sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

YLE: EU:n maahanmuuttopolitiikan yhtenäistämiseen kovat paineet

YLE Uutiset: EU:n maahanmuuttopolitiikan yhtenäistämiseen kovat paineet 24.4.2011
YLE Areena: TV1: Tv-uutiset ja sää: Sunnuntai 24.4.2011 klo 20.30 (video, 1:30-3:45)

YLE Uutiset: Ranska suunnittelee Schengenin sopimuksesta irtautumista 23.4.2011
YLE Areena: Päivän peili ja sää: Lauantai 23.4.2011 klo 17.00 (audio, 2:30-4:15)

Eurooppalainen maahanmuuttopolitiikka halutaan entistä yhtenäisemmäksi. EU:n rajavalvontaviraston Frontexin pääjohtajan Ilkka Laitisen mukaan paineet maahanmuuttopolitiikan yhtenäistämiseksi voimistuvat viikko viikolta.

Laitisen mielestä Pohjois-Afrikan kansannousujen seurauksena syntynyt muuttoaalto on kärjistänyt eteläisten unionimaiden välit äärimmilleen, mistä kielii Ranskan uhkaus irtautua vapaan liikkuvuuden takaavasta Schengen-sopimuksesta.

- Sinä aikana, jona minä näissä kuvioissa olen ollut, tämä on yksi tiukimmista paikoista ja retoriikka on ehkä kovinta mitä me olemme nähneet pitkään, pitkään aikaan, Laitinen sanoo.

Lisääkö se painetta unionin yhteiseen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan?

- Kyllä se on jo selvästi lisännyt. Ministerineuvostossa käydyistä keskusteluista voi saada sellaisen havainnon, että on olemassa paineet siihen, että saataisiin paremmin yhdennettyä maahanmuuttopolitiikkaa Europan unioniin.

---

[...]

Ilkka Laitinen, EU:n rajaturvallisuusvirasto
Kyllä tämä sen historian aikana, jonka minä olen näissä kuvioissa ollut, on yksi tiukimmista paikoista ja retoriikka on ehkä kovinta, mitä me olemme nähneet pitkään, pitkään aikaan.

Toimittaja Pirjo Auvinen
Ranskan kovat puheet kumpuavat siitä, että Italia on antanut rantautuneille väliaikaiset oleskeluluvat, joilla pääsee vapaasti siirtymään toisiin EU-maihin, ja paine on nyt kovin Italian ja Ranskan rajalla. Ranska vaatiikin joko lupaa väliaikaisiin rajatarkastuksiin tai muutoksia yhteen unionin kulmakivistä eli vapaan liikkuvuuden takaavaan Schengen-sopimukseen. EU:n rajatarkastusviraston johtaja ei usko tilanteen johtavan Schengen-sopimuksen muutoksiin, mutta paineet unionin maiden yhteiseen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaan lisääntyvät viikko viikolta.

Ilkka Laitinen
Kyllä se jo selvästi lisännyt. Ne keskustelut joita tuolla ministerineuvostossa on käyty, ja joissa olen nyt sitten aika lailla ollut itsekin mukana raportoimassa tilanteesta ja näin poispäin, niin sellaisen havainnon voi hyvinkin saada, että paineet siihen, että saataisiin paremmin yhdennettyä maahanmuuttopolitiikkaa Euroopan unioniin, on olemassa.

Toimittaja
EU:n sopimukset ovat aina kovan poliittisen väännön tulos ja entinen ulkoministeri ja EU-valiokunnan puheenjohtaja pitää täysin poissuljettuna, että Schengen-sopimusta lähdettäisiin muuttamaan.

Erkki Tuomioja, kansanedustaja, SDP
Jos tällainen asia nostetaan, niin sen pitäisi silloin panna vauhtia myöskin siihen, että tämän EU:n yhteisen pakolaispolitiikan ja tällaisen vastuunjaon suhteen, jollaista ei nykyisin ole. Ja on todella niin, että monet maat, jotka ovat silloin jossain kriisitilanteissa rajamaita, voivat joutua kohtuuttomien paineiden kohteeksi. Tässähän ei ole nyt Ranskasta tällä kertaa kysymys, vaan Ranska itse asiassa haluaa sulkea Italian ongelman omien rajojensa ulkopuolelle.

