keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

HS: Soini antoi tukensa hallituksen ulkomaalaispolitiikalle

Helsingin Sanomat: Soini antoi tukensa hallituksen ulkomaalaispolitiikalle 13.4.2011
Liisa Jaakonsaari: Takki kääntyy niin, että saumat paukkuu (blogi)
Helsingin Sanomat: Halla-aho ja Soini puhuvat ristiin maahanmuutosta
Helsingin Sanomat: Näin Soini puhui haastattelussa maahanmuutosta
Suomenmaa, pääkirjoitus: Paljastava episodi Soinin politiikasta 15.4.2011

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ei nähnyt mitään ongelmaa Suomen hallituksen ulkomaalaispolitiikassa, kun hän antoi haastattelun saksalaisille toimittajille Sanomatalossa tiistaina. Soini antoi täyden tukensa hallituksen ulkomaalaispolitiikalle ja puolittain suutahti, kun toimittajat kyselivät hänen mahdollisesta muukalaisvihamielisyydestään.

Soini toivotti tervetulleiksi kaikki EU:n ja YK:n yhteisesti hyväksymiä sääntöjä kunnioittavat ihmiset.

Soini sanoi olevansa meppi ja uskova katolilainen, ja suhtautuvansa sitä kautta myötämieleisesti ulkomaalaisiin.

Saksalaiset arvelivat, että hänen ehdokasjoukossaan on paljon erittäin kriittisesti Suomen ulkomaalaispolitiikkaan suhtautuvia ihmisiä. Soinin mukaan heitä on huomattavan vähän.

Hän totesi, että tiistaina järjestetyssä Helsingin Sanomien vaalitentissä ulkomaalaispolitiikka ei noussut millään tavalla merkittäväksi aiheeksi.

Se todisti hänen mukaansa sen, että aihe ei ole Suomessa mitenkään merkityksellinen.

Hän kiisti jyrkästi olevansa oikean laidan populisti. Saksalaisille hän määritteli itsensä Sdp:n ja keskustan väliin.

Hän myös kehui vanhoja puolueita. Hän pyysi saksalaisia kertomaan esimerkkejä niistä Euroopan maista, jotka etukäteen sanovat olevansa valmiit yhteistyöhön perussuomalaisten tapaisten puolueiden kanssa.

Hän otti itselleen kunnian siitä, että Suomi on alkanut esittää EU:ssa myös vaatimuksia. Hänen mukaansa ennen perussuomalaisten suosion nousua vanhat puolueet nukkuivat EU-neuvotteluissa.

Perussuomalaisten kannatuksen lasku tiistain HS-gallupissa ei huolettanut Soinia.

Jaakko Hautamäki

_________________________________________________

Liisa Jaakonsaari: Takki kääntyy niin, että saumat paukkuu (blogi)

Soinismi jää ilman muuta poliittiseen historiaan, jos ei muuten niin takinkäännösten mestarina. Ensiksi hän aloittaa rankan “maahanmuuttokriittisen keskustelun”, ja nyt hän on kertonut saksalaiselle lehdistölle, että Suomen maahanmuuttopolitiikka on oikeansuuntaista. Kertomatta jäi, että hänen johtamansa puolueen listoilla on henkilöitä, joiden sisusuomalaisten vihapuheiden seurauksena maahanmuuttoministeri Astrid Thors on joutunut turvautumaan turvamiehiin.

Takki siis kääntyy Soinilla, niin että saumat paukkuu. Tätä ilmiötä sanotaan kaksilla korteilla pelaamiseksi, tuulenhaistamiseksi tai hienommin opportunismiksi. Tätä taustaa vasten kaikkien ns.vanhojen puolueiden johtajien puheet vaikuttavat selkeiltä, ryhdikkäiltä ja rehelliseltä.
Voin kuvitella, kun valpas media kyselee Soinilta uudestaan maahanmuuttopolitiikasta, niin Soini vastaa, että “kyllä merimiehen perseen pitää merivettä kestää” tai että me aloitimme maahanmuuttokeskustelun ja nyt se päättyy.

Halla-aho puolestaan on luvannut pistää valtiontalouden kuriin ilman leikkauksia kristämällä maahanmuuttopolitiikkaa.

Vauva on todella kasvanut. Nyt hän on uhmaiässä. Jos Soinilta kysytään naisen oikeudesta päättää ruumiistaan, hän sanoo vastaa vetistellen, kuinka “rautanaulaa työnnetään sydämeen”. Entä jos nainen joutuu turvautumaan laittomaan aborttiin, niin mihin ja kehen silloin rautanaulaa työnnetään puoskarilla tai Virossa?

__________________________________________________

Iltalehti: Soinin lausunto maahanmuutosta aiheutti porua kannattajissa

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini antoi Helsingin Sanomissa tukensa hallituksen ulkomaalaispolitiikalle. Soinin kannattajat eivät tätä usko.

Soini vastasi ulkomaisten toimittajien kysymyksiin tiistaina. Saksalaistoimittajat tenttasivat Soinia muun muassa ulkomaalaisvastaisuudesta, josta hänen edustamaansa puoluetta on kritisoitu.

Helsingin Sanomien mukaan Soini vastasi saksalaistoimittajien kysymykseen, että perussuomalaisissa erittäin maahanmuuttokriittisiä ehdokkaita on vain vähän. Hän kertoi määrittelevänsä itsensä Sdp:n ja keskustan väliin ja toivottavansa tervetulleeksi kaikki EU:n ja YK:n sopimuksia kunnioittavat ihmiset.

Uutinen sai aikaiseksi vilkkaan keskustelun maahanmuuttokriittisellä keskustelufoorumilla. Myös perussuomalaisten riveistä eduskuntaan pyrkivä Jussi Hallo-aho otti keskustelussa kantaa Soinia koskevaan kirjoitteluun. Halla-ahon mielestä media valehtelee.

- Soini ilmoitti minulle aamulla yksityisesti, että Hesari kirjoittaa omiaan, Halla-aho ilmoitti palstalla.

Helsingin Sanomien artikkelissa Halla-ahoa ei mainittu, mutta hän kirjoittaa saksalaistoimittajien kysyneen Soinilta itsestään.

- Halla-ahon aloitteesta koko maahanmuuttokeskustelu alkoi. Tämän keskustelun ansiosta lakeihin on tehty kiristyksiä ja ne ovat nyt parempia, Halla-aho kirjoittaa Soinin vastanneen toimittajille.

"Olemme sodassa"

Halla-ahon mukaan media vääristelee totuutta.

- Sodan ensimmäinen uhri on totuus. Me olemme sodassa, hän julistaa.

Iltalehden tiedustellessa Halla-ahon mielipidettä, hän kieltäytyi vastaamasta.

- Minulla ei ole mitään kommentoitavaa, Halla-aho sanoi Iltalehdelle ja katkaisi puhelun.

Iltalehti ei tavoittanut Timo Soinia useista yrityksistä huolimatta.


__________________________________________________

Helsingin Sanomat: Halla-aho ja Soini puhuvat ristiin maahanmuutosta

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinin tiistaina saksalaistoimittajille antamasta haastattelusta on noussut kova poru maahanmuuttokriitikkojen Homma-forumilla. Helsingin Sanomat kirjoitti Soinin haastattelusta keskiviikon lehdessä.

Haastattelussa Soini kertoi antavansa tukensa nykyhallituksen ulkomaalaispolitiikalle.

Sanatarkasti Soini sanoi haastattelussa näin: "(Suomen maahanmuuttopolitiikka) on jo tiukentunut huomattavasti – johtuen opposition painostuksesta, mutta myös kokoomuksen ansiosta. On erittäin hyvä itse asiassa, että turvapaikan hakijoiden määrä on romahtanut. Joten epäkohtia korjanneet lainmuutokset ovat toimineet. Olen aika tyytyväinen siihen, että tilanne on tällä hetkellä oikein hyvä", Soini sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Jussi Halla-aho kirjoitti keskiviikkona Homma-forumilla keskustelleensa asiasta Soinin kanssa. "Soini ilmoitti minulle aamulla yksityisesti, että Hesari kirjoittaa omiaan ja että hän oli sanonut ulkomaalaisille toimittajille seuraavaa: Halla-aho ei ole rasisti. Halla-ahon aloitteesta koko maahanmuuttokeskustelu alkoi. Tämän keskustelun ansiosta lakeihin on tehty kiristyksiä ja ne ovat nyt parempia."

Helsingin Sanomat julkaisee oheisessa linkissä sana sanalta Timo Soinin ja saksalaisten toimittajien haastattelun maahanmuuttoa koskevan osuuden. Koko haastattelussa ei mainita Halla-ahoa lainkaan.

Soinin tiistaiseen haastatteluun osallistuivat toimittajat Frankfurter Allgemeine Zeitungista, Süddeutsche Zeitungista, Handelsblattista, Financial Times Deutschalandista, Frankfurter Rundschausta, Tagespiegelistä, Dapd-uutistoimistosta, Der Spiegelistä sekä Die Zeitista. Myös Helsingin Sanomien toimittaja oli paikalla. Saksalaistoimittajat olivat Suomessa ulkoministeriön kutsusta.

Haastattelu tehtiin Sanomatalossa, koska Soini osallistui aiemmin illalla Helsingin Sanomien vaalitenttiin.

__________________________________________________

Helsingin Sanomat: Näin Soini puhui haastattelussa maahanmuutosta

Tässä sanasta sanaan maahanmuuttoa koskeva osuus saksalaistoimittajien Timo Soini -haastattelusta.

Kysymys: Finnish values are important for you, which are those?

Kysymys: Suomalaiset arvot ovat sinulle tärkeitä. Mitä ne ovat?

Soini: Honesty, hard work, Finnish traditions and also friendship. Everbody is welcome here and we like people. I am, if I am not most international chairman of the whole lot, I am in top three, I am the only one who is working abroad. I have been now being a member of the European Union Parliament. I am also catholic by my religion so I know how the catholic world is thinking and by that I know very many foreign peoples so that is not a problem. But this political uprise here is not because of the immigration. It is because of the (...) fundings in the old and tired parties, which has been going on since 2007 and then of course this Euro, pensions, energy, very many other issues. Immigration is not even talked – not in that panel either – downstairs. And also in all TV-panels, nothing!

Soini: Rehellisyys, kova työ, suomalaiset perinteet ja ystävyys. Jokainen on tervetullut tänne ja me pidämme ihmisistä. Minä olen – jos en kaikkein kansainvälisin puoluejohtaja – niin ainakin kolmen joukossa. Olen ainoa, joka työskentelee ulkomailla. Olen nyt EU-parlamentin jäsen. Olen katolinen, joten tunnen katolisen maailman ajattelutavan, ja näin ollen tunnen paljon ulkomaalaisia ihmisiä, joten tämä ei ole ongelma. Tämä (perussuomalaisten) poliittinen nousu ei johdu maahanmuutosta. Se johtuu vanhojen ja väsyneiden puolueiden vaalirahoituksesta (Soini ilmeisesti tarkoittaa vaalirahoitusta – epäselvä sana nauhalla), joka on jatkunut vuodesta 2007. Sekä tietysti eurosta, eläkkeistä, energiasta ja monista muista asioista. Maahanmuutosta e ole puhuttu – ei tässä Helsingin Sanomien vaalitentissä – eikä myöskään tv-väittelyissä.

Kysymys: Do you think there are too many foreigners in Finland?

Kysymys: Onko Suomessa mielestäsi liikaa ulkomaalaisia?

Soini: Of course not.

Soini: Ei tietenkään.

Kysymys: But you have people in your party that have very hard views on immigration.

Kysymys: Puolueessanne on ihmisiä, joilla on erittäin kovat maahanmuuttonäkemykset.

Soini: There are some. We have thousands and thousands of members and 240 candidates and maybe 10 people who are having this tougher line. That`s true, yes.

On joitakin. Meillä on tuhansia ja tuhansia jäseniä ja 240 ehdokasta, ja ehkä 10 ihmistä, joilla on nämä tiukemmat näkemykset. Tämä on totta, kyllä.

Kysymys: What would you like to change in Finnish immigration policy?

Kysymys: Mitä haluaisit muuttaa Suomen maahanmuuttopolitiikassa?

Soini: It has been tightened a lot, because of the pressure from the opposition and also by national coalition party. Has been very good in fact that for example now the number of asylum seekers has collapsed, so the legislation correcting the current shortcomings on this issues have been functioning. I am rather pleased that the situation is now very good.

Se on jo tiukentunut huomattavasti. Johtuen opposition painostuksesta, mutta myös kokoomuksen ansiosta. On erittäin hyvä itse asiassa, että turvapaikan hakijoiden määrä on romahtanut. Joten epäkohtia korjanneet lakimuutokset ovat toimineet. Olen aika tyytyväinen siihen, että tilanne on tällä hetkellä oikein hyvä.

Kysymys: But would you like to strengthen something if you be in the government?

Kysymys: Haluaisitko tiukentaa jotain, jos olisit hallituksessa.

Soini: I will say that we will follow the same line, that if you are OK with --- for example you are coming and seeking asylum here: if you are meeting the criteria, welcome!

Sanoisin, että jatkamme samalla linjalla. Jos olet ok --- esimerkiksi jos olet hakemassa turvapaikkaa täältä. Jos täytät kriteerit, niin tervetuloa!

__________________________________________________

Suomenmaa, pääkirjoitus: Paljastava episodi Soinin politiikasta

Timo Soinin saksalaistoimittajille antamasta haastattelusta noussut kohu on paljastava. Se kertoo, että Soini pyörtää sujuvasti keskeisiä tavoitteitaan. Samalla se kertoo, että Soini elättelee puolueessaan jyrkkää äärioikeistolaista, järjestäytynyttä ryhmää.

Kaikki alkoi Helsingin Sanomien uutisesta (13.4.), jossa kerrottiin Soinin sanoneen saksalaistoimittajille, että hän antaa tukensa hallituksen ulkomaalaispolitiikalle.

Uutisesta nousi äläkkä maahanmuuttovastaisella Homma-foorumilla, kunnes perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Jussi Halla-aho viestitti foorumilla, että hän on keskustellut Soinin kanssa. ”Soini ilmoitti minulle aamulla yksityisesti, että Hesari kirjoittaa omiaan.” Samalla Halla-aho sanoi Soinin kertoneen hänelle väittäneensä haastattelussa, että koko keskustelu alkoi Halla-ahon aloitteesta ja että Halla-aho ei ole rasisti.

Keskiviikkoiltana HS julkaisi nettisivuillaan Soinin haastatteluvastaukset sanasta sanaan. Ne paljastavat, että HS:n uutinen oli totta, ja että Soini puhui Halla-aholle pötyä. Soini antoi tukensa hallituksen ulkomaalaispolitiikalle. Halla-ahosta hän ei puhunut yhtään mitään.

Kun Soinilta kysyttiin, onko Suomessa liikaa ulkomaalaisia, hän vastasi näin: ”Ei tietenkään.” Kysymykseen ”haluaisitko tiukentaa jotain, jos olisit hallituksessa”, Soini vastasi:

”Sanoisin, että jatkamme samalla linjalla. Jos olet ok – esimerkiksi jos olet hakemassa turvapaikkaa täältä. Jos täytät kriteerit, niin tervetuloa!”

Samaan aikaan Soini vastaa esimerkiksi HS:n vaalikoneessa, että Suomen maahanmuuttopolitiikka on ”liian löysää”!

Episodi paljastaa Soinin harvinaisen avoimella tavalla periaatteettomaksi peluriksi. Samalla se tuo esiin puolueen mustimman puolen, sen äärioikeistolaisen ja avoimesti ulkomaalaisvastaisen klikin. Sopii epäillä, pystyykö Soini tätä joukkoa hallitsemaan, vaikka hän vähättelikin saksalaistoimittajille sen merkitystä. Eihän Soini uskaltanut Halla-ahollekaan sanoa totuutta omista puheistaan.