perjantai 28. toukokuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajanuorten lähettämistä pakolla ulkomaille halutaan torjua

YLE Uutiset: Maahanmuuttajanuorten lähettämistä pakolla ulkomaille halutaan torjua 28.5.2010
OKM: Maahanmuuttajataustaisten lasten katoamista Suomesta selvitetty
Uusi Suomi: Tyttö pakotettiin pois Suomesta - ulkomailla odotti ikävä yllätys
Selvitys maahanmuuttajataustaisten lasten lähettämisestä vanhempien kotimaahan (pdf)

Maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten lähettäminen pakolla Suomesta toiseen maahan ei ole kovin yleistä, mutta joissain perheissä uhka on hyvin todellinen, ilmenee Ihmisoikeusliiton selvityksestä. Poikien lähettämisen taustalla on usein epäsosiaalista käyttäytymistä, tyttöjä lähetetään avioitumaan.

Selvityksessä haastatellut noin 140 eri tahoa tiesivät yhteensä 40 lasta tai nuorta, jotka on tällä vuosikymmenellä lähetetty todennäköisesti vastoin omaa tahtoaan pois Suomesta väliaikaisesti tai pysyvästi.

Tapausten kirjo oli suuri, mutta joukossa oli liiton mukaan myös erittäin traagisia tapauksia, joissa kyse oli ilmiselvästi vapaudenriistosta ja heitteillepanosta.

Toisinaan maahanmuuttajataustainen lapsi tai nuori lähtee omasta halustaan ja vanhempien tuella tutustumaan alkuperämaan kulttuuriin, oppimaan kieltä, ylläpitämään suhteita sukulaisiinsa ja mahdollisesti saamaan oman uskontokuntansa opetusta.

Joissakin tapauksista nuori puolestaan lähetetään muualle, kun hänellä on koulunkäyntivaikeuksia, epäsosiaalista käyttäytymistä ja yleisiä vaikeuksia elämänhallinnassa. Parhaimmillaan lapsen mielipide otetaan tällöin huomioon. Pahimmassa tapauksessa mielipidettä ei huomioida, ja kokemus voi olla lapselle erittäin traumaattinen, liitto toteaa.

Lapselle halutaan vanhempien arvomaailma

Vaikeimpia ovat liiton mukaan tapaukset, joissa vanhemmat päättävät yksipuolisesti lähettää nuoren toiseen maahan varmistaakseen, että hän kasvaa vanhempien arvomaailmaan. Kyse voi olla paitsi lapsen itsemääräämisoikeuden rajoittamisesta, myös esimerkiksi lapsen huollon laiminlyönnistä, vapaudenriistosta, pakkoavioliitosta ja törkeästä pahoinpitelystä.

Poikien lähdön syynä voi olla koulunkäyntivaikeuksia ja epäsosiaalista käyttäytymistä. Teini-ikäisten tyttöjen lähettäminen liittyy usein heidän heräävään seksuaalisuuteensa ja liberaaliksi koettuun suomalaiseen yhteiskuntaan.

Nuoria voidaan lähettää avioitumaan vanhempien kotimaahan, jotta he saavuttaisivat nopeasti yhteisön silmissä kunniakkaan aviovaimon statuksen. Avioliitot voivat olla järjestettyjä, ja joissain tapauksissa on perusteltua olettaa niiden olevan pakotettuja, vaikka tytöltä olisikin saatu näennäinen suostumus.

Määristä kaivataan tarkempaa tietoa

Liiton selvityksessä ei saatu yksiselitteistä vastausta sille, onko lasten lähettäminen muualle lisääntynyt vai vähentynyt. Varoivaisesti voidaan selvityksen mukaan kuitenkin arvioida, että lasten tai nuorten lähettäminen kasvatuksellisena keinona ei ole lisääntymään päin, mutta tyttöjen lähettäminen avioitumiseen liittyvistä syistä on. Tämä ei liiton mukaan välttämättä johdu asenteiden muuttumisesta, vaan ainakin osittain maahanmuuttajaväestön ja monikulttuuristen avioliittojen kasvusta.

Liitto korostaa, että tapausten määrän arviointia vaikeuttaa se, ettei niitä kerätä yhteen mihinkään viranomaisrekisteriin. Myöskään luokittelu ei ole yksiselitteistä, koska lapsen tai nuoren oma tahto ei välttämättä käy ilmi ulkopuolisille.

