lauantai 4. kesäkuuta 2011

Iltalehti: Suomen henkilökorttiuudistus närkästyttää

Iltalehti: Suomen henkilökorttiuudistus närkästyttää 4.6.2011

Eurooppalaiset rasisminvastaisen kampanjan työntekijät kritisoivat voimakkaasti Suomen tuoretta henkilökorttiuudistusta.

EUobserver-verkkosivuston mukaan rasisminvastaisen kampanjan työntekijät ovat närkästyneet erityisesti suomalaisviranomaisten päätöksestä myöntää Suomessa asuville ulkomaan kansalaisille selvästi erivärisiä henkilökortteja kuin Suomen kansalaisille.

Brysselissä majaansa pitävän rasisminvastaisen järjestön ENAR:n johtaja Michaël Privot kuvailee Suomen henkilökorttiuudistusta "laillistetuksi etniseksi profiloinniksi".

- Mahtaako sininen viitata stereotyyppisesti suomalaisten silmien väriin ja ruskea ulkomaalaisten ihonväriin? Maailma on täynnä värejä, joten näiden kahden valitseminen herättää ilman muuta kysymyksiä, Privot sanoo.

"Lisää syrjintää"

Projektipäällikkö Ismo Parviainen Poliisihallituksesta perustelee värimuutosta henkilökorttien valvonnan helpottamisella.

- Halusimme, että korttien värit erottuvat toisistaan paremmin. Halusimme helpottaa poliisin työtä ja tehdä käypien matkustusasiakirjojen tunnistamisen entistäkin helpommaksi, Parviainen kommentoi verkkosivustolle.

Privot ei purematta niele suomalaisviranomaisten perustelua.

- Kyseenalaistamme väitteen siitä, että eriväriset henkilökortit helpottaisivat valvontatyötä, Privot sanoo.

Privot'n mukaan on todennäköistä, että eriväriset henkilökortit lisäävät syrjintää elämän eri osa-alueilla. Hänen mukaansa ulkomaan kansalaisten täytyy näyttää kantaväestöstä erottuva henkilöllisyystodistus tilanteissa, joissa he eivät välttämättä halua korostaa olevansa ulkomaalaisia.

- Pelkkä vilkaisu henkilökorttiin on usein alkupiste eriarvoiselle kohtelulle, jota ei tule missään nimessä hyväksyä, Privot korostaa.

Toinen käy, toinen ei

Poliisi on myöntänyt uusia henkilökortteja kesäkuun alusta lähtien. Täysi-ikäisen suomalaisen henkilökortti on väritykseltään sininen, alaikäisen violetti. Suomessa asuvan ulkomaalaisen henkilökortti on ruskea.

Sininen henkilökortti kelpaa virallisena matkustusasiakirjana EU:n sisällä ja Pohjoismaissa. Ruskea henkilökortti ei kelpaa viralliseksi matkustusasiakirjaksi.

Vanhat henkilökortit kelpaavat ja ovat käytettävissä koko kortin voimassaoloajan.