lauantai 2. helmikuuta 2013

Yle: Ruotsin kokoomus haluaa rajoittaa maahanmuuttoa

Yle: Ruotsin kokoomus haluaa rajoittaa maahanmuuttoa 2.2.2013
Yle: Ruotsin kokoomuksen maahanmuuttolinjalle arvosteluryöppy

Ruotsissa maahanmuuttajien määrä on nousemassa tärkeäksi kysymykseksi seuraavissa vaaleissa. Ruotsin kokoomus alkaa etsiä keinoja maahanmuuttajien ja pakolaisten määrän supistamiseen.

Ruotsin kokoomus haluaa rajoittaa maahanmuuttoa niin siirtolaisten kuin pakolaistenkin osalta, kertoo Dagens Nyheter -sanomalehti. Kokoomuslainen maahanmuuttoministeri pitää Ruotsiin tulevaa ulkomaalaisvirtaa kestämättömänä.

Kokoomus on perustanut työryhmän, jonka tehtävänä on muotoilla seuraavia vaaleja varten puolueen uusi maahanmuuttopolitiikka. Työryhmän puheenjohtaja on maahanmuuttoministeri Tobias Billström.

Puolue kiinnittää erityisesti huomiota siihen, että Ruotsiin tulee runsaasti sellaisten maahanmuuttajien perheenjäseniä, joiden ainoa tulonlähde on kunnallinen toimeentulotuki. Nykyisessä maahanmuuttolaissa mainittu toimeentulovaatimus ei käytännössä toimi, arvioi Billström lehden haastattelussa.

Kun laki aikoinaan laadittiin, kokoomus vaati tiukempia toimeentulon ehtoja. Puolue perääntyi kuitenkin vaatimuksestaan, jotta hallitus pääsi yksimielisyyteen. Nyt tiukemmat toimeentulon ehdot nostetaan taas esille.

Kokoomus painottaa, että puolue haluaa säilyttää humaanin ja oikeudenmukaisen pakolaispolitiikan. Pakolaisina maahan tulevien määrää halutaan silti vähentää.

Ruotsi ottaa EU-maista kolmanneksi eniten pakolaisia. Vain Saksaan ja Ranskaan tulee enemmän pakolaisia.

Ruotsin maahanmuuttoviranomaisten mukaan Ruotsiin on muuttanut viime aikoina vuosittain noin 100 000 ihmistä. Samaan aikaan tosin Ruotsista on muuttanut pois lähes 50 000 ihmistä.

____________________________


Yle: Ruotsin kokoomuksen maahanmuuttolinjalle arvosteluryöppy

Ruotsin kokoomuslainen maahanmuuttoministeri ehti vasta väläyttää maahanmuuton ehtojen kiristämistä, kun hän sai vastaansa vastalauseiden ryöpyn.

Ruotsin kokoomuksen ilmoittama halu kiristää maahanmuuton ehtoja on saanut vastaansa arvosteluryöpyn. Arvostelua tulee myös puolueen omasta piiristä.

Kokoomuksen hallituskumppanit keskusta ja kristillisdemokraatit sanoutuvat irti suunnitelmasta.

Keskustan maahanmuuttopolitiikan vastaava Johan Hedin pitää tärkeänä, että hädänalaisilla ihmisillä säilyy oikeus saada turvapaikka. Perheiden yhdistäminen taas on olennainen osa uuden kodin perustamisessa uuteen maahan.

- Olen sitä mieltä, että ongelmaa on lähdetty purkamaan väärästä päästä. Olennaisin maahanmuuttoon liittyvä ongelma on, että Ruotsiin muuttaneelta ihmiseltä kestää liian kauan päästä työmarkkinoille, keskimäärin kahdeksan vuotta, kommentoi Hedin uutistoimisto TT:n haastattelussa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Penilla Gunther on Hedinin kanssa samaa mieltä siitä, että kotoutumisen suurin ongelma on liian pitkä aika ennen kuin maahanmuuttaja pystyy saapumisensa jälkeen huolehtimaan itsestään taloudellisesti.

- Valitettavasti kokoomus ei ole esittänyt yhtään keinoa integraation kehittämiseksi, vaan puolue valitsee helpon tien, moittii Gunther.

Myöskään Ruotsin kokoomuksen nuorisojärjestö ei hyväksy maahanmuuttoministeri Tobias Billströmin esittelemää hanketta maahanmuuttajien määrän vähentämiseksi.

Nuorisojärjestön puheenjohtaja Erik Bengtzboe sanoo Billströmin puheiden rikkovan sekä puoluehallituksen linjauksia, kuin myös sitä ihannetta, että Ruotsi olisi tulevaisuudessakin avoin ja suvaitsevainen maa.

Bengtzboe toteaa myös, että maahanmuuttajilla on vaikeaa päästä Ruotsin työmarkkinoille, koska jäykkiä sääntöjä on paljon ja verotus maailman tiukinta.