perjantai 22. huhtikuuta 2011

HS: Ministeriö haluaa maahanmuuttostrategian

Helsingin Sanomat: Ministeriö haluaa maahanmuuttostrategian 22.4.2011

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Pentti Visanen kaipaa seuraavalta hallitukselta suunnitelmallista ja pitkäjänteistä maahanmuuttopolitiikkaa.

Hänen mukaansa Suomeen tarvittaisiin heti hallituskauden alussa maahanmuuttopolitiikkaa koskeva strategia.

Sellaisella varmistettaisiin maahanmuuttopolitiikkaa koskevien tavoitteiden ja linjausten toimeenpano sekä arvioitaisiin tulevaisuudessa tarvittavia uudistuksia.

"Tätä hallituskautta on kuvastanut se, että on hyvin äkkiä pyritty tekemään muutoksia lainsäädäntöön. Toiminta on ollut lähinnä paikkaavaa", Visanen sanoo.

Suomi alkoi kiristää viime vaalikauden puolivälissä maahanmuuttopolitiikkaansa.

Muutos johtui poliittisen paineen kasvusta ja siitä, että turvapaikanhakijoiden määrän kasvu 2009 toi esiin laissa olleita mahdollisuuksia väärinkäytöksiin. Sittemmin lakiin on tehty lisää kiristyksiä.

Visasen mukaan tulevan hallituksen linjaa on vaikeaa arvioida, koska vielä ei tiedetä edes hallituspuolueita.

Hän arvelee, että luvassa on tiukennuksia perheenyhdistämiskäytäntöihin ja turvapaikkamenettelyihin.

[...]

Suomen Punaisen Ristin pakolais- ja maahanmuuttotyön päällikön Leena-Kaisa Åbergin mielestä hallituksen ei pidä ryhtyä maahanmuuttopolitiikkaa koskeviin kiristyksiin liian nopeasti. Hänen mielestään ensin pitäisi tietää, mitä viime vaalikauden päätöksistä seuraa.

"Osa lainsäädäntömuutoksista ei ole tullut vielä voimaan, joten kyllä ensin pitäisi vuosi tai pari arvioida uudistuksia, ja katsoa, mihin suuntaan tilanne on kehittymässä."