perjantai 28. toukokuuta 2010

HS: Käännytettävien mummojen tueksi järjestetään mielenosoitus

Helsingin Sanomat: Käännytettävien mummojen tueksi järjestetään mielenosoitus 28.5.2010

Käännytyspäätöksen saaneiden venäläisen Irina Antonovan ja egyptiläisen Eveline Fadayelin tukijat järjestävät maanantaina 31. toukokuuta mielenosoituksen isoäitien tueksi. Mielenosoitus lähtee illansuussa Kolmen Sepän aukiolta.

Poliisi on kertonut aloittavansa käännytyspäätösten toimeenpanon ensi viikolla.

"Pidämme erinomaisena, että ulkomaalaislakiin suunnitellaan muutoksia, jotka tuovat lainsäädännön lähemmäksi tavallisen ihmisen arkea ja perheiden todellisia tilanteita. Koska lakimuutos tehdään kestämättömiksi havaittujen käytäntöjen takia, asia tulee korjata Antonovan ja Fadayelin kohdalla välittömästi. Heitä ei tule käännyttää maasta", kommentoi mielenosoitusta järjestävä arkkitehti ja diakoni Pär Silén.

Mielenosoitusta on järjestämässä ihmisiä luterilaisen kirkon maahanmuuttajatyöstä, Alva ry:stä, Suomen ekumeenisen neuvostosta, Emmaus Helsingistä ja Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

"Johtavat poliitikot, kuten ulkoministeri Alexander Stubb ja pääministeri Matti Vanhanen, ovat antaneet käännytettävien perheiden ymmärtää aiemmin keväällä, että käännytyksiä ei tapahdu, vaan viranomaiset pyrkivät korjaamaan virheensä. Nyt kuitenkin perheiden kiusaamista jatketaan, mikä tuntuu kohtuuttomalta. Ovatko poliitikot jaelleet turhia lupauksia?" kysyy Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

"Viranomaisten olisi aika tunnustaa toimintansa virheellisyys ja korjata se. Lakiahan muutetaan, koska nykyinen käytäntö ei vastaa kansalaisten oikeustajua", kommentoi Marja-Liisa Laihia luterilaisen kirkon kirkkohallituksesta.