maanantai 7. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Ministeri kiistää huhut Pohjois-Suomen turvapaikanhakijoista: ”Itsestään selvää”

Ilta-Sanomat: Ministeri kiistää huhut Pohjois-Suomen turvapaikanhakijoista: ”Itsestään selvää” 7.9.2015

Pohjois-Ruotsista Pohjois-Suomeen suuntautunut turvapaikanhakijoiden vyöry yllätti viranomaiset pahanpäiväisesti viime viikolla.
Oulussa tilanne kriisiytyi, kun tulijoille ei heti löytynyt riittävästi tiloja.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) kiistää huhut, joiden mukaan pakolaisia ohjattaisiin Ruotsissa aktiivisesti hakeutumaan Suomeen.

Miksi pakolaisia tulee nyt paljon Ruotsin kautta Pohjois-Suomeen?– Ruotsiinkin on tullut valtava määrä ihmisiä lyhyessä ajassa. Ja selkeästi ihmiset hakeutuvat nyt lähellä oleviin maihin, kuten Suomeen, Toivakka kommentoi Ilta-Sanomille tänään.

– Ja se, että meille tulee tällä hetkellä paljon irakilaisia ja somalialaisia - meillä on diasporaa, eli eri tuttavia ja ystäviä nimenomaan näillä kansalaisilla. Eli heitä tulee sen takia, että täällä on olemassa turvaverkosto

Mutta miksi he tulevat juuri Pohjois-Ruotsin kautta?– Suurempi osa varmasti hakeutuu Saksaan ja Ruotsiin, mutta nyt kun ihmisiä tulee paljon, niin myös Suomeen tullaan. Tämä on minusta ihan itsestään selvää.

Toivakka järjesti tänään pakolaiskriisiä taustoittavan toimittajatapaamisen. Toivakka kiisti tilaisuudessa huhut, joiden mukaan pakolaisia on Ruotsissa työnnetty aktiivisesti Pohjois-Ruotsiin ja sieltä Pohjois-Suomeen.

Toivakka myönsi, että pakolaistulva Pohjois-Eurooppaan ”yllätti meidät kaikki,” vaikka Italiaan suuntautuvat pakolaisvirrat antoivat jo vuoden 2014 puolella esimakua siitä, mitä tuleman pitää.

– Tulijoiden määrä on kuusinkertaistunut, kun itäinen reitti (Turkin kautta) tuli käytäväksi. Se näkyy nyt hyvin vahvasti muualla Euroopassa kuin Etelä-Euroopassa. Suunta on nyt Saksaan ja pohjoiseen.

Toivakan mukaan kasvava pakolaisvirta kertoo siitä, että kriisi lähtöalueilla, kuten Syyriassa, on syventynyt ja tilanne pakolaisleireille huonontunut. Hän muistutti, että humanitäärinen apu on vähentynyt esimerkiksi Syyriassa ja leireillä on oltu jo vuosia, minkä seurauksena ihmiset ovat päättäneet lähteä.

– Ihmisten avuntarve on suuri. He lähtevät sieltä hädän edessä.

Jutun videolla irakilainen Ibrahim Mohammed kertoo saapumisestaan Ouluun.