keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

YLE: Järjestöt toivovat sinipunasta turvaa perussuomalaisilta

YLE Uutiset: Järjestöt toivovat sinipunasta turvaa perussuomalaisilta 20.4.2011
Svenska YLE: Nyvalda vill minska på invandringen 18.4.2011

Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan kehitysavun ja ruotsin opetuksen tulevaisuudesta alkavalla hallituskaudella. Järjestöt toivovat, että hallitusneuvotteluihin valmistautuvat kokoomus ja SDP eivät muuta linjaansa perussuomalaisten takia.

Perussuomalaisten vaalivoitto tarkoittaa, että puheet pakkoruotsin lopusta sekä kehitysavun ja maahanmuuton leikkaamisesta eivät ainakaan tyssää tähän.

- Tavallisten ihmisten asenne voi kiristyä, mutta en usko, että tässä tapahtuu isoja muutoksia, sanoo Suomen Somalia-verkoston puheenjohtaja Abdirizaq Hassan.

Niin kehitysapujärjestöt kuin ruotsinkielisetkin panevat nyt toivonsa kokoomukseen ja SDP:hen, jos ne muodostavat seuraavan hallituksen perussuomalaisten kanssa.

Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa pelkää, että kehitysavun kohentamiselle voi alkavalla hallituskaudella käydä huonosti.

- Toivottavasti kokoomus ja SDP pysyvät linjassaan ja näkevät, että on Suomen vastuu pysyä YK:lle ja maailmanyhteisölle annetuissa sitoumuksissa, sanoo Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen.

"Perussuomalaiset ristiriitaisia"

Maahanmuuttoa moittivien puheissa on vilissyt, että huonoissa oloissa eläviä ihmisiä pitäisi auttaa Suomen sijasta omissa kotimaissaan. Kummastusta herättääkin se, että osa perussuomalaisista haluaisi lopettaa myös kehitysavun jopa kokonaan.

- Se vaikuttaa hieman ristiriitaiselta. Tältä osin perussuomalaisten kannattaisi tehdä linjaus, että mikä on johdonmukaista toimintaa, sanoo Timo Lappalainen.

Hallitukseen halutaan kieliministeri

Myös suomenruotsalaisten kansankäräjien puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson nojaa siihen, että kokoomus ja SDP pitävät linjastaan kiinni.

- Senhän tiedämme, että perussuomalaiset ovat ajaneet toisen kotimaisen kielen poistoa kouluista, mutta täytyy muistaa että 80 prosenttia eduskunnasta edustaa muita puolueita, Henriksson sanoo.

- Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen ovat vakuuttaneet ennen eduskuntavaaleja, että pitävät hyvin tärkeänä, että Suomi pysyy kaksikielisenä. Molemmat ovat myös lähteneet siitä, että ruotsia ja suomea opetetaan kouluissa kaikille lapsille myös tulevaisuudessa.

Kansankäräjät haluaisi uuteen hallitukseen ministerin, joka vastaisi Suomen kansalliskielistä.

___________________________________________

Svenska YLE: Nyvalda vill minska på invandringen

En majoritet av nyvalda riksdagsledamöterna vill minska på mottagningen av invandrare och de skattefinansierade stöd som betalas till dem. Det visar en sammanställning av ledamöternas svar i Yles valkompass.

Av 191 kandidater som tog ställning till påståendet "Mottagningen av och de skattefinansierade stöden för invandrare måste minskas" höll 45 helt och 74 delvis med. 72 ledamöter var helt eller delvis av annan åsikt.

Bara i Ålands, Satakunta och Helsingfors valkrets tog en majoritet av kandidaterna helt eller delvis avstånd från påståendet.

Störst var motståndet i Södra Savolax, där hela 83 procent av ledamöterna var helt eller delvis redo att minska på invandringen. I Birkaland är 7 av 17 ledamöter, eller 39 procent, helt redo att minska på invandringen och stöden till invandrarna.

Av Sannfinländarnas ledamöter håller alla helt eller delvis med påståendet. Inom Centern är siffran 85 procent, inom Samlingspartiet 79 procent och bland KD 67 procent. Bland SDP:s ledamöter ansåg 35 procent av mottagningen av invandrare ska minska, bland De Gröna 10 procent och bland VF 7 procent. Av SFP:s ledamöter tog alla avstånd från påståendet.