Toimittaja
Emme tavoittaneet maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia tai sisäministeri Anne Holmlundia kommentoimaan Ranskan vaatimuksia.

_________________________________________________

YLE Uutiset: Ranska suunnittelee Schengenin sopimuksesta irtautumista

Ranska haluaa muutoksia Schengenin sopimukseen, joka takaa vapaan liikkuvuuden EU-maiden välillä. Ranska ehdottaa, että rajatarkastukset voitaisiin palauttaa väliaikaisesti silloin kun yhden jäsenmaan ulkorajoja koettelee tuntuva siirtolaisvirta. Ranska ja Italia ovat ajautuneet sanasotaan Italiasta Ranskaan pyrkivien tunisialaisten siirtolaisten takia.

Italian ja Ranskan rajalla on umpisolmu. Ranskaan on pyrkinyt satoja tunisialaisia, joille Presidentti Nicolas Sarkozy ei levitä punaista mattoa eikä tarjoa tervetuliaissamppanjaa.

Koska tunisialaisilla on kuitenkin hyppysissään Italian myöntämät väliaikaiset oleskeluluvat, Ranska on voimaton. Schengenin sopimuksen perusteella yhden maan myöntämällä oleskeluluvalla saa liikkua vapaasti jäsenmaasta toiseen.

Ranska kuitenkin rimpuilee. Viime sunnuntaina se jopa katkaisi junaliikenteen Italian Ventimiglian ja Ranskan Mentonin välillä. Italia pillastui ja joitain siirtolaisia palloteltiin rajan yhdeltä puolelta toiselle, edestakaisin kuin kuumia perunoita.

Ranska joutui selittelemään toimiaan EU-komissiolle. Se vetosi ainoaan Schengen-sopimuksen pykälään, joka mahdollistaa väliaikaisesti rajatarkastusten käyttöönoton. Tarkastukset voi palauttaa vain, jos vapaa liikkuvuus on vakava uhka yleiselle turvallisuudelle.

Ranskan selitykset menivät Brysselissä läpi rimaa hipoen. Mutta lopulta, presidentti Sarkozyn mielipahaksi, suurin osa tunisialaisista on kuitenkin päässyt Ranskaan. Vastaukseksi Sarkozy haluaa rukata Schengenin sopimuksen uuteen uskoon.

Ranska haluaisi sopimukseen pykälän, jonka perusteella sisäiset rajatarkastukset voisi ottaa käyttöön myös, jos jonkun EU-maan ulkorajalla on järjestelmällinen ongelma.

Eli rohkeasti ja selväsanaisesti tulkiten: jos jonkun maan ulkoraja vuotaa pahasti, muut EU-maat voisivat käytännössä sulkea tämän maan väliaikaisesti Schengenin ulkopuolelle.

Aihe on arka Välimeren maille, joihin Afrikasta tuleva siirtolaisuus ensisijaisesti kohdistuu.

Italia on vaatinut muilta EU-mailta apua arabivallankumousten pyörteistä liikkeelle lähteneiden tuhansien siirtolaisten jakamisessa.

Avunhuudot ovat kaikuneet kuitenkin kuuroille korville.

---

YLE Uutiset: Antola: Ranskan Schengen-suunnitelmat sisäpolitiikkaa

Suomalainen EU-asiantuntija pitää Ranskan haluja muuttaa Schengen-sopimusta etupäässä Ranskan sisäpoliittisena ilmiönä. Mukana on kuitenkin Pohjois-Afrikan levottomuuksien tuomaa pelkoa ja ripaus EU:n sisäisiä muutospaineita. Esko Antolan mielestä vaarana on, että eri jäsenmaat alkavat omilla aloitteillaan murtaa EU:n yhteisiä periaatteita.

Ranska haluaisi muuttaa lähestulkoon pyhänä pidettyä Schengen-sopimusta, joka takaa ihmisten vapaan liikkuvuuden EU:n rajojen sisäpuolella. Ranskan mielestä rajatarkastukset voitaisiin ottaa käyttöön, jos jonkun EU-maan ulkorajalla on järjestelmällinen ongelma. Ehdotus liittyy Italiasta Ranskaan pyrkiviin tunisialaisiin siirtolaisiin.

