torstai 14. huhtikuuta 2011

Karjalainen: Oikeus kumosi sakot ”ei sovi värivikaisille”-ilmoituksesta

Karjalainen: Oikeus kumosi sakot ”ei sovi värivikaisille”-ilmoituksesta 14.4.2011

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus hylkäsi syyttäjän ajaman syytteen työsyrjinnästä joensuulaisyrittäjää vastaan. Oikeus perusteli kantaansa toteamalla, että yrittäjä ei ollut työnantajan asemassa sillä tavoin kuin työsyrjinnän tunnusmerkistö edellyttää.

Kyse on viime lokakuussa työvoimahallinnon nettisivustolla julkaistusta työpaikkailmoituksesta, jossa joensuulainen yrittäjä Pekka Haukka haki yrittäjää yrityksenä omistamalle hot dog -myyntivaunulle. Ilmoituksessa hän edellytti hot dog -vaunuyrittäjältä muun muassa ”hyvää suomenkielen taitoa”, jota hän vielä korosti ilmaisulla: ”ei sovi värivikaisille”.

Poliisi kirjoitti Haukalla työsyrjinnästä 15 päiväsakkoa, mikä hänen tuloillaan teki 645 euroa. Haukka valitti sakoistaan, minkä vuoksi syyttäjä vei asian käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

Käräjäoikeuden mukaan Haukan asema prosessissa ei ollut yksiselitteisesti sellaisen, että hän paikkaa täyttäessään olisi voinut syyllistyä syrjintään. Kun asia on ristiriitainen, katsoi oikeus, että sen on ratkaistava asia vastaajan hyväksi ja hylkäsi yleisen syyttäjän ajaman syytteen.

Kihlakunnansyyttäjä Seppo Tiittanen Itä-Suomen syyttäjänviraston Joensuun toimistosta ilmoitti tyytyvänsä oikeuden päätökseen.

– Tulkinta on hyväksyttävissä. En valita päätöksestä, hän totesi.