tiistai 25. toukokuuta 2010

YLE: Pakolaiset haluavat asua Kouvolassa ja Kotkassa

YLE Kymenlaakso: Pakolaiset haluavat asua Kouvolassa ja Kotkassa 25.5.2010

Vastaanottokeskuksista on alkanut muuttaa ihmisiä Kouvolaan ja Kotkaan omasta aloitteestaan sen jälkeen, kun heille on myönnetty oleskelulupa. Kuntapaikat ovat kiven alla.

- Meille tulee vastaanottokeskuksista myönteisen päätöksen saaneita pakolaisia. Heille on suositeltu itsenäistä muuttoa ja he etsivät asuntoja netin kautta, kertoo Kouvolan maahanmuuttokoordinaattori Satu Kurri.

Maahanmuuttotoimisto menettelee itsenäisesti muuttavien kanssa samalla tavalla kuin kuntapaikoille tulevien kanssa. Aluksi heidät ohjataan Kelaan, työvoimatoimistoon ja kielikurssille. Kouvolaan on tullut viime aikoina paljon somaleita.

- Meillä on jonkinlainen yhteisö jo olemassa. He hakeutuvat paikkaan, jossa heillä on ystäviä. Lisäksi tulee irakilaisia ja afganistanilaisia, eli ihmisiä näistä suurimmista turvapaikanhakijaryhmistä.

Kouvolassa asuu 1700 ulkomaalaista, joista pakolaisia on reilut pari sataa. Kotkassa ulkomaalaistaustaisia asuu paljon enemmän kuin Kouvolassa. Myös Kotkaan muuttaa oleskeluluvan saaneita pakolaisia itsenäisesti.

Kaupunki on ottanut vastaan kiintiöpakolaisia jo pitkään.

- Kouvola ei ole ottanut varsinaisesti kiintiöpakolaisia, vaan tänne tulleet ovat olleet hätätapauksia, Kurri toteaa.

Kongosta Kouvolaan

Keskiviikkona Kouvolaan muuttaa kuitenkin kolme kongolaista perhettä.

Perheet joutuivat pakenemaan Kongon itäosissa riehuvaa sisällissotaa pakolaisleirille, josta heidät valittiin turvaan Suomeen. Heille on järjestetty asunnot Kuusankoskelta, jossa he alkavat opetella tukihenkilön opastamana suomalaisen elämän alkeita.

- Olemme laittaneet asuntoja sillä lailla kuntoon, että niissä on sängyt, vuodevaatteet, pöytä, tuoli ja vähän astioita. Myös SPR:n ja seurakunnan vapaaehtoiset ovat tuoneet asuntoihin jotain pientä, kertoo Kurri.

Tulkin, maahanmuuttotoimiston ja vapaaehtoisväen lisäksi kotoutumisessa auttavat Kouvolassa jo asuvat kongolaiset, jotka osaavat suomea.

- Heti torstaina on tarkoitus mennä kauppaan ja opetella asiointia siellä. Lisäksi heille näytetään bussipysäkkejä, Kela ja terveyskeskus.

Kouvolaan ei ole ainakaan toistaiseksi päätetty ottaa enempää kiintiöpakolaisia tänä vuonna.