EU-asiantuntija Esko Antolan mielestä Ranskan ehdotukseen on syynä etupäässä maan sisäpoliittinen tilanne. Presidentti Nicolas Sarkozyn suosio on painunut alas samalla, kun kansallismieliset aatteet elävät kovaa nostetta. Epäilemättä Pohjois-Afrikan kuohunta on myös aidosti lisännyt ranskalaisten pelkoa ihmistulvasta. Ranskan yksityisajattelu heijastaa kuitenkin myös EU:n sisäisiä paineita, Antola arvioi.

- Viime kuukausien aikanahan on puhuttu paljon siitä, että Lissabonin sopimus ei ole riittävä esimerkiksi rahapolitiikan koordinoinnissa. Uudistus jäi siltä osin tavallaan kesken, Antola sanoo YLE Uutisten haastattelussa.

Uhkana Lissabonin sopimuksen vaikea avaaminen

Antolan mukaan Schengenin sopimukseen ei voi puuttua avaamatta Lissabonin sopimusta, minkä haastavuutta hän kuvaa Pandoran lippaan avaamisena.

- En oikein rohkene ajatellakaan pidemmän päälle, mitä siitä seuraa, jos ruvetaan oikeasti vaatimaan (Lissabonin) sopimuksen avaamista. Jos se oikeasti avataan, se on poliittisesti todella vaikea ja monimutkainen prosessi, Antola uskoo.

Ranskan ehdotusta ei voi suoranaisesti verrata Suomen asemaan EU:n talouden vakautusjärjestelmässä, mutta molemmat lienevät kuitenkin oireita siitä, että EU:n on syytä harjoittaa itsekritiikkiä. EU-asiantuntija Esko Antola sanoo, että nyt ei voi puhua mistään EU:n kriisistä. Mutta hajoamisen merkkejä ilmassa on. Hän puhuu sytytyslankailmiöstä.

- Jos sopimuksesta poikkeaminen sallitaan jollekin maalle, niin toiset saavat siitä idean vaatia poikkeuksia jossakin toisessa asiassa, Antola toteaa.

Toisaalta Antola näkee Ranskan yksinajattelussa jotain yhtenäistävääkin: se saattaisi johtaa EU:n yhteiseen pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaan, hän arvelee.


---

[...]

Esko Antola
Viimeisten kuukausien aikana on paljon puhuttu siitä, että Lissabonin sopimus ei ole nyt riittävä esimerkiksi rahapolitiikan koordinoinnissa ja uudistus jäi niiltä osin kesken.

Toimittaja
Esko Antolan mukaan Schengenin sopimukseen ei voida puuttua avaamatta Lissabonin sopimusta.

Esko Antola
En oikein rohkene ajatellakaan pidemmän päälle, mitä siitä seuraa, jos ruvetaan vaatimaan sopimuksen avaamista. Jos se oikeasti avataan, niin se on poliittisesti todella vaikea ja monimutkainen prosessi.

Toimittaja
Ranskan ehdotusta ei voi suoranaisesti verrata Suomen asemaan EU:n talouden vakautusjärjestelmässä, mutta molemmat lienevät kuitenkin oireita siitä, että EU:n on syytä harjoittaa itsekritiikkiä. EU-asiantuntija Esko Antola sanoo, että nyt ei voi puhua mistään EU:n kriisistä, mutta hajoamisen merkkejä ilmassa on.

Esko Antola
Siitä tulee sytytyslankailmiö helposti.

Toimittaja
Ja mitä se voisi sytyttää?

Esko Antola
Sellaisen ketjun, jossa sopimuksesta poikkeaminen sallitaan jollekin maalle, niin toiset saavat siitä sitten idean vaatia poikkeuksia jossain toisessa asiassa. Pommeja pamahtaa niinkun siellä täällä.

Toimittaja
Ja tämä merkitsisi jonkinlaista EU-politiikan hajoamista tietenkin?

Esko Antola
No, siinä semmoinen eriytyminen kasvaa joka tapauksessa, joo.

Toimittaja
Antola näkee Ranskan yksinajattelussa jotakin yhtenäistävääkin. Se saattaisi johtaa EU:n yhteiseen pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaan, hän arvelee.