tiistai 25. toukokuuta 2010

YLE: Maahanmuuttajalapset riitaantuvat vanhempiensa kanssa

YLE Helsinki: Maahanmuuttajalapset riitaantuvat vanhempiensa kanssa 25.5.2010

Maahanmuuttajalasten kiireellisten sijoitusten määrä on kasvanut Helsingissä. Lasten ja aikuisten väliset ristiriidat ovat yhä useammin syynä lasten huostaanottoihin.

Viime vuonna Helsingissä otettiin huostaan 199 ulkomaalaistaustaista lasta. Vuonna 2008 määrä oli 174.

Helsingin kaupungin mukaan huostaanotot johtuvat usein maahanmuuttajataustaisten lasten ja heidän vanhempiensa kärjistyneistä kulttuurieroista. Ongelmia tulee, kun nuori tutustuu suomalaiseen kulttuuriin ja vieraantuu vanhempiensa kulttuurista.

Osa huostaanottotapauksista on sosiaaliviranomaisille vaikeita, koska tilanne perheessä on venynyt äärimmilleen. Helsingin kaupungin perhekeskukselle tulee eteen myös erittäin vakaviakin tapauksia, joita on vaikea selvittää.

– Huostaanotto ei ole koskaan tarkoitettu pitkäaikaiseksi, vaan että lapsi voisi palata pian takaisin kotiin. Meillä on haaste saada maahanmuuttajavanhemmat ymmärtämään, että huostaanotto ei ole lopullista, vaan konflikti pitää hoitaa pois, kertoo Helsingin perhekeskustoiminnan päällikkö Sisko Lounatvuori.

Lounatvuoren mukaan maahanmuuttajalasten huostaanottojen määrä kasvaa jatkuvasti, koska maahanmuuttajien määrä kasvaa koko ajan Helsingissä.

Arvion mukaan Helsingissä tehdään yli tuhat huostaanottoa vuodessa. Huostaan otetuista lapsista suurin osa kuuluu suomalaiseen kantaväestöön.

Myös valtaväestön keskuudessa lasten huostaanottojen määrä on kasvanut viime vuosina.