tiistai 25. toukokuuta 2010

YLE: "Groznyin enkelin" kielteinen turvapaikkapäätös käsitellään uudelleen

YLE Uutiset: "Groznyin enkelin" kielteinen turvapaikkapäätös käsitellään uudelleen 25.5.2010

Maahanmuuttovirasto saa uudelleen käsiteltäväksi liettualaisen Gatajevin pariskunnan saaman kielteisen turvapaikkapäätöksen. Gatajevit hakivat turvapaikkaa Suomesta, kun heidät oli tuomittu Liettuassa oikeudenkäynnissä, jota he pitävät epäoikeudenmukaisena.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi maaliskuussa Gatajevien turvapaikkahakemukset. Helsingin hallinto-oikeus määrää kuitenkin tuoreessa päätöksessään viraston tutkimaan asian uudelleen.

Hallinto-oikeudessa päätös on julistettu salaiseksi, eikä myöskään maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kommentoi tarkemmin sen sisältöä. Gatajevien tukiryhmään kuuluva Teemu Matinpuro olettaa, ettei hallinto-oikeus pitänyt hakemusten käsittelyä ja Gatajevien turvan tarpeen selvittämistä maahanmuuttovirastossa riittävänä.

Revon mukaan asia käsitellään maahanmuuttovirastossa ripeässä aikataulussa. Hän toteaa, että virastolla on nyt kaksi vaihtoehtoa: joko tutkia hakemukset uudelleen tai hakea korkeimmalta hallinto-oikeudelta valituslupaa hallinto-oikeuden päätöksestä.

Valituslupaa voidaan Revon mukaan hakea, jos virasto katsoo, että tähän on päätöskäytännön yhtenäisyyden vuoksi merkittävää syytä. - Voimme katsoa, että meidän päätöksemme on oikea ja hallinto-oikeuden päätös ei ole linjan mukainen, Repo kertoo.

Revon mukaan virastossa on vielä pohdinnassa se, lähdetäänkö hakemuksia tutkimaan uudelleen vai valitetaanko. Joka tapauksessa tällaiset hallinto-oikeuden palauttamat tapaukset ovat kiireellisyydessä kärjessä ja heillä on jo otettu Gatajevien tapaus jo alustavasti keskusteluun. Mikäli valituslupaa päätettäisiin hakea, siihen on 30 päivää aikaa päätöksen tiedoksisaannista.

Liettuassa uusi oikeuskäsittely

Groznyin enkelinä tunnettu Khadizhat Gatajeva ja hänen miehensä Malek tuomittiin viime syksynä Liettuassa rikoksista vankeuteen oikeudenkäynnissä, jota eri kansalaisjärjestöt ovat epäilleet poliittiseksi. Gatajevit eivät suorittaneet tuomioitaan kokonaan, vaan tulivat Suomeen hakemaan turvapaikkaa.

Huhtikuussa Liettuan korkein oikeus palautti Gatajevien saamat tuomiot hovioikeuteen, jolta odotetaan nyt uutta tuomiota.

Matinpuron mukaan korkeimman oikeuden päätös on aika murskaava hovioikeudelle. Siinä käydään tarkkaan läpi epäloogisuudet hovioikeuden tuomiossa ja sen perusteluissa, Matinpuro kertoo. Hänen mukaansa hovioikeuden uudessa käsittelyssä ovat eri tuomarit kuin aiemmassa.

Vaikka Gatajevien syytteet hylättäisiin, Liettua ei kuitenkaan ole Gatajeveille missään tapauksessa turvallinen paikka palata, Matinpuro sanoo. Hänen mukaansa poliisin, salaisen palvelun ja syyttäjäviraston vaino Gatajevien perhettä, sukulaisia ja ystäviä kohtaan on jatkunut.

Gatajevit ovat pitäneet tshetsheenilasten orpokoteja Tshetshenian pääkaupungissa Groznyissa ja sittemmin Liettuassa. Suomessa heidät tunnetaan Pirjo Honkasalon dokumenttielokuvasta Melancholian 3 huonetta ja norjalaisen Åsne Seierstadtin kirjasta Groznyin enkelit.