torstai 27. toukokuuta 2010

Turun Sanomat: Rasismi ryöpsähti netissä

Turun Sanomat: Tuomas Rimpiläinen: Rasismi ryöpsähti netissä 27.5.2010

Salon kaappaus on aiheuttanut internetin keskustelupalstoille rasistisen vihanlietsonnan ryöpyn. Ilmiö on melko tyypillinen tapauksissa, joissa julkisuuteen tulee tietoja ulkomaalaistaustaisten tekemistä rikoksista.

Lukuisilla keskustelupalstoilla aihetta käsitellään epäiltyjen etnisen taustan kautta, mutta pisimmälle mennään Suomi24.fi-palstan Salo-osiossa.

Siellä vihjaillaan muun muassa maahanmuuttajien ajamisesta ”vihdoinkin pois maasta”.

Keskusteluihin kirjoitettujen kommenttien sisältö on pääasiassa alatyylistä ja rasistista. Joissakin kommenteissa vihjaillaan mahdollisuudesta ottaa ”oikeus” omiin käsiin:

”Alkaa olla pesäpallojoukkueille iltatreenien aika”, kirjoittaa eräs vihanlietsoja.

”Saakeli.. mulla ei ole pesäpallomailaa.... riittäiskö jos vaan ajasin autolla yli....” kirjoittaa toinen samanlainen.

Varmaa tietoa siitä, kuinka moni kirjoittaja osallistuu keskusteluun ei ole. Palstalla voi kirjoittaa vaikka jokaisen kommenttinsa eri nimimerkillä ja eri IP-osoitteesta. Yhteensä kirjoituksia on viitisenkymmentä.

Suurinta osaa kirjoituksista leimaa katkeruus, halventaminen, tahallinen vääristeleminen ja kaikkien maahanmuuttajien perusteeton leimaaminen. Yhden teorian esittää nimimerkki ”No tietty oon rasisti”:

”Sossu on varmaan lahjoittanut pakun, jos hän on sitä pyytänyt....eihän mamuilta mitään kielletä. Vittu kun työttömänä saisi saman elintason kuin nuo elukat!!!”

Vihakirjoittelussa liikutaan lainsäädännön harmaalla vyöhykkeellä. Yksilöidyt uhkaukset saattavat täyttää laittoman uhkauksen tunnusmerkistön, kun taas epämääräisemmätkin kirjoittelut voivat olla kiihottamista kansanryhmää vastaan.