keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Helsingin Uutiset: Halla-aho arvioi oikein: Ruotsi ohjaa turvapaikanhakijoita Suomeen – Torniossa jo 300 vuorokaudessa

Helsingin Uutiset: Halla-aho arvioi oikein: Ruotsi ohjaa turvapaikanhakijoita Suomeen – Torniossa jo 300 vuorokaudessa 9.9.2015

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho arvioi pari viikkoa sitten, että Ruotsin kautta Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrän raju kasvu voi selittyä ruotsalaisten viranomaisten myötämielisyydellä.

Halla-ahon arvio osui oikeaan.

Ruotsin televisio SVT kertoo, että maan valtion junayhtiö SJ on jo viikon päivät auttanut turvapaikanhakijoita heidän matkallaan kohti Suomea.

SJ ei enää vaadi henkilöllisyystodistusta lipuntarkastuksen yhteydessä. Yhtiö haluaa näin helpottaa laittomasti maahan tulleiden paperittomien matkaa Ruotsissa ja Ruotsista eteenpäin.

Rautatieyhtiö vetoaa myös ruotsalaisiin maahanmuuttoviranomaisiin, jotta nämä kertoisivat uudesta linjauksesta turvapaikanhakijoille. Yhtiö perustelee päätöstään sillä, että turvapaikanhakijoita ei haluta jättää lipputrokareiden armoille.

Lisäksi SJ on poistanut lisämaksut junissa ostettavista lipuista. Se antaa myös turvapaikanhakijoiden tuoda juniin normaalia enemmän matkatavaraa.
SJ myy juna-laiva -lippuja Turkuun ja Helsinkiin sekä juna-bussi -lippuja Kemiin.

Turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut voimakkaasti etenkin Kemissä ja Torniossa. Suomen Maahanmuuttovirasto kertoi tiistaina Twitterissä, että yksistään Tornion ja Haaparannan välisen rajan ylitti noin 300 turvapaikanhakijaa vuorokaudessa.

Sanomalehti Kaleva arvioi, että jos tahti jatkuu nykyisenä, Pohjois-Suomeen voi saapua jopa 100 000 turvapaikanhakijaa.

Ruotsissa turvapaikkakriisi ei ole kärjistynyt tänä vuonna samalla tavoin kuin Suomessa ja monessa muussa Euroopan maassa. Ruotsi on perinteisesti ottanut kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita. Tänä vuonna määrän ei ennusteta kuitenkaan nousevan.

Suomeen turvapaikanhakijoita on viimeisen virallisen arvion mukaan tulossa noin 30 000, mikä ylittää viime vuosien tason 10-kertaisesti.

Tornio ja Turun satama ovat nyt Helsinki-Vantaan lentoaseman ohella suurimmat turvapaikanhakijoiden saapumisreitit.

Seuraava reitti saattaa avautua Venäjältä, joka toimi 1990-luvulla somalien kauttakulkumaana. Sanomalehti Lapin Kansa kertoi alkuviikolla, että Venäjältä saapui viisihenkinen perhe turvapaikanhakijaperhe Raja-Joosepin kautta.