keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Anja Snellman: Pikkulintu valjasti hevosen

Iltalehti: Anja Snellman: Pikkulintu valjasti hevosen (blogi) 20.4.2011

Hiphei, kansa on taas keksitty uudelleen, ja minulla oli oiva tilaisuus kuunnella kansan nimeen vannovia voittajia ja häviäjiä Maikkarin Huomenta Suomen lämpiössä vaalien jälkeisenä aamuna. Harva heistä oli yönsä nukkunut, ja tunteet ja tarinat olivat siksikin piripinnassa.

Timo ”Iso Jytky” Soini muistutti ympärillään pörrääviä toimittajia, että perussuomalaiset nostivat maahanmuuttoaiheen kansalaiskeskusteluun. Tarkkaan ottaen Jussi ”Iso Nuiva” Halla-aho taisi olla se henkilö, joka alkoi kirjoittaa ennennäkemättömän kärkevästi ulkomaalaispolitiikastamme ja uppoavasta lännestä.

Samoin tein perussuomalaiset päästivät myös irti pullon hengen; ilmaus lienee tuttu kaikille Tuhannen ja yhden yön tarinoita lukeneille. Aggressio, solvaukset ja nyrkkitappelut eivät ole uutta suomalaisessa perhearjessa ja kulttuurissa – mutta vaalitilaisuuksien häiriköinti, rettelöinti ja suunsoitto oli vaalikenttien pikkulintujen mukaan tällä kertaa erityisen ala-arvoista, käyttäytyminen etenkin naisehdokkaita ja maahanmuuttajataustaisia kandidaatteja kohtaan uhkaavaa ja moukkamaista. Käytökseen lienee vaikuttanut se ihan kotimaisten tarinoiden pullon henki.

Timo Soini kauhisteli vaalien loppusuoralla pääministerin vaalitaulujen tuunaamista ja eläinaktivistien minkki-iskuja, mutta ei oman puolueensa äärikiihkoilijoiden tekoja.


Isolla Jytkyllä on voiton huuman jälkeen paitsi tilipäivän, myös tilinteon paikka. Timo Soini ja Jussi Halla-aho ovat totta kyllä tuoneet kansalaiskeskusteluun uusia teemoja – mutta myös kovapintaisen, jos ei viha-, niin ainakin uhopuheen jossa kielikuvat ovat karkean haastavia, tirsuvat pahimmillaan kaunaista väkivallan uhkaa ja nahkatukkakaliiberista nais- ja muukalaisvihaa.

Timo Soinin ja mainosnikkari Jukka Jusulan työstämistä yksinkertaisista iskusanoista joku seuraavan polven wannabe-populisti tekee vielä tutkielman. Tutkielman saisi myös vaalien tulosten ratkeamisen jälkeisistä Facebook- ja Twitter-päivityksistä. Lattekahviloiden älyköt ja keltanokkakolumnistit sorvasivat hikipäässä ”kansa ei tiedä”, ”arjalasta kajahtaa” ja ”apua kuka sammutti valot” -tyylisiä kommentteja ja perustivat erilaisia surunauha- ja maastamuuttoryhmiä.


Konsensuseliitti sai näpäytyksen, ja vanhojen puolueiden sisälläkin rytisee. Entä perussuomalaisten sisällä: millaiset ovat todellisuudessa Timo Soinin ja Jussi Halla-ahon välit? On jytkyttäjä ja on nuivailija, on maisteri ja on tohtori, on roomalaiskatolinen ja on slavisti. Kiinnostavaa sinänsä, että itsetyytyväistä porvaristoa, akateemisia viherpipertäjiä ja kukkahattudaameja pilkkaavat herrat ovat itse osa eliittiä. Toisen vaimo lääkäri, toisen muuten vain filosofian tohtori ja latinisti.

Jussi Halla-aho on vielä paitsi kirjoittamaton lehti poliitikkona, myös ensimmäinen oikea sosiaalisen median synnyttämä poliitikko; mies joka loi aatteensa ja kannatuspohjansa netissä, blogissa ja sittemmin myös Facebook-sivustoillaan. Hän käy kannattajiensa kanssa aktiivista keskustelua, ja häntä monet kannattajat kutsuvat Mestariksi ja Opettajaksi, isoin kirjaimin. Halla-ahon kannattajat puhuvat aseharrastuksesta siinä missä Soinin fanit raveista, ja Halla-ahon kannattajissa uskoisin olevan paljon myös akateemisia: yliopistoväkeä ja opiskelijoita. Onko hän politiikan Troijan hevonen, jää nähtäväksi. Soinin luulisi tuntevan hevoset, ehkä hän tietää jotain troijalaisistakin?