torstai 14. huhtikuuta 2011

Pohjalainen: Kansainvälisin

Pohjalainen, kolumni: Tauno Kekäle: Kansainvälisin 14.4.2011

Vaasa on Suomen toiseksi kansainvälisin kaupunkiseutu, Helsingin jälkeen. Laskelmien mukaan Vaasassa asuu jotakuinkin 100 eri kansalaisuutta.

Näistä ihmisistä osa on tullut sotaa pakoon, osa rakkauden takia, osa ilmaisen koulutuksen vuoksi, osa muuten vaan.

Nyt vaalien alla vaikuttaisi olevan suosittua arvostella tätä maahan muuttamista, ja tällaisilla mielipiteillä saakin jo ihan merkittävän lähes 20 % kansansuosiosta.

Yliopistossa ollessani olen päässyt nauttimaan vilkkaista keskusteluista eri kansalaisuuksien kanssa, ja olen täysin Richard Floridan linjoilla: jos sietää erilaisuutta, voi huomata että se rikastuttaa elämää monella lailla. Mutta kansan syvien rivien ei pitäisi perussuomalaisen mukaan joutua maksamaan sitä, että joillakin yksittäisillä boheemeilla on rikkaampi elämä. Etenkin kun osa pakistanilaisista yms muuttaa sitten koulutuksen saatuaan takaisin kotimaahansa.



Ihmisiä ei nyt vallitsevan lainsäädännön perusteella vain voi määrätä töihin eikä muuttamaan minnekään.

Jos pakistanilainen tulee Suomeen asumaan, hän voi tohtoriksi väiteltyään aivan vapaasti muuttaa takaisin Pakistaniin. Yllättäen - jos joku Helsingistä tulee Vaasaan opiskelemaan, hän voi kenenkään estämättä muuttaa opintojensa jälkeen takaisin pääkaupunkiseudulle. Myönnän että perussuomalaisen logiikka toimiikin jotenkin - pääkaupunkiseudulla.

Demografisissa laskelmissa on se hyvä puoli että ne ovat paljon sääennusteita varmempia. Henkilö, joka syntyy tänä vuonna, tulee yli 90-prosenttisella varmuudella yhdeksäntoista vuoden päästä ylioppilastutkintoikään. Henkilö, joka ei synny tänään, ei tule. Niinpä voidaankin laskea, että oman seutumme ammattiin koulutettava ikäluokka 2025 on noin 2000 nuorta.

Kun heitäkään ei voi määrätä hakeutumaan opintoihin juuri täällä kylmässä pohjoisen pienessä kaupungissa, jää meille noin 1000 »omaa" nuorta joka vuosi koulutettavaksi työelämään.

Mutta työelämä sanoo tarvitsevansa 2000 henkeä vuodessa sekä uusiin töihin että ansaitulle eläkkeelle lähtevien tilalle. Mistä loput?

Hyvä lukija, arvasitkin varmaan jo vaihtoehdot: muualta Suomesta tai ulkomailta.

Silloin on ihan hyvä että tänne muuttaa lisää väkeä, ihan mistä syystä vaan. Jos tänne muuttajat tai heidän jälkeläisensä ovat edes kymmenen vuoden kuluttua käytettävissä työntekoon, olemme taas vähän kauempana Kreikan kohtalosta.

Osaavat henkilöt tietysti tulevat työelämään nopeammin, mutta aivan oikeasti meillä ei ole edes riittävästi koulutettaviakaan omasta takaa.

Populistipuolueen suosion sanotaan johtuvan siitä, että he osaavat asettaa sanansa niin, että kansalaiset ymmärtävät vaikeatkin asiat.

Kun itsekin haluan vaikuttaa ajatteluun, niin lopetanpa tämän tekstin kysymykseen, joka on tyyliltään ainakin vähän soinilainen. Jokainen miettiköön omalta kohdaltaan mieleistään vastausta.

Siis mieti kummanko haluaisit vaihtavan kahdenkymmen vuoden kuluttua vaippasi vaasalaisessa dementiakodissa: suomea murtaen puhuvan thaimaalaisperheen jälkeläisen vai... ei kenenkään ?

TAUNO KEKÄLE

Kirjoittaja on Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori