perjantai 15. huhtikuuta 2011

Ministeri Thors YK:n pakolaissopimuksen 60-vuotisjuhlassa ja Suomen vastaanottotoiminnan 20-vuotisjuhlassa

Ministeri Thors YK:n pakolaissopimuksen 60-vuotisjuhlassa ja Suomen vastaanottotoiminnan 20-vuotisjuhlassa 15.4.2011

Arvoisa Tasavallan Presidentti, arvoisa juhlayleisö. Värderade Republikens President, ärade festpublik

Kuluva vuosi on ihmisoikeustyön juhlavuosi monin tavoin niin kuin tässä juhlassa olemme todenneet.

Tänään olemme juhlineet näitä kaikkia tärkeitä virstanpylväitä. Ja samalla juhlistamme tärkeää kansallista toimintaa: turvapaikanhakijoiden järjestäytynyttä ja ammatillista vastaanottotoimintaa on maassamme harjoitettu 20 vuotta.

Suomi on turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottajana vielä nuori maa. Sitäkin merkittävämpää on, että kansainvälistä suojelua hakevien ihmisten hyvää, laadukasta ja ammatillista vastaanottoa on harjoitettu jo näinkin pitkään. Valtiovallalla on ollut ja on tässä myös hyvät kumppanit, kunnat sekä Suomen Punainen Risti, jonka panos ja osaaminen on tällä saralla korvaamaton.

Kautta vuosien meillä on vastaanottotoiminnassa ollut myös ammattitaitoinen ja asiakkaisiinsa erittäin sitoutunut henkilökunta, jonka seikan merkitystä ei voi yliarvioida. Aivan erityinen kiitos heille näistä vuosista.

Aivan erityinen ilon aihe ja ponnisteluiden tulos on, että nyt kansainvälistä suojelua hakevien vastaanotosta on Suomessa ensimmäistä kertaa oma lakinsa, jonka nykyinen eduskunta on viime työskentelypäivinään hyväksynyt ja joka tulee voimaan syyskuun 1. päivänä kuluvaa vuotta.

Uusi vastaanottolaki muun muassa edistää hakijoiden oikeusturvaa yhdenmukaistamalla vastaanottopalveluita ja se selkiyttää vastaanoton sääntelyä. Yksin maahan tulleiden alaikäisten lasten asemaan vastaanottopalveluissa on kiinnitetty aivan erityistä huomiota.

Ilman liioittelua voi hyvillä mielin todeta, että suojelua hakevien vastaanotto on maassamme sekä normitasolla että käytännössä kansainvälistä huipputasoa.

Det är med stor tillfredsställelse vi kan konstatera att vi nu har en lagstiftning om mottagning av hög kvalitet - som trots det skärpta klimatet ifråga om invandring uppfyller alla mått och som vi kan vara stolta över.

Det tragiska är däremot att just flyktingpolitiken fått klä skott under de senaste åren och det har varit det område där skyddsbehövande individers bevekelsegrunder så starkt ifrågasatts. Men alla Ni som är här i salen skall ha ett stort tack också får de senaste årens hårda arbete i hård motvind.

Att utnämnningen årets flyktingkvinna år för år fått allt större uppmärksamhet är därför värdefullt. De kommande åren kommer att kräva mycket i opinionsbildningsarbetet - och skicklighet och uppfinningsrikedom behövs för att tex bereda flere nyanlända plats på arbetsmarknaden.

(Voimme suurella tyydytyksellä todeta, että meillä on nyt korkeatasoinen lainsäädäntö vastaanotosta - joka maahanmuuttoilmapiirin kiristymisestä huolimatta täyttää kaikki mitat ja josta voimme olla ylpeitä.


On sitä vastoin traagista, että juuri pakolaispolitiikka on saanut syytöksiä osakseen viime vuosina ja että sillä alueella suojelua tarvitsevien yksilöiden motiivit on kyseenalaistettu niin voimakkaasti. Mutta Teille kaikille tässä salissa kuuluu suuri kiitos viime vuosien kovasta työssä ankarassa vastatuulessa.


Vuoden pakolaisnaisen vuosi vuodelta suurempi huomio on siksi arvokasta. Tulevat vuodet tulevat vaatimaan paljon asenteenmuokkaustyötä - ja taitoa ja kekseliäisyyttä tarvitaan, jotta esimerkiksi useammille tulokkaille luodaan paikka työmarkkinoilla.)

Vastaanottotoiminta on yksi osa pakolaisuuden, kansainvälisen suojelun ja ihmisoikeuksista huolehtimisen kenttää. Se on käytännön työtä pakolaisten hyväksi paikallisella tasolla. Se on myös taso, jossa ihminen kohtaa ihmisen ja huolehditaan perustarpeista.

On ollut myös ilo todeta, että kunnat ,jotka olivat eturintamassa pakolaisten vastaanotossa, ovat nyt eturintamassa, kun maamme kansainvälistyy kotimaassa. On tietoa ja taitoa miten julkisen palvelun tulisi toimia monikulttuurisessa ympäristössä. Ja näemme miten jatkuvuus on palkitsevaa - toiminta on tehokasta ja kotoutuminen onnistuu paremmin.

Universaalit ihmisoikeussopimukset ja suojelun kansainväliset rakenteet ovat puolestaan perusta ihmisoikeuksien vaalimiselle ja pakolaisten turvalle. Tämä seminaari havainnollistaa hyvin, miten moninaisia ja monella tasolla toimivia suojelun elementit ovat. On toimittava niin paikallisella, kansallisella kuin maailmanlaajuisella tasolla. Näiden tasojen ja toimien on oltava aidossa ja elävässä vuorovaikutuksessa keskenään. Tarvitaan sopimuksia, niiden tiukkaa valvontaa, kansainvälisiä järjestöjä, ja tarvitaan ihmisiä tekemään tätä työtä kunnissa ja keskuksissa.

Mutta kipupisteenä tänään on kuntapaikkojen puute - ellei asenne muutu kunnissa olemme tilanteessa, jossa kunnat määrittelevät kansainvälisen ihmisoikeuspolitiikkamme ja on vaara, että todellisuudessa turvapaikan saaneiden keskuudessa syntyy asunnottomuutta.

Tilanne on kestämätön - ja siksi on voitava keskustella millä tavalla voimme saada kuntia ottamaan vastuunsa. Korvauksia on korotettu - mutta ilmeisesti se ei riitä joillekin poliittisille ryhmille.

Siksi on nyt oltava luova - voisimmeko ehkä sitoa jonkun muun valtionavustuksen ehdoksi pakolaisten ottaminen kuntaan - esim. yhdistymisavustus, harkinnanvarainen avustus tai esim. asuntorakentamisen avustus. Vapaaehtoisuus on parasta, mutta valtion on toimittava niin että voimme kantaa vastuumme.

Vi som är här idag vet mera än väl att de kommande åren kan kräva ytterst mycket av oss - så osäkert som världsläget är idag. Varje dag får vi frågor om hur vi är förberedda för följderna av att krisen i Libyen blir utdragen och oroligheterna blir våldsammare i länderna på södra sidan av Medelhavet. Som känt kan det bli aktuellt att ta i bruk EU:s särskilda regler. Men också i detta gäller en av våra huvudprinciper: UNHCRs arbete skall stödas i alla lägen - och vi vill vara en av organisationens mest pålitliga partner. I en kommande regering i vårt land kan det inte heller vara så att en enskild minister avgör vilken roll vi vill spela i organisationen. Tvärtom bör vi axla ett aktivt ansvar på olika poster i UNHCR.

(Me, jotka olemme tänään täällä, tiedämme paremmin kuin hyvin, että tulevat vuodet voivat vaatia meiltä hyvin paljon - niin epävarma tilanne maailmassa on. Joka päivä saamme kysymyksiä siitä, kuinka me olemme valmistautuneet seurauksiin, jos Libyan kriisi pitkittyy ja levottomuudet muuttuvat väkivaltaisemmiksi Välimeren eteläpuolella. Kuten tiedetään, saattaa olla tarpeen ottaa käyttöön EU:n erityissäännöt. Mutta siihenkin pätee yksi pääperiaatteistamme: UNHCR:n työtä on tuettava kaikin tavoin - ja me haluamme olla yksi järjestön luotettavimmista kumppaneista. Maamme tulevassa hallituksessa ei voi myöskään olla niin, että yksi ministeri päättää millaista roolia haluamme järjestössä näytellä. Päinvastoin meidän tulisi ottaa aktiivisesti erilaisia tehtäviä UNHCR:ssä.)

Juhlissa on hyvä katsoa paitsi menneeseen, myös tarkastella tulevaa arkista työtä. Ihmisoikeudet, pakolaisten suojelu, turvan tarjoaminen vainoa, ihmisoikeusloukkauksia ja väkivaltaisuuksia pakeneville on ennen kaikkea kovaa puurtamista, jolle ei loppua näy - valitettavasti.

Itse todellisuus nostaa suojelun asialistalle uusia polttavia kysymyksiä. YK:n pakolaisyleissopimus on käsittämättömän hyvin kestänyt aikaa, muuttuvaa todellisuutta ja suojelun muuttuvia haasteita. Mutta edelleen on oltava valmius avoimin mielin kehittää sopimuksen soveltamista. Pakolaisoikeus on elävää oikeutta. Naisten asema pakolaisina ja suojelun hakijoina, sukupuoleen ja sukupuoliseen suuntautumiseen liittyvät ihmisoikeusloukkaukset, ympäristökatastrofit ja luonnonmullitukset ovat kansainvälisen suojelun alueita, joissa on oltava valmis suojeluoikeuden kehittämiseen. Näihin myös UNHCR on jatkuvasti kiinnittänyt kansallisvaltioiden huomiota.

Sopimuksen solmimisesta muuttunut maailma nostaa esiin myös selkeitä suojelun aukkoja - tilanteita ja ihmisryhmiä, joita nykyiset tulkinnat ja suojelun kansalliset ja kansainväliset mekanismit eivät tavoita, vaikka tarve on mitä ilmeisin. Näissä merkeissä jatkamme työtä seuraaviin juhlavuosiin.