torstai 27. toukokuuta 2010

HS: Harkintavaltaa ulkomaalaislakiin

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Harkintavaltaa ulkomaalaislakiin 27.5.2010

Kahden iäkkään isoäidin, venäläisen Irina Antonovan ja egyptiläisen Eveline Fadayelin, käännytyspäätöksistä alkanut tapahtumaketju on kehittynyt erikoiseksi näytelmäksi, jolta näyttää puuttuvan ohjaaja kokonaan. Ellei kyse olisi kahden sairaan isoäidin elämän loppuvuosien kohtalosta, voisi suomalaista hallinto- ja lainsäädäntöjärjestelmää luonnehtia tämän asian hoitamisessa surkuhupaisaksi.

Kun korkein hallinto-oikeus (KHO) maaliskuussa hylkäsi egyptiläisen Fadayelin valituksen käännytyspäätöksestä, asiasta syntyi suuri kohu. Suomen korkein valtiojohto presidenttiä ja pääministeriä myöten kiirehti pahoittelemaan tilannetta. Pääministeri Matti Vanhanen lupasi maaliskuussa, että ulkomaalaislakia uudistetaan jo ennen kesää. Myös ministeri Astrid Thors lupasi, että asia käsitellään pikavauhtia.

Molemmat ministerit lupasivat liikaa, ehkä asiasta nousseen kohun painostamina. Lain muuttaminen kahdessa kuukaudessa kaikkine valmisteluineen ja kuulemisineen onnistuu vain kriisioloissa. Sen tietävät kokeneet ministerit.

Kun KHO:n presidentti Pekka Hallberg vielä hyppäsi sivuun roolistaan lain tulkitsijana ja pyysi poliisia lykkäämään käännytyspäätöstä, oli umpisolmu valmis.

Suomen ulkomaalaislaki antaisi nytkin mahdollisuuden erityisistä syistä myöntää oleskelulupa myös isoäideille, mutta lain perustelutekstissä tähdennetään, että mahdollisuutta pitää käyttää äärimmäisen tarkkaan harkiten. Kun KHO vahvisti aiempien päätösten oikeellisuuden, ei jäljelle jää muuta mahdollisuutta kuin muuttaa lakipykälää.

Ministeri Astrid Thors on nyt ottanut realistisemman asenteen lain muutokseen ja sanoo hallituksen esityksen valmistuvan kesän aikana. Näin laki on mahdollista saada voimaan vielä tämän eduskunnan aikana.

On kohtuutonta kahta julkisuudessa ollutta isoäitiä kohtaan, että heitä on käytetty tämän sotkun pelinappuloina.

Tilanne on tukala myös poliisin kannalta. Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu, että oikeuden lainvoimaiset päätökset pannaan täytäntöön.

Nyt päätöstä ei kahden ihmisen osalta aiottukaan panna täytäntöön, vaikka samaan aikaan muita vastaavassa asemassa olevia ulkomaalaisia käännytetään maasta. Päätösten ja niitä seuraavien toimien pitää perustua lakiin.

Kuluneen kevään aikana käyty keskustelu sekä erikoiset päätökset ja lupaukset osoittavat, että ulkomaalaislakiin täytyy pian saada pykälä, joka mahdollistaa yksilöllisen harkinnan silloin, kun lain tiukka tulkinta johtaisi epäinhimillisiin ratkaisuihin.