tiistai 8. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Ulkoministeri Soini: Isis mukana turvapaikkabisneksessä

Ilta-Sanomat: Ulkoministeri Soini: Isis mukana turvapaikkabisneksessä 8.9.2015

Ulkoministeri Timo Soini (ps) kommentoi tänään eduskunnassa turvapaikanhakijoiden tulvaa sanomalla, että turvapaikkabisneksessä liikkuvat jättimäiset rahasummat.

– On arvioitu, että ihmiskaupan ja salakuljetuksen bisnesvaikutus on 8-10 miljardia (euroa). Eihän tällaista bisnestä voi ihmiskauppiaille ja muille luoda.

Soinin mukaan turvapaikkabisneksessä on mukana ”sekalaista seurakuntaa”.

– Kansainvälisesti on puhuttu siitä, että siellä on ikävä kyllä myös Isisin kavereita, Soini sanoi.

Suomeen 2400 turvapaikanhakijaa?

Hallitus käsittelee Timo Soinin mukaan perjantaina EU-komission ehdotusta, jonka mukaan Suomeen kaavaillaan sijoitettavaksi EU-kiintiöstä 2400 turvapaikanhakijaa tänne tähän mennessä tulleiden ja tulevien lisäksi.

Soini ei lähtenyt ennakoimaan hallituksen päätöksiä.

– Emme ole niin tyhmiä, että paljastaisimme neuvotteluvalttimme.

Soinin mukaan EU:sta löytyy puolisen tusinaa maata, jotka vastustavat komission pakkoon perustuvaa taakanjakoa.

– Sanoin kaksi kuukautta sitten, kun lähdettiin taakanjakoon, miten tulee käymään. Kyllä taas olin oikeassa.

Perussuomalaisilta eriävä mielipide

Suomi sitoutui kesäkuussa taakanjakoon, mutta silloin puhuttiin paljon pienemmistä turvapaikanhakijoiden määristä. Perussuomalaiset jätti eriävän mielipiteen hallituksen päätökseen.

Soinia nyppi tänään silmin nähden komission sekä suurten jäsenmaiden Saksan ja Ranskan ajama linja uudesta taakanjaosta 120 000 turvapaikanhakijan määrällä.

– Jos EU noudattaisi omia sopimuksiaan, nämä kaikki asiat käsiteltäisiin Unkarissa, Italiassa tai Kreikassa, mihin turvapaikanhakijat saapuvat. Tämän EU:n kanssa tuntuu olevan aina ongelma. Vedotaan, että on EU:n säännöt ja sitten kun tulee hankala tilanne EU ei noudata omia sääntöjään, Soini harmitteli.

Soinin mukaan nyt olisi tärkeintä saada turvapaikanhakijoiden tulva katkeamaan ja perustaa pakolaisleirejä EU:n ulkopuolelle.

– Jos sitä (tulvaa) ei saada tyrehdytettyä, hoidetaan vaan seurauksia eikä puututa syihin.

”Otetaan pakolaisleireiltä kaikkein hädänalaisimpia”

Soinin mukaan fiksuin tapa hoitaa pakolaiskriisiä olisi se, mitä Ison-Britannian pääministeri Davin Cameron on hänen mukaansa linjannut.

– Lähdetään ottamaan vapaaehtoiselta pohjalta ja silloin otetaan (pakolaisleireiltä) kaikista hädänalaisempia, jolloin sieltä tulee mukaan myös edustava joukko naisia ja lapsia.

– Eikä niin, että ihmiset kuskauttavat itsensä ihmiskaupan ja ihmissalakuljetuksen kautta Dublinin sopimuksen vastaisesti läpi Euroopan ja sitten lyö täällä anomuksen sisään, hän jatkoi.

Soinin mukaan nykytilanne johtaa siihen, että yli puolet, ehkä noin 60 prosenttia turvapaikkahakemuksista hylätään.

– Kyllä tämä täytyy uskaltaa sanoa, eikä sillä ole mitään tekemistä muukalaisvihamielisyyden kanssa, hän totesi.

Pakolaisleirien perustamisen lisäksi Soini pitää tärkeänä, että määritellään uudestaan se, mitkä ovat turvalliseksi luokiteltuja maita.

– Esimerkiksi kaikki EU-hakijamaat pitää olla turvallisia, Montenegro, Albania, Turkki ja tämäntyyppiset.