torstai 21. huhtikuuta 2011

Demari: Syrjinnällä ei sijaa hallituspolitiikassa

Demari, pääkirjoitus: Syrjinnällä ei sijaa hallituspolitiikassa 21.4.2011
Demari: Tuomioja: Perussuomalaiset eivät kaada Suomen EU-linjaa 20.4.2011

Eduskuntavaalien tulos huolestuttaa suurta osaa kansaa. Perussuomalaisten suurvoiton pelätään muuttavan Suomen maaksi, jossa suvaitsevaisuutta, kansainvälisyyttä ja monikulttuurisuutta arvostavat eivät tunne oloaan kotoiseksi. Monet uhkaavat muuttaa muualle.

Maahanmuuttajissa ääriasenteiden yleistyminen herättää epävarmuutta. Erityisen pahalta joidenkin perussuomalaisten maahanmuuttokriittiset puheet tuntuvat pakolaisista, jotka ovat vastoin tahtoaan joutuneet lähtemään kotimaastaan. Uhanalaiset eivät saisi tulla Suomeen eikä suomalaisten rahoilla saisi auttaa omassa kotimaassaan köyhyydessä eläviä.

Eilen kansalaisjärjestöt ilmaisivat huolensa kehitysavun ja ruotsin opetuksen tulevaisuudesta. Järjestöt tietävät, että puheet ruotsin opetuksen alasajosta sekä kehitysavun ja maahanmuuton leikkaamisesta jatkuvat.

Kansa on äänestänyt perussuomalaiset isoksi puolueeksi ja muiden poliittisten voimien on pystyttävä tekemään sen kanssa yhteistyötä, myös hallituksessa. SDP:llä tuskin on ongelmia edistää yhdessä perussuomalaisten kanssa tasaisempaa tulonjakoa, oikeudenmukaisempaa veropolitiikkaa ja parempia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Suvaitsemattomuudelle sen sijaan ei ole syytä antaa pikkusormeakaan. Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on hälventänyt vaalien jälkeisiä pelkoja vakuuttamalla, ettei esimerkiksi kehitysyhteistyöhön kajota, sanovat persut mitä tahansa. Kuten Tuomioja painottaa, hallituksen politiikka ei voi perustua minkäänlaiseen ulkomaalaisvihamielisyyteen, jos SDP on hallituksessa mukana.

SDP kannattaa vakaasti myös Suomen kaksikielisyyttä. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen vahvisti tämän linjan useasti vaalikampanjan aikana. Perussuomalaisten Jussi Niinistön heitto Dragsvikin varuskunnan lopettamisesta oli täysin turha kielivähemmistöön kohdistettu tölväisy.

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista katsoo, että jokaisen ihmisarvosta ja perusoikeuksien toteutumisesta on pidettävä kaksin käsin kiinni. Yritykset tinkiä niistä on tukahdutettava alkuunsa. Tuntosarvet on pidettävä ylhäällä.

_____________________________________________________

Demari: Tuomioja: Perussuomalaiset eivät kaada Suomen EU-linjaa

Kansanedustajan valtakirjansa Helsingistä uusinut Erkki Tuomioja (sd.) suhtautuu tyynesti hallitusneuvotteluihin perussuomalaisten kanssa. Hänen mielestään EU-asiat ja velkakriisin hoito eivät suinkaan muodostu kiperimmiksi asioiksi.

– Velkakriisin hoidosta on tehty elämää suurempi kysymys. Minulla ei ole epäilystä sen suhteen, etteikö löytyisi luovia tapoja, joilla ilmaistaan kaikkien olevan sijoittajavastuun kannalla.

Muullekaan EU-politiikalle ei perussuomalaisista Tuomiojan mukaan koidu vaikeuksia, vaikka perussuomalaiset hallitukseen menisivätkin. Uusia sävytyksiä saattaa tulla, mutta Tuomioja uskoo "suureen jatkuvuuteen".

Yksi Timo Soini ei Tuomiojan mukaan Suomea EU:sta pois vie. Hän ei myöskään EU:ta pysty kaatamaan, kuten ei velkakriisin järjestelyjäkään.

– Kun kansan enemmistö haluaa EU:ssa olla, niin siellä ollaan.

Tuomioja pitää selvänä, että demarit lähtevät hallitusneuvotteluihin kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa. Eri juttu on, syntyykö siitä hallitus. Tuomioja suhtautuu asiaan erittäin skeptisesti.

– En nyt pysty sanomaan kumpaan suhtaudun enemmän skeptisesti, kokoomukseen vai perussuomalaisiin.

Tuomioja muistuttaa perussuomalaisten joukosta löytyvän "aivan synkkiä voimia, joita ei pidä päästää minkäänlaiseen vastuulliseen asemaan".

Toisaalta perussuomalaisilla ja demareilla löytyy myös yhtymäkohtia. Kumpikaan puolue ei esimerkiksi hyväksy jatkuvaa eriarvoistumiskehitystä ja luokkayhteiskunnan palauttamista, Tuomioja muistuttaa.

– Tämä on hallitusneuvotteluissa aivan oleellinen kysymys. Kokoomus joutuu kääntämään kelkkansa ennen kuin puolue on meidän kannaltamme yhteistyökykyinen.

– Pitää sanoa aivan suoraan, että tavoitteena on tuloerojen kasvuun johtaneen vero- ja yhteiskuntapolitiikan kääntäminen.

Perussuomalaisilla on Tuomiojan mielestä omat kummallisuutensa, mutta niidenkin kanssa voidaan tulla juttuun.

– Täysin selvää on, ettei esimerkiksi kehitysyhteistyöhön kajota, sanovat persut mitä tahansa. Sekin on selvää, ettei hallituksen politiikka voi perustua minkäänlaiseen ulkomaalaisvihamielisyyteen, jos me olemme siinä mukana.