maanantai 6. kesäkuuta 2011

Iltalehti: Tutkijat: Rasistiset teot kumpuavat myös politiikasta

Iltalehti/STT: Tutkijat: Rasistiset teot kumpuavat myös politiikasta 6.6.2011

Tutkijoiden mielestä poliittisen kentän uudet tuulet ovat vaikuttaneet ihmisten asenteisiin maahanmuuttajia kohtaan.

STT:n haastattelemat rasismin ja politiikan tutkijat näkevät yhteyden, jota on eduskuntavaalien jälkeen spekuloitu kahvipöytäkeskusteluissa ympäri maan.

Kevään aikana on uutisoitu useista ulkomaalaistaustaisiin kohdistuneista solvauksista. Rasismia tutkinut yhteiskuntatieteilijä Anna Rastas on seurannut juttuja murheellisin mielin.

- Se on ahdistavaa ja pelottavaa. Ihan puskista on hyökännyt sellaisia ihmisiä, joita en uskonut siellä olevankaan, hän sanoo.

Liikkuessaan ulkomaalaistaustaisten tuttaviensa kanssa Rastas on todistanut uhkailua, törkeää käytöstä - ja myös fyysistä väkivaltaa. Hänen mielestään ilmapiiri muuttui, kun maahanmuuttoasioista tuli populistisen politiikan väline.

- Väitän, että edelliset vaalit ja niihin liittyvät asiat, kuten rasismin pehmittely ei-rasismina, ovat vaikuttaneet siihen, että asenneilmasto on nyt sallivampi tällaiselle käytökselle.

Sanaa maahanmuuttokriittinen tutkija ei siedä: se on harhaanjohtava ilmaus. Lisäksi se antaa muihin asioihin tyytymättömille ja pettyneille kansalaisille helpon syyllisen: mamut - ja luvan sanoa mitä herjauksia mieleen tupsahtaa.


Vaalivoitto villitsee aatteen kannattajat

Politiikan tutkija Teivo Teivaisen mielestä vaalitulos teki ulkomaalaisvastaisuudesta salonkikelpoisempaa. Toisaalta se saattaa myös vähentää rasistisia tekoja, hän puntaroi.

- Nyt olisi parlamentaarinen kanava purkaa ulkomaalaisiin liittyviä turhautumia, Teivainen sanoo.

Tutkijan mukaan tietyn poliittisen suuntauksen menestyksellä on tapana innostaa sen kannattajia. Näin kävi esimerkiksi 1930-luvulla Saksassa. Hän kuitenkin miettii, kumpi tällä kertaa aiheutti kumman: rasistisempi ajan henki vai maahanmuuttokriitikoiden vaalimenestys?

Molemmat tutkijat haluavat poliitikkojen ja median ymmärtävän vastuunsa. Rastas pelkää tilanteen luisuvan helposti jopa pahempaan suuntaan.

- Jos sanotaan vaan, että olipas se nokkelasti ilmaistu, niin äkkiä ollaan siinä ilmapiirissä, että joistain ihmisryhmistä saa puhua niin epäkunnioittavasti kuin ikinä haluaa.

FAKTA

Rasististen rikosten määrä kasvoi ennen vaaleja

Poliisiammattikorkeakoulu tilastoi rasistisia ja rasistisia piirteitä sisältäviä rikoksia vuosittain ilmestyvän viharikostilastonsa yhteydessä. Niiden perusteella rasismiin liittyvien raivonpurkausten määrä on alkanut kasvaa jo vuosia ennen tämän vuoden eduskuntavaaleja.

Edelliset luvut ovat vuodelta 2009. Sen aikana poliisille ilmoitettiin yhteensä 1 007 viharikosta. Suurin osa tapauksista - 85 prosenttia - sisälsi rasistisia piirteitä. Yksinomaan rasistisiksi luokiteltujen rikosten kokonaismäärä oli 14 prosenttia suurempi kuin vuonna 2008.

Viharikoksilla tarkoitetaan tekoja, joiden motiivina ovat ennakkoluulot tai vihamielisyys uhrin edustamaa ryhmää kohtaan. Vuoden 2010 tilasto viharikoksista valmistuu tämän vuoden lokakuussa.

TAUSTA

Neekeriukko, hylje ja jutku - Solvauksia keväältä 2011

- Vantaalla kolmikymppinen mies kiskoi "hylkeeksi" nimittämäänsä nigerialaissukuista suomalaismiestä nilkoista veteen, koska "eläin piti viedä takaisin luontoon". Tapauksesta tehty kirjoitus levisi Facebookissa kulovalkean lailla.

- Samoin viime viikolla kansanedustaja Ben Zyskowiczin kimppuun hyökättiin Helsingissä. Zyskowiczin mukaan mies haukkui häntä "jutkuksi" ja uhitteli. Hyökkäyksestä kertoi Iltalehti.

- Leijonien MM-kultajuhlien jälkeen kohistiin nettiadressista, jonka mukaan isokokoinen jääkiekkofani oli haukkunut tummaihoisia "terroristeiksi". Adressi luonnehti tunnelmaa Helsingin hulinoissa avoimen rasistiseksi.

- Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sai eduskuntaryhmältään huomautuksen puhuttuaan nettivideolla "neekeriukoista". Hän ei toistaiseksi ole pyytänyt sanojaan anteeksi.