Lapsen tai nuoren lähtö Suomesta tulee ilmi esimerkiksi koulusta pois jäämisenä. Tämä ei kuitenkaan kerro sitä, onko lähtö ollut vastentahtoinen. Kouluilta lastensuojeluun etenevät vain varsinaiset katoamiset sekä tilanteet, joissa on syytä epäillä lastensuojeluilmoituksen olevan tarpeen.

Liitto vaatii, että ilmiö pitää nostaa yleiseen tietoisuuteen ja lasten kasvatukseen liittyvät kysymykset tulee vahvemmin huomioida kotouttamisessa.

Lisäksi tulisi kerätä keskitetysti tietoja vastoin tahtoaan ulkomaille lähetetyistä lapsista, tarkistaa lainsäädännölliset keinot, jotta lapsen matkustus voitaisiin tarvittaessa tehokkasti estää sekä lisätä keskeisten toimijoiden osaamista. Myös toimia vasten tahtoaan pois lähetettyjen lasten palauttamiseksi tulisi tehostaa.

Walllin: Tietoja kerättävä keskitetysti

Kulttuuriministeri Stefan Wallin kannattaa tietojen keskitettyä keräämistä vastoin tahtoaan ulkomaille lähetetyistä lapsista.

Lisäksi tarvitaan viranomaisyhteistyön tehokasta koordinointia lasten ja nuorten palauttamiseksi sekä koulujen ja sosiaalityöntekijöiden osaamisen kehittämistä, hän toteaa.

- Meidän tulee varmistaa kaikkien lasten ja nuorten oikeudet kasvaa ja varttua yhteiskunnassa, jossa vallitsee yhdenvertaisuus. Meidän tulee viestittää, että nuori voi olla nuori siinä kuin kaikki muutkin, olipa hänen taustansa tai sukupuolensa mikä tahansa, Wallin korostaa.

Ihmisoikeusliiton selvitystä käsiteltiin perjantaina Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelman ministeriryhmän kokouksessa. Wallin toimii ryhmän puheenjohtajana.

____________________________________________

OKM: Maahanmuuttajataustaisten lasten katoamista Suomesta selvitetty

Ihmisoikeusliitto on selvittänyt hallituksen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelmalle maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten lähettämisestä vanhempien kotimaahan tai toiseen maahan väliaikaisesti kasvatettavaksi tai asumaan.

Lapsen tai nuoren lähettäminen vastoin tämän tahtoa ei ole Suomessa yleistä. Tapaukset vaihtelevat "vaihto-oppilasvuosista" vastentahtoisiin tapauksiin, joissa saatetaan rikkoa lapsen oikeuksia. Uhka on joissain perheissä hyvin todellinen ja vakava.

Selvitystä käsiteltiin Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelman ministeriryhmän kokouksessa perjantaina 28. toukokuuta. Tietoja tarvitaan, jotta voidaan ennaltaehkäistä maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten lähettämisestä vastoin heidän tahtoaan muualle kasvatettaviksi tai asumaan.

– Kun maahanmuuttajataustainen lapsi ei esimerkiksi yllättäen ilmestykään kouluun, on hänen kohtalostaan liikkeellä usein vain huhuja tai ristiriitaisia arveluja. Tietoa vastoin tahtoaan ulkomaille lähetetyistä lapsista tulee kerätä keskitetysti. Tämä vaatii viranomaisyhteistyön tehokasta koordinointia lasten ja nuorten palauttamiseksi, sanoo politiikkaohjelman ministeriryhmän puheenjohtaja kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin. Osaamista ja asiantuntemusta niin kouluissa kuin sosiaalityöntekijöiden parissa pitää nostaa.

Ilmiö on sidoksissa sukupuoleen sekä lapsen ja nuoren ikään. Poikien kohdalla lähettämisen taustalla ovat useimmiten koulunkäyntivaikeudet ja epäsosiaalisen käyttäytyminen. Teini-ikäisten tyttöjen lähettämisen taustalla ovat usein toisenlaiset motiivit. Nuorten heräävä seksuaalisuus yhdistettynä liberaaliksi koettuun suomalaiseen yhteiskuntaan aiheuttaa osassa maahanmuuttajaperheitä voimakkaita paineita erityisesti tytöille ja nuorille naisille.

