perjantai 29. huhtikuuta 2011

YLE: Diakonissalaitos haluaa paperittomien klinikan valtion maksettavaksi

YLE Helsinki: Diakonissalaitos haluaa paperittomien klinikan valtion maksettavaksi 29.4.2011

Helsingissä paperittomien klinikka on löytänyt hyvin kohderyhmänsä, ihmiset, jotka eivät virallisten paperien puuttuessa apua muualta saa. Toiminnan vakinaistamista harkitaan, mutta kulut haluttaisiin pois Helsingin kaupungin kontolta.

Helsingin diakonissalaitoksen tiloissa toimivalla klinikalla on käynyt neljän viikon aikana parikymmentä potilasta. Klinikalla on hoidettu muun muassa raskaana olevia naisia, jotka eivät ole saaneet hoitoa muualta.

Diakonissalaitoksen huume- ja mielenterveystyön johtaja Pekka Tuomola kertoo, että toimintaa on tarkoitus jatkaa hamaan tulevaisuuteen. Nyt kerätään kokemuksia siitä, miten paljon apua tarvitsevia ihmisiä on sekä siitä, miten ja mikä taho heitä parhaiten voi auttaa.

Tuomolan mielestä valtion pitäisi ottaa klinikan kulut vastatakseen, jos toiminta muuttuu pysyväksi.

- Jos päädytään siihen, että tämä on todella tarpeellinen klinikka, niin ei meidän tarkoitus ole lopettaa tätä toimintaa. Tällainen ihmisryhmä on ja he tarvitsevat apua, eivätkä tällä hetkellä apua saa, mutta eihän se ole Helsingin kaupungin asia. Tämä kaatuu Helsingin kaupungin niskoille, koska he oleskelevat kaupungissa, mutta kyllä tämä on valtion asia. Meidän perimmäinen tarkoituksemme on, että valtio ottaisi tästä vastuun.

Global Clinic on auki kerran viikossa pari tuntia kerrallaan. Toimintaa pyörittää lähes 80 vapaaehtoista lääkäriä ja hoitajaa.