torstai 9. kesäkuuta 2011

Etelä-Suomen Sanomat: Poliisi varoittaa korttihuijareista

Etelä-Suomen Sanomat: Poliisi varoittaa korttihuijareista 9.6.2011
MTV3: KSML: Junissa häärivät ulkomaalaiset ammattivarasliigat

Poliisi varoittaa maksukorttihuijareista. Poliisin mukaan ympäri Suomea, myös Päijät-Hämeessä, liikkuu kortteja anastavia ulkomaalaisia seurueita.

Tekoja valmistellaan yleensä kauppakeskuksissa tai marketeissa. Huijari urkkii tunnusluvun joko kassalla maksun yhteydessä tai pankkiautomaatilla asioitaessa.
Sopivan tilaisuuden tullen huijari harhauttaa uhria toisen henkilön avustuksella niin, että toinen huijareista onnistuu anastamaan kortin.

Osassa tapauksista huijarit tunkeutuvat kauppakeskuksissa samaan hissiin uhrinsa kanssa, missä he anastavat kortin.

Röyhkeimmillään huijarit seuraavat uhriaan kaupasta kotiovelle asti, missä huijarit tarjoavat apua esimerkiksi kauppakassien kantamiseen. Samassa yhteydessä uhrilta viedään kortti.

Yleensä korttia käytetään ensimmäisen kerran heti anastuksen jälkeen, jolloin tililtä nostetaan niin paljon kuin mahdollista. Toisinaan korttia kokeillaan myöhemmin toisella paikkakunnalla siltä varalta, että jotain on vielä nostettaessa.

Ilmoitus pankkiin ja rikosilmoitus

Pankkikortin anastamisesta tulee tehdä välittömästi ilmoitus pankkiin, että tili voidaan sulkea. Myös rikosilmoitus poliisille on syytä tehdä heti. Tämä on tärkeää, sillä se helpottaa ja nopeuttaa tekijöiden kiinni saamista.

Yleensä huijarit poistuvat paikkakunnalta heti saaliin saatuaan ja siirtyvät seuraavalle paikkakunnalle etsimään uusia uhreja. Sekä huijareiden että heidän käytössään olevan auton tuntomerkit on syytä painaa mieleen.

Isojen vahinkojen välttämiseksi pankkikorttien omistajien on hyvä laittaa tilille päiväkohtainen nostorajoitus. Käyttötilillä ei kannata pitää isoja rahasummia.
Korttia ja siihen liittyvää tunnuslukua ei pidä säilyttää samassa paikassa. Automaatilla asioitaessa tunnusluvun urkinnan estämiseksi on hyvä keino pitää toista kättä näkösuojana, kun tunnuslukua näppäillään laitteeseen.

Kortin haltija voi joutua vastaamaan kadonneen tai varastetun kortin väärinkäytöstä, jos hän on itse toiminut huolimattomasti. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos asiakas kortin katoamisen havaittuaan laiminlyö katoamisilmoituksen tekemisen.


_____________________________________


MTV3: KSML: Junissa häärivät ulkomaalaiset ammattivarasliigat

Junissa näpistyksiä tekevät ulkomaalaiset varasliigat ovat tulleet Suomeen jäädäkseen, kirjoittaa Keskisuomalainen.

Lehden mukaan VR:n tietoon tulee muutamia varkauksia viikossa, ja poliisi kirjaa vuosittain 200-300 junissa tapahtunutta näpistystä.

VR:stä kerrotaan, että näpistysten määrä lisääntyy aina silloin, kun uusi ryhmä rantautuu Suomeen. Liigat ovat aktiivisia varsinkin kesäaikaan.

- Näitä tekevät tilaustyönä noin 5-7 hengen ryhmät. Ne operoivat hetken yhdessä paikassa ja vaihtavat sitten kaupunkia tai jopa maata, kertoo VR:n matkustajaliikenteen turvallisuuspäällikkö Teemu Väänänen Keskisuomalaisessa.

Suurin osa varkauksista tapahtuu Helsingin ja Pasilan välillä, mutta myös maakunnissa näpistyksiä tehdään. Ammattimaiset liigat haluavat yleensä käteistä, kortteja, puhelimia, tietokoneita tai henkilöpapereita.