tiistai 1. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Maahanmuuttoviraston ylijohtaja MTV:lle: Suomeen tarvitaan kolme uutta vastaanottokeskusta joka viikko

Ilta-Sanomat: Maahanmuuttoviraston ylijohtaja MTV:lle: Suomeen tarvitaan kolme uutta vastaanottokeskusta joka viikko 1.9.2015

Suomeen tuli viime viikolla 850 uutta turvapaikanhakijaa.
Turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa Suomessa. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio oli MTV:n Kymmenen uutisten haastateltavana aiheesta.

– On tärkeää, että vastaanottokeskuksia voidaan perustaa kuntien vastustuksesta huolimatta, Vuorio korosti lähetyksessä.

Keuruu sanoi suunnitellulle vastaanottokeskukselle eilen ei, Kouvola puolestaan kyllä.

Vuorio arvioi myös, että Suomeen tarvitaan tarvitaan kolme uutta keskusta joka viikko.

– Esimerkiksi viime viikolla tuli 850 uutta turvapaikanhakijaa Suomeen.

Hänen mukaansa kaikki hakemukset käsitellään luonnollisesti yksilöllisesti.

Maat, joista hakijoita tällä hetkellä tulee ovat Vuorion mukaan Irak, Somalia, Afganistan ja Syyria. Suomeen on viime kuukausina tullut kasvava määrä turvapaikanhakijoita Albaniasta. Albanialaiset eivät ole Vuorion mukaan suojelun tarpeessa ja hakemukset on hylätty perusteettomina.

Hakemusten seulonta kestää hänen mukaansa pitkään.

– Tavoiteaika on kuusi kuukautta, mutta jonkin verran käsittely pitenee. Tällä hetkellä meillä on 60 miljoonan budjetti, mutta vuosittain tarvitaan jopa sata miljoonaa vastaanottokuluihin, hän arvioi.

Turussa jo telttamajoituksia

Turun Pansion vastaanottokeskus alkaa olla jo niin täynnä, että SPR:n alkaa järjestää telttamajoitusta. Tiistaina vastaanottokeskuksen pihalle nousee neljä telttaa.

– Teltat ovat kuuden tai 16 hengen telttoja. Majoitussuunnitelma on nyt se, että uudet tulijat yöpyvät teltoissa. Lisäksi osa keskuksen sisällä patjamajoituksessa olevista siirtyy vapaaehtoisesti telttoihin, vastaanottokeskuksen johtaja Jaana Sikiö kertoi aiemmin tänään Ilta-Sanomille.

Turun vastaanottokeskuksessa on tällä hetkellä noin 500 turvapaikanhakijaa. Viikoittain turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa kaupungissa jopa sadoilla ihmisillä.

– Ihmisiä voi tulla viikossa jopa 200. On vaikea sanoa tarkkaa lukua, koska määrät vaihtelevat. Joku päivä voi tulla vain kymmenen ja seuraavana kahdeksankymmentä, Sikiö sanoo.

Teltoissa ei sentään nukuta talven yli

Telttamajoituksen tarkoitus on olla hyvin tilapäistä.

– Tämä on hyvin tilapäinen ratkaisu. Heti kun saadaan jotain muuta järjestymään, telttamajoituksesta luovutaan.

Syksyn tullen yöt kylmenevät, mutta vastaanottokeskuksen johtajan mukaan teltoissa on lämmitys.

– Ei ole tarkoitus, että niissä talven yli nukutaan. On ihan selvää, että emme me sinne lapsia laita, Sikiö korostaa.