keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

HS: Ovatko sisulaiset uhka puheenjohtaja Timo Soinille?

Helsingin Sanomat, mielipide: Ovatko sisulaiset uhka puheenjohtaja Timo Soinille? 27.4.2011
Helsingin Sanomat, mielipide: Suomen Sisu on avoin kansalaisjärjestö 30.4.2011

Puheenjohtaja Timo Soini (ps) lupasi vaalikeskusteluissa kansalle ehdottomuuksia ja yksinkertaistuksia. Viime hetken populististen lupausten voi sanoa nostaneen perussuomalaisten edustajamäärää yli kymmenellä.

Nyt hän väittää, että ehdottomuus koskikin vain ennen vaaleja vallinnutta tilannetta, nyt kaikki on neuvoteltavissa. Sinällään tämä on tyypillistä populistista käytöstä, mutta ainakaan minulle ei jäänyt sellaista kuvaa, että Soini tarkoitti vain vaaleja edeltänyttä tilannetta. Kärjistäen voidaan sanoa, että Soini varasti yli kymmenen edustajapaikkaa muilta puolueilta.

Mutta pystyykö Soini pitämään vaalivoittonsa itsellään? Perussuomalaisten eduskuntaryhmään tuli valittua kymmenkunta Suomen Sisu ry:n jäsentä tai heitä sympatisoivaa henkilöä. Jo kunnallisvaalien 2008 jälkeen perinteiset perussuomalaiset jäivät jyrkemmän linjan sisulaisten varjoon. Sen jäsenet olivat nyt avainasemassa laadittaessa perussuomalaisten vaaliohjelmaa ja teemoja. Se on myös toimintansa salaava järjestö, joka on asettanut tavoitteeksi nousta valtaan valtakunnallisesti.

Suomen Sisu perustettiin Suomalaisuuden liiton nuorisojärjestöksi 1998. Vuonna 2000 Suomen Sisu erotettiin muodollisesti Suomalaisuuden liitosta, koska se julkaisi holokaustin kieltäviä pamfletteja, jottei Suomalaisuuden liitto menettäisi valtionapua.

Suomen Sisun vaikutus näkyi perussuomalaisten vaalikampanjassa avoimena muukalaisvihamielisyytenä. Miten on hallitusvallan vahvistuttua? Antavatko kokoomus ja demarit maahanmuuttajat heidän valtaansa? Suomen Sisu pitää ruotsinkielisiä maahanmuuttajiin verrattavana ryhmänä. Sen keskeisimpiä tavoitteita on muuttaa Suomi yksikieliseksi maaksi, etnisesti puhtaaksi. Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Suomen Sisun jäsenistä valittiin perussuomalaisten listoilta kansanedustajiksi ainakin Jussi Halla-aho Helsingistä, Juho Eerola Kotkasta, James Hirvisaari Asikkalasta ja Olli Immonen Oulusta.

Käyttääkö Suomen Sisu perussuomalaisia ja Soinia Troijan hevosena päästäkseen valtaan, vai onko Soini todellisuudessa yhtä sen kanssa? Soinia nämä Suomen Sisun dosentit, tohtorit, tuplatohtorit ja professorit tuskin pitkään tarvitsevat. Muilta puolueiltakaan ei Soinille tule sympatiaa. Populistin dilemma on aina olla joko kaikkien ihailema tai kaikkien hyljeksimä. Koko puolueen valtaus on mahdollista "odottamatta ja yllättäen", kun järjestö on saanut solutettua riittävästi jäseniään avainpaikoille.

Toinen mahdollisuus varastaa perussuomalaisten vaalivoitto on erota eduskuntaryhmästä ja muodostaa oma eduskuntaryhmä. Kymmenen edustajan eduskuntaryhmä antaa jo varsin vahvan aseman eduskunnassa ja vaalijärjestelmässä.

Samalla avautuisivat Suomen Sisulle kaikki ne rahahanat, jotka aikanaan avattiin puoluetukilain muutoksella. Soinilla taas ei ole edessään kuin huonoja vaihtoehtoja.

JOUKO HALTTUNEN JOHTAVA ASIANTUNTIJA
KERAVA

____________________________________

Helsingin Sanomat, mielipide: Suomen Sisu on avoin kansalaisjärjestö

Jouko Halttunen käsitteli Suomen Sisun vaikutusvaltaa muun muassa perussuomalaisessa eduskuntaryhmässä tavalla, joka vaatii vastauksen (HS Mielipide 27.4.).

Suoranainen vale on, että Suomen Sisu olisi julkaissut holokaustin kieltäviä pamfletteja. Se ei pidä paikkaansa, vaan Suomen Sisun ja Suomalaisuuden Liiton teiden eroamiseen vaikuttivat ulkopuolisten tekemät, Suomen Sisua vastaan suunnatut kirjoitukset Aamulehdessä ja Suomenmaassa.

Suomen Sisu on normaali avoin kansalaisjärjestö, joka muun muassa pyrkii vaikuttamaan harjoitettuun politiikkaan. Halttusen käsitys toiminnan salaamisesta on subjektiivinen näkemys, johon emme yhdy. Suomen Sisulla ei vain ole varallisuutta tiedottaa toiminnastaan mahdollisesti Halttusta tyydyttävällä tavalla.

Suomen Sisun tavoitteisiin ei myöskään sisälly valtakunnallinen valtaannousu, eikä meillä ole käsitystä, mistä tällainen ajatus Halttuselle on voinut syntyä. Suomen Sisu ei myöskään vertaa ruotsinkielisiä maahanmuuttajiin eikä tavoittele "etnisesti puhdasta" Suomea. Nämä käsitykset ovat Halttusen mielikuvituksen tuotetta.

PAULA PÄIVIKE PUHEENJOHTAJA
TEEMU LAHTINEN ENTINEN PUHEENJOHTAJA
SUOMEN SISU