torstai 21. huhtikuuta 2011

YLE: RoPS: afrikkalaiset pelaajat tulivat hyvin toimeen

YLE Lappi: RoPS: afrikkalaiset pelaajat tulivat hyvin toimeen 21.4.2011

Rovaniemen palloseuran puheenjohtaja Risto Niva haluaa korjata julkisuudessa olleita arvioita afrikkalaisten vieraspelaajien tulotasosta. Nivan mukaan pelaajien tulot koostuvat hyvin monesta lähteestä, jotka yhteenlaskettuna nostavat tulotasoa huomattavasti julkisia verotustietoja korkeammalle.

Vuoden 2009 verotustietojen mukaan osa afrikkalaisista pelaajista ansaitsi Suomessa vain 6000 - 9000 euroa koko kaudelta. Poikkeuksen teki ainoastaan Nchimunya Mweetwa, jonka verotettava tulo koko kaudelta oli noin 21 000 euroa.

Risto Nivan mukaan verotustiedot kertovat vain osatotuuden pelaajien tulotasosta. Palkan lisäksi pelaajille maksetaan erilaisia palkkioita ja ottelukohtaisia kulukorvauksia. Tämän lisäksi RoPS on tehnyt Sambialaisen seuran kanssa sopimuksen, joka takaa pelaajille jälkikäteen noin 4000 euron korvauksen joka vuodelta, jotka he pelaavat Ropsissa.

Koska pelaajavahvistukset viipyvät Suomessa alle 10 kuukautta, eivät pelaajat joudu maksamaan tuloistaan veroa Suomeen.

- Käytännössä pelaajat saavat kaiken 'puhtaana käteen', Niva sanoo.

Risto Niva sanoo aiheen olevan hankala siksi, että seura ei voi julkaista pelaajien palkkasopimuksia julkisuuteen. Mikäli pelaajat itse haluavat kertoa tuloistaan julkisuuteen, ei Nivalla ole sitä mitään vastaan.

Meneillään olevan sopupelitutkinnan vuoksi poliisi on myös velvoittanut muun muassa puheenjohtaja Nivaa salassapitoon asiassa.

- Jouduin kirjoittamaan poliisille sitoumuksen, että muun muassa pelaajien palkka- ja palkkiotiedot ovat tutkinnan tässä vaiheessa salaisia, Niva sanoo.