tiistai 25. toukokuuta 2010

YLE: Jaakonsaari: Populismi karkottaa kannattajat

YLE Uutiset: Jaakonsaari: Populismi karkottaa kannattajat 25.5.2010

Euroedustaja Liisa Jaakonsaari (sd.) toivoo, ettei SDP sorru populismiin kannatuspaineiden alla. Jaakonsaaren mielestä tiukat maahanmuuttopuheet karkottavat puolueesta aatteellisia peruskannattajia.

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja, nykyinen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari on huolestunut populismista. Jaakonsaaren mukaan taloudellisen ahdingon ruokkima populismi syö sosiaalidemokraattien kannatusta kaikkialla Euroopassa. Hänen mielestään SDP:n ei kuitenkaan pidä missään nimessä lähteä mukaan huutokauppaan.

- Jos SDP esimerkiksi ottaa kovin maahanmuuttokriittisiä kantoja, kannatus laskee vielä enemmän. Silloin katoavat kannattajat, jotka ovat tulleet mukaan arvolähtökohdista, Jaakonsaari varoittaa.

Jaakonsaari pelkää, että myös Suomessa populistit voittavat seuraavissa vaaleissa. Se nakertaa hänen mielestään koko poliittisen järjestelmän uskottavuutta.

- On pelättävissä että tällainen yksinkertainen oppi ja moninkertainen tunne menestyvät myös Suomen vaaleissa, Jaakonsaari arvioi.

Tukea Urpilaiselle

Jaakonsaaren mielestä SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on joutunut kohtuuttoman höykytyksen kohteeksi. Hänen mielestään vielä ei ole aihetta väittää Urpilaisen epäonnistuneen puoluejohtajana.

- Nuorten naisten täytyy aina hakea uskottavuus tuskien kautta, mutta uskon Urpilaiseen, Jaakonsaari vakuuttaa.

Mielipidemittauksissa Urpilainen on jäänyt eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman (sd.) varjoon. Kansalaisten mielestä Heinäluoma sopisi Urpilaista paremmin SDP:n johtoon. Jaakonsaari ei kuitenkaan pidä virheenä sitä, että Urpilainen nosti vierelleen ensin Heinäluoman ja nyt myös Mikael Jungnerin (sd.).

- Minusta kaksipäinen, tai Jungner mukaanluettuna kolmipäinen malli toimii hyvin. Lipposen aikana valitettiin aina sitä, että on vain yksi puhuva pää, Jaakonsaari muistuttaa.

Jaakonsaari korostaa kuitenkin sitä, ettei Urpilainen voi jättäytyä näkyvien mieshahmojen varjoon.

- Hänen on itse luotava oma linjansa, SDP-konkari ohjeistaa.