Aamulehti, pääkirjoitus: Ping-pong-pakolaiset pulassa 22.4.2011
Arabimaiden levottomuudet ovat ajaneet ihmiset liikkeelle. Välimeren yli seilaa nyt jatkuvasti tuhatmäärin pakolaisia, jotka pyrkivät Euroopan unionin maihin.
Ensin he yleensä saapuvat Italiaan ja yrittävät päästä sieltä muihin EU-maihin.
Taloudellisen pakon, väkivaltaisuuksien ja yhteiskuntien epävarmuuden takia maansa jättävät ihmiset hakevat elämälleen turvaa.
EU:n toimimattomuutta arvostellaan muun muassa Italiassa kansan keskuudessa nyt voimallisesti. Erityisesti Ranska saa osansa, sillä esimerkiksi Tunisiasta paenneet käännytetään Ranskan rajalla takaisin Italiaan, joka on jo muutenkin pulassa.
Ihmiset ovat eräänlaisia palloja tässä ping-pong-pelissä, joka on saavuttanut jo saippuaoopperaa muistuttavan näytelmän.
Jatkuva Libyan kriisi lisää vielä Euroopasta turvaa hakevien määrää.
Tunisiasta on tänä vuonna tulossa 25 000 ihmistä, pääosin jo telttaleiriä täynnä olevaan Lampedusan saarelle Italiaan.
Euroopan unionin pitäisi nyt talouskriisin yhteydessä selvittää mahdollisimman nopeasti yhteiset pelisäännöt maahanmuuttajien kohtelussa.
Turvapaikanhakijoiden ja talouspakolaisten hoitamiseen tarvittaisiin EU:n
solidaarisuutta. Euroopan unionilla kun ei ole oikeastaan yhteistä politiikkaa näissä asioissa.
Kansainväliset ihmisoikeussopimukset määrittelevät tietenkin turvapaikanhakijoiden kohtelun.
Arabimaiden pakolaistulva herättää tietysti myös poliittisia äärilaitoja arvostelemaan EU:n avointa ja ihmisoikeuksia puolustavaa toimintaa.
Muukalaisvihamieliset puolueet nostavat kannatustaan laajasti Euroopassa.
Valtaapitävät EU-maiden johtaja ovat jo turhautuneet.
Parasta olisi, että Euroopan unioni pystyisi nopeasti ja tehokkaasti auttamaan arabimaita saavuttamaan rauhan ja tasaisen kehityksen tien.
Mutta kun seuraa EU:n erimielisyyttä esimerkiksi Libyan sodassa, voi vain olettaa, ettei jättimäinen talousmahti EU pysty tekemään ajoissa ratkaisuja.
Käytännössä se merkitsee sitä, että väestöpako Libyasta, Tunisiasta ja muista arabimaista jatkuu.
EU:n sisällä taas Schengenin sopimus joutuu koetukselle. Sopimushan takaa sen, että jossakin EU-maassa oleskeluluvan saanut kolmannen maan kansalainen on vapaa matkustamaan Schengen-alueen sisällä.
Todellisuudessa esimerkiksi Ranska on jo alkanut käännyttää Italiasta tulleita arabipakolaisia rajoiltaan takaisin Italiaan. Schengen-sopimus ei siis käytännössä enää toimi.
Saksassa liittokansleri Angela Merkel on jo joutunut tasapainoilemaan maahanmuuttopäätöksissä. Kova kritiikki pakotti hänet myöntämään, että maan monikulttuurisuuspolitiikka on epäonnistunut täysin.
Suomen uuden hallituksen on varauduttava siihen, että arabimaiden levottomuudet lisäävät turvapaikanhakijoiden ja muiden pakolaisten kiinnostusta maatamme kohtaan.