keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

HBL: Halla-aho saa seuraa kovista maahanmuuttokriitikoista

HBL: Forskare ser likheter med 30-talets Tyskland 20.4.2011
HBL: Halla-aho får sällskap av hårda invandringskritiker
Iltalehti: Halla-ahon suosikeista viisi läpi 18.4.2011

Ennen vaaleja Jussi Halla-aho suositteli 14 ehdokasta muilta alueilta kannattajilleen. Neljä heistä seuraa häntä eduskuntaan.
[...]
Kaikki heistä ovat, kuten Halla-ahokin, yhdessä yhdeksän perussuomalaisen kunnallispoliitikon kanssa allekirjoittaneet maahanmuuttokriittisen ohjelman, "Nuivan vaalimanifestin", joka listaa monia asioita, joita maahanmuuttopolitiikassa pitäisi muuttaa.

Kaikki haluavat myös yleisemmin, aivan kuten Halla-aho, hillitä "hallitsematonta maahanmuuttoa", kuten he sitä kutsuvat - käsite, joka on jo lyönyt itsensä läpi jopa Helsingin Sanomien otsikoissa ilman sitaattimerkkejä (katso oheinen artikkeli).

Rasistinen pelinavaus

Kaikki heistä tietysti tunnustautuvat "maahanmuuttokriitikoiksi" ja valittiin eduskuntaan pitkälti tämän profiloitumisen vuoksi.

Käsitteen loi Jussi Halla-aho 4-5 vuotta sitten ja se on nyttemmin vakiintunut.

Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa, sosiologi Vesa Puuronen Itä-Suomen yliopistosta?
- Parhaassa tapauksessa se on maahanmuuttopolitiikan kritiikkiä, jota aivan kuten kaikkea muutakin politiikkaa, tulee säädellä. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että nämä nyt valitut tuntuvat haluavan, että heidät käsitettäisiin maahanmuuttajakriittisiksi. Se tarkoittaa, että osa heistä haluaa määritellä, mitkä uskonnot, millaiset kulttuurit ja ketkä ihmiset ovat Suomessa sallittuja. Monen mielestä islam on vähempiarvoinen. He käyttävät sellaisia käsitteitä kuin "barbaariryövärit" ja nostavat esiin väkivaltatilastoja korostaakseen tiettyjä ryhmiä.

Niin sanotut maahanmuuttajakriittiset äänet käyttävät mielellään retoriikkaa, jossa yleistetään ja tuodaan esille ryhmiä, jotka uhkaavat Suomea/Eurooppaa tai tekevät siitä vähemmän arvokkaan tai arvottoman.

Vähän kuin Saksassa 30-luvulla

Puuronen ei kiellä, etteikö nykyinen retoriikka, eikä vain Suomessa, olisi samanlaista kuin 30-luvun Saksassa.
- Juutalaisvastaiset argumentit leimasivat rodun, ulkonäön ja kulttuurin perusteella. Niin pitkällä emme vielä ole. Mutta on kuitenkin yhtäläisyyksiä. Luodaan vahvoja viholliskuvia, joiden sitten sanotaan uhkaavan meitä. Historia on usein hämmästyttävää. Ihmiset, jotka olisivat voineet estää monet onnettomuudet, ovat usein olleet todella hyväuskoisia. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka perussuomalaisten vastavoimat vaikuttavat vaalien jälkeiseen yhteiskuntaan.

Jos jonkun mielestä on varsin vähän rajoituksia sillä, kuinka vähemmistöryhmiä saadaan mustamaalata ja käyttää heitä uhkakuvien ja pelon viljelyyn, niin rasismia 80-luvulta asti tutkineen Puurosen mielestä ollaan menossa pahempaan suuntaan.
- Vaalien myötä tällaiset äänet ovat saaneet poliittista legitimiteettiä kirjoittaa ja sanoa puoliksi tai kokonaan rasistisia asioita. Emme tiedä miltä hallitus tulee näyttämään, mutta he voivat pian istua ministereinä päättämässä maahanmuuttokysymyksistä tai keskeisissä organisaatioissa käsittelemässä näitä asioita, hän sanoo ja muistuttaa lisäksi, että sekä kokoomus että SDP ovat viestittäneet, että maahanmuuttopolitiikasta ei tule niille kynnyskysymystä.

------


Hallitsematon maahanmuutto?



Niin sanotut maahanmuuttokriittiset poliitikot puhuvat "hallitsemattomasta maahanmuutosta" ja perheenyhdistämissääntöjen tiukentamisesta. Pakolaisneuvonnan juristi ei ymmärrä, miten se voisi tapahtua.

Mitä mielleyhtymiä herättää käsite "hallitsematon maahanmuutto" (okontrollerad invandring), juristi Ida Staffans Pakolaisneuvonnasta?

- Se on paikkansa pitämätön käsite. Kaikkia Suomeen tulevia maahanmuuttajia koskevat Suomen lain tiukat rajoitukset. Sen täytyisi siis tarkoittaa, että meillä on hallitsematon laki. Se voi tietysti viitata kontrolloimattomaan matkustamiseen. Suojan tarpeessa olevilla ei ole mitään mahdollisuutta matkustaa normaalisti ja näyttää kieltämättä hallitsemattomalta, kun hädänalaiset ihmiset yrittävät Eurooppaan pikku veneissään.

Sosiologi Vesa Puurosen mielestä käsite leimaa tiettyjä ryhmiä. Kun poliitikot ja tiedotusvälineet alkavat käyttää sanaa, luovat he mieliin kuvakieltä uhkakuvasta, jota ei ole olemassa.

