perjantai 11. syyskuuta 2015

Yle: Hallitus: Suomi valmis ottamaan EU-komission toivomat 2 400 turvapaikanhakijaa

Yle: Hallitus: Suomi valmis ottamaan EU-komission toivomat 2 400 turvapaikanhakijaa 11.9.2015

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) korostaa, että Suomi kannattaa kuitenkin edelleen vapaaehtoisuuteen perustuvia turvapaikanhakijoiden siirtoja EU-maissa.

Suomi on valmis ottamaan EU-komission toiveen mukaisesti 2 400 turvapaikanhakijaa. Suomi ei kuitenkaan kannata EU-komission esittämiä turvapaikanhakijoiden pakkosiirtoja eikä pysyvän järjestelmän perustamista siirroille.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi Suomen kannasta hallituksen tiedotustilaisuudessa tänään perjantaina. Hän korosti, että Suomi kannattaa edelleen vapaaehtoisuutta turvapaikanhakijoiden jakamisessa EU-maiden kesken.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vahvisti, että Suomen kanta lähtee siitä, että kukin maa päättää itse oman osuutensa.

– Meidän esitys on siis se, että vapaaehtoisuuden pohjalta voidaan edetä, pakollisuuden kautta ei voida edetä, ulkoministeri Timo Soini (ps.) toisti.

Suomen kanta turvapaikanhakijoiden siirtoihin lyödään lukkoon eduskunnan suuressa valiokunnassa myöhemmin tänään.

Pakolaispolitiikkaan tiukennuksia

Orpo kertoi Suomen tukevan EU:n yhteisen niin sanottujen turvallisten maiden listan laatimista. Listalla olevista maista tulevien turvapaikanhakijoiden hakemukset voitaisiin käsitellä nopeammin ja ihmiset palauttaa kotimaihinsa nopeammin.

Soinin mukaan Suomi selvittää pikaisesti, voidaanko oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat erottaa Suomen asumisperusteisesta sosiaaliturvasta ja luoda heille sen sijaan oma kotouttamisjärjestelmä.

Soinin mukaan myös turvapaikanhakijoiden perheenyhdistämisen kriteereitä aiotaan tiukentaa.

EU:n komissio esitti keskiviikkona, että 120 000 turvapaikanhakijaa siirrettäisiin Italiasta, Kreikasta ja Unkarista muihin EU-maihin. EU-komission mielestä turvapaikanhakijoiden sijoittaminen olisi tehtävä pakolliseksi. Komissio ehdotti myös pysyvän järjestelmän perustamista, joka voitaisiin ottaa käyttöön jos jäsenmaahan tulisi poikkeuksellisen suuri määrä turvapaikanhakijoita.

EU on jo aiemmin sopinut 40 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta. Tuon taakanjakosuunnitelman mukaan Suomen tulisi ottaa vastaan 800 ihmistä.

EU-maiden sisäministerit puivat komission ehdotusta kokouksessaan ensi maanantaina. Jäsenmaat päättävät asiasta määräenemmistöllä.