Helsingin Sanomat: Maahanmuuttokriitikot nousivat joukolla eduskuntaan 18.4.2011
Eduskuntaan nousee useita maahanmuuttopolitiikkaa kriittisesti arvostelleita nimiä. Näkyvin heistä on Helsingissä suuren äänisaaliin kerännyt Jussi Halla-aho (ps).
Maahanmuuttokriitikot ovat kampanjoineet vaaleissa "Nuivalla vaalimanifestilla", jossa kritisoidaan etenkin humanitaarista maahanmuuttoa. Manifestin allekirjoittajista pääsivät läpi Halla-aho Helsingistä, Juho Eerola Kymen vaalipiiristä, Olli Immonen Oulun vaalipiiristä, Maria Lohela Varsinais-Suomen vaalipiiristä, Vesa-Matti Saarakkala Vaasan vaalipiiristä ja James Hirvisaari Hämeen vaalipiiristä.
Kaikki manifestin allekirjoittajat ovat perussuomalaisten ehdokkaita.
"Nuivan listan" ulkopuolelta eduskuntaan nousee Satakunnan vaalipiiristä Ari Jalonen (ps). Hänen nimensä putkahti valtakunnalliseen julkisuuteen Halla-ahon blogikirjoitusten ja niin sanotun "Halla-ahon listan" myötä.
Maahanmuuttoaiheella kampanjoi vaaleissa näkyvästi moni muukin ehdokas. Esimerkiksi Helsingissä läpi meni maahanmuuttoa esillä pitänyt poliisi Tom Packalén (ps).
Sen sijaan kiintiöpakolaiskommenteillaan kohahduttanut helsinkiläinen Wille Rydman (kok) jäi ilman eduskuntapaikkaa.
Uudellamaalla eduskuntapaikkaa ilman jäivät useat maahanmuutolla profiloituneet perussuomalaisehdokkaat. Heidän imunsa ei riittänyt, vaikka puolueen vaalivankkuria veti äänikuningas Timo Soini (ps).
Maahanmuutosta povattiin ennakkoon isoa vaaliteemaa, mutta väittely aiheesta jäi lopulta varsin vähäiseksi, kun edelle kiilasivat muun muassa eläkkeet ja EU:n velkakriisi.
Maahanmuuttoaihe ei riittänyt myöskään nostamaan pienpuolueiden ehdokkaita eduskuntaan. Esimerkiksi äärikansallismielisen ja avoimesti islaminvastaisen vapauspuolueen ehdokkaiden äänimäärät jäivät muutamiin satoihin ääniin.
Eniten vapaupuolueen ääniä keräsi Varsinais-Suomessa ehdolla ollut Olavi Mäenpää, joka sai 1 006 ääntä.
Maltillisempia äänenpainoja maahanmuutosta käyttäneen Muutos 2011 -puolueen ehdokkaat jäivät niin ikään kauas eduskuntapaikoista.
Eniten ääniä näitä vaaleja varten kokoon polkaistun pienpuolueen riveissä keräsivät Ida-Emilia Kaukonen ja puheenjohtaja Jiri Keronen Varsinais-Suomesta.
_________________________________________________
Helsingin Sanomat: Arhinmäki: Vasemmisto pesee Helsingissä maahanmuuttokriittisyyden
Pettymyksestä huolimatta Paavo Arhinmäki sai omiltaan sankarin vastaanoton. Vaikka puolue menetti kolme paikkaa, Arhinmäki nousi itse Helsingin vaalikuninkaaksi yli 17 000 äänellä.
Kun lopullisesti kävi selväksi, että juuri Arhinmäki oli se arvoliberaaliuden ritari, joka esti Jussi Halla-ahon (ps) vaalivoiton Helsingissä, ei vasemmistokannattajien riemulla ollut rajaa.
Vaalivalvojaisten alussa selvästi hermostunut Arhinmäki vaikutti äänisaaliinsa myötä rentoutuneen ja keränneen vimmaa.
"Me lyötiin se vähättely, oltiin hyvin lähellä sitä että olisimme olleet toinen voittaja näissä vaaleissa", Arhinmäki sanoi palattuaan loppuillasta vaalivalvojaisiin.
"Vasemmisto pesee Helsingissä Halla-ahon ja maahanmuuttovastaisuuden. Vasemmiston on Tulevaisuus Suomessa on vasemmiston. Kiitos kaikki toverit!"
Puheenjohtaja veti vaalipiiristä mukanaan toisenkin kansanedustajan, toimittaja Silvia Modigin.
Uudeltamaalla puolue menetti yhden paikan. Oulun vaalipiirissä säilyneet kolme paikkaa olivat jatkuvan riemun ja tuoppien kilistelyn kohteena.
Valvojaisiin tulleiden puheissa pettymys kohdistui oman tuloksen lisäksi poliittisten vastavoimien menestykseen.
Kun kankaalle heijastettiin Halla-ahon äänimäärä tai kokoomusedustajien loputon naamagalleria, pääsi monelta tahaton parkaisu.
Perussuomalaisten lopullisen tuloksen valjetessa sekin takertui kaikilta kurkkuun.