä? Suomen pitää vaatia, että EU puuttuu romanien kohtaamaan rasistiseen kohteluun ja syrjintään ja että köyhyyden kierre katkaistaan. Euroopan parlamentti ja useat sen parlamenttiryhmät ovat vuosikausia vaatineet EU:n romanistrategiaa, mutta komissio ei ole vieläkään tehnyt esitystä. Pääministeri Vanhasen tulisi olla aktiivinen komission ja EU-maiden suuntaan romanistrategian aikaansaamiseksi. Myös komissaari Olli Rehnin pitäisi vauhdittaa asiaa komissiossa.

EU käyttää tällä hetkellä merkittävästi rakennerahastorahaa muun muassa Romaniaan ja Bulgariaan. Romanistrategian avulla voitaisiin painostaa näitä maita kanavoimaan rahaa romaniyhteisön aseman parantamiseen. Emme enää voi sulkea silmiämme tilanteelta. EU:n perusoikeusviraston yhtenä painopisteenä on oltava romanien aseman parantaminen.

Ei riitä, että asiaan vaikutetaan vain EU:n kautta: Suomessa kaupunkien on kiinnitettävä huomiota romanien perusoikeuksien toteutumiseen paikallistasolla. Esimerkiksi Helsingin kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen järjestää Sompasaareen majoittuneille romaneille saniteettitilat. Suomen on tehtävä myös kahden välistä yhteistyötä ongelmien ratkaisemiksi suoraan niiden maiden kanssa, joista romaneja on Suomeen tullut.

Monille suomalaisille voi olla ikävää kohdata syrjäytymistä kaduillamme. Sivistynyt yhteiskunta ei kuitenkaan ratkaise ongelmia sulkemalla silmänsä hädänalaisuudelta.

___________________________________________

Helsingin Sanomat: EU-komissaari ei kannata kerjäämisen kieltämistä

Kerjäläisromanien auttamisessa paras tapa on saada lapset kouluun, EU-komissaari Lázló Andor sanoo Euroopan komission Suomen-edustuston verkkojulkaisussa. Andor pitää kerjäämisen kieltämistä lailla turhana.

Andor katsoo, että ensisijaisesti vastuu romaneista on mailla, joiden kansalaisia kiertelevät köyhät ovat.

Unkarilainen komissaari tuntee köyhien romanien ongelmat, sillä Unkari on yksi niistä unionin jäsenmaista, joista tuhannet romanit ovat lähteneet kokeilemaan onneaan muihin EU-maihin.

Sisäasiainministeri Anne Holmlundin (kok) asettama työryhmä selvittää, onko kerjääminen mahdollista kieltää järjestyslakia muuttamalla.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) kehotti keskiviikkona kansalaisia lopettamaan rahan antamisen kaduilla kerjääville ihmisille. Se lopettaisi kerjäämisen, Vanhanen uskoo.

Työllisyydestä, sosiaaliasioista ja osallisuudesta EU:ssa vastaava komissaari Andor sanoo, että työllistyminen olisi paras lääke kiertelevien romanien kotouttamisessa.

On myös vaadittava, että romanilapset käyvät koulussa, ja jos mahdollista, myös päiväkodissa. Lasten pitäisi käydä koulu loppuun ja yrittää edetä ammatilliseen koulutukseen.

Monet romanilapset keskeyttävät koulunsa jo ensimmäisillä luokilla. Taustalla ovat Andorin mukaan syrjintä ja romanilasten heikot pohjatiedot yhteiskunnasta. Romanivanhemmatkaan eivät usko koulutuksen hyötyihin.

Tavoitteena on nostaa EU:n alueella 20–64-vuotiaiden romanien työllisyysaste 75 prosenttiin. Nykyisin se on 69 prosenttia. Tavoitteena on myös, että koulunsa keskeyttäisi enintään kymmenen prosenttia romanilapsista nykyisen 15 prosentin sijasta.

Andor sanoo, että romanien köyhyys juontaa juurensa työttömyydestä ja vuosikymmenien syrjinnästä.