– Tasa-arvoasioista vastaavana ministerinä katson, että meidän tulee varmistaa kaikkien lasten ja nuorten oikeudet kasvaa ja varttua yhteiskunnassa, jossa vallitsee yhdenvertaisuus. Meidän tulee viestittää, että nuori voi olla nuori siinä kuin kaikki muutkin, olipa hänen taustansa tai sukupuolensa mikä tahansa, korostaa ministeri Wallin.

-- -- --

Selvityksen ovat tehneet Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros ja asiantuntija Katja Grekula. Toimeksiantaja on lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointipolitiikkaohjelman ministeriryhmä.

Selvityksessä tarkastellaan, miksi maahanmuuttajataustaisia lapsia lähetetään pois Suomesta ja millaisiin olosuhteisiin. Selvitys toteutettiin pääasiassa kvalitatiivisena haastattelututkimuksena maahanmuuttajille, maahanmuuttajajärjestöille ja keskeisille viranomaisille. Aiheesta ei ole tehty aikaisemmin vastaavaa katsausta.

Selvitystä varten otettiin yhteyttä noin 140 eri tahoon. Haastatellut tiesivät yhteensä 40 lasta tai nuorta, jotka on 2000-luvulla lähetetty todennäköisesti vastoin omaa tahtoaan pois Suomesta väliaikaisesti tai pysyvästi.

Ajatus selvityksestä lähti liikkeelle oikeus- ja sisäministereiden kokouksesta, jossa oikeusministeri Tuija Brax osallistui lounaskeskusteluun eri maiden kokemuksista ja tiedoista liittyen.

______________________________________________

Uusi Suomi: Tyttö pakotettiin pois Suomesta - ulkomailla odotti ikävä yllätys

Vähintäänkin kymmenet maahanmuuttajaperheet ovat lähettäneet lapsensa pois Suomesta vastoin näiden tahtoa.

Ihmisoikeusliiton selvityksessä tulee esille kovia ihmiskohtaloita.

Selvästi oman ryhmänsä muodostavat teini-ikäiset tytöt ja nuoret naiset, jotka lähetetään avioitumistarkoituksessa.

Esille tuli ainakin yksi tapaus, jossa kyse oli suoranaisesta pakkoavioliitosta. Tyttö oli lähetetty matkaan ilman, että hän tiesi sen todellista tarkoitusta.

Tytön saapuessa maahan hänen passinsa oli otettu pois ja hänet oli naitettu valmiiksi valitulle miehelle.

Yhteen pois Suomesta lähetettävään ryhmään kuuluvat nuoret lapset, jotka lähetetään lyhyemmäksi ajaksi tutustumaan vanhempiensa kotimaan kulttuuriin, oppimaan kieltä, saamaan ehkä oman uskontokunnanmukaista kasvatusta ja pitämään yllä sukulaisuussuhteita.

Nuorin selvityksessä esille tullut tapaus oli 5-vuotias poika, joka on lähetetty Libyaan isänsä luokse kantasuomalaisen äidin jäädessä Suomeen. Pojan lähettämisen syynä olivat kielen ja kulttuurin oppiminen sekä pojan ympärileikkaaminen.

Selkeän oman ryhmänsä muodostavat nuoret pojat, joilla on erilaisia koulunkäyntiin ja yleiseen elämänhallintaan liittyviä ongelmia. Vaikuttaa siltä, että nämä lähetettävät pojat ovat ensisijaisesti afrikkalaistaustaisia lapsia, joiden vanhemmilla on länsimaista laajempi perhekäsitys. Pojat lähetetään "jäähylle" yleensä määräajaksi.

Selvitys paljastaa, että ainakin 40 lasta tai nuorta on pakotettu tällä vuosikymmenellä muuttamaan toiseen maahan esimerkiksi sukulaisten luo. Todellisuudessa luku voi olla vielä huomattavasti suurempi.

Osa vaikeisiin oloihin joutuneista lapsista on onnistunut palaamaan takaisin Suomeen. Ihmisoikeusliiton tietoon tulleissa tapauksissa paluu on kuitenkin vaatinut lapsen tai nuoren omaa aktiivisuutta tai sitä, että hänen samanikäiset suomalaiset ystävänsä ovat osanneet auttaa häntä.

Ihmisoikeusliitto perää poliitikoilta toimia, jotta lasten oikeudet voitaisiin turvata myös siinä tapauksessa, että maahanmuuttajavanhemmat ja heidän lapsensa ovat eri mieltä lapselle parhaasta kotimaasta.

Lue Ihmisoikeusliiton selvitys tästä linkistä (PDF).