Niin sanotut maahanmuuttokriitikot ovat myös erityisesti korostaneet perheenyhdistämissääntöjä, joiden sanotaan olevan liian löysiä, ja joita ihmiset siksi käyttävät hyväkseen "tullakseen tänne väärin perustein". Sisäasiainministeriön mukaan vuodesta 1999 lähtien on myönnetty yhteensä 3985:lle pakolaisten ja suojeluntarpeen vuoksi oleskeluluvan saaneen perheenjäsenelle pääsy Suomeen. Se tekee keskimäärin 329 henkilöä vuodessa. Edellinen hallitus sitä paitsi tiukensi perheenyhdistämispykäliä entisestään.
- En todellakaan tiedä, kuinka niitä voitaisiin tiukentaa vielä lisää, sanoo Staffans.

(käännös)

_____________________________________________________

Iltalehti: Halla-ahon suosikeista viisi läpi

Viisi Jussi Halla-ahon (ps) suosittelemista ehdokkaista pääsi eduskuntaan.

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon julkaisemalla listalla oli yhteensä 11 nimeä eri vaalipiireistä.

Halla-ahon viime vuoden lopulla julkaisemalla listalla oli Halla-ahon hengenheimolaisinaan pitämiä maahanmuuttokriittisiä ehdokkaita.

- Myös perussuomalaisten ehdokkaissa ja heidän painotuksissaan on tietysti eroja, ja on syytä pyrkiä edistämään sitä, että juuri oikeat ehdokkaat sijoittuvat kärkisijoille perussuomalaisten vaalilistoilla, Halla-aho perusteli listansa julkaisemista.

Listaa ennakoitiin merkiksi perussuomalaisten jakaantumisesta halla-aholaisiin ja soinilaisiin.

Puolueen johto ei puuttunut Halla-ahon listaan.

- Mutta ei puolue kannustakaan tällaisia listoja tekemään, apulaispuoluesihteeri Vesa-Matti Saarakkala sanoi listan julkistamisen jälkeen.

Halla-aho sanoi eilen, että puolueesta ei tule uutta smp:tä eli perussuomalaiset ei ole hajoamassa.

Ilta-Sanomien mukaan Halla-aho lievensi kantaansa myöhemmin sanomalla "uskovansa, ettei tule uutta smp:tä.

- Ei perussuomalaisissa ole ollut puoluekuria tähänkään asti, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon listalta pääsivät läpi seuraavat ehdokkaat:

James Hirvisaari, Asikkala, Juho Eerola, Kotka, Olli Immonen, Oulu, Ari Jalonen, Pori, Maria Lohela, Turku.

_____________________________________________________

Uusi Suomi: Nuiva manifesti voitti 6–0 – ”Poikkeus Soinin linjasta”

Maahanmuuttajia ei eilisissä vaaleissa päässyt läpi eduskuntaan, vaikka usean niin ennakoitiin tekevän. Toisaalta maahanmuuttokriittisen linjauksen ”Nuivan vaalimanifestin” allekirjoittaneista perussuomalaisista kuusi meni läpi (katso faktalaatikko).

Lisäksi läpi meni muitakin perussuomalaisia maahanmuuttopolitiikkaa kritisoineita ehdokkaita, kuten Tom Packalén Helsingistä.

Maahanmuuttajaehdokkaista kokoomuksen Fatbardhe Hetemaj’n (kok.), Nasima Razmyarin (sd.) ja Husein Muhammedin (vihr.) odotettiin monessa ennakkoarviossa menevän läpi. Razmyar pääsi varalle eikä Hetemaj'kaan ollut kaukana eduskuntapaikasta. Åbo Akademin politiikan tutkija Kimmo Grönlund sanoo Uudelle Suomelle pitävänsä maahanmuuttajien vaalitulosta onnistuneena.

- Kyllähän he pärjäsivät ihan hyvin. Ensi vaaleissa heitä voi jo mennä läpikin, Grönlund sanoo.

Maahanmuutto ei noussut isoon keskusteluun aivan kampanjoinnin lopulla, vaikka aiheesta on runsaasti keskusteltukin viime vuosina. Grönlundin mielestä maahanmuuttokriittiset ovat oma ”siipensä” perussuomalaisissa.

- Timo Soinihan ei puhunut maahanmuutosta juuri mitään esimerkiksi vaaliväittelyissä. Maahanmuuttokriittiset poikkeavat siinä mielessä Soinin linjasta.

Grönlund huomauttaa, että perussuomalaiset suhtautuvat kriittisesti myös esimerkiksi kieli- ja seksuaalivähemmistöihin.

Vihreitä Grönlundin mielestä rankaistiin vaaleissa ”väärässä hallituksessa” istumisesta. Grönlund jakaa vihreän vaikuttajan Osmo Soininvaaran näkemyksen, jonka mukaan Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on vienyt Helsingin vaalipiirissä vihreiden ääniä.

- Monet vihreiden kannattajat ovat ideologisesti lähempänä demareita kuin kokoomusta. Moni vihreiden ääni on mennyt Paavo Arhinmäelle, Grönlund sanoo.

Faktakulma

Nuivan vaalimanifestin allekirjoittajista läpi:
- Jussi Halla-aho, Helsingin vaalipiiri
- James Hirvisaari, Hämeen vaalipiiri
- Olli Immonen, Oulun vaalipiiri
- Juho S. A. Eerola, Kymen vaalipiiri
- Maria Lohela, Varsinais-Suomen vaalipiiri
- Vesa-Matti Saarakkala, Vaasan vaalipiiri