tiistai 1. syyskuuta 2015

Yle: Turvapaikkamenoihin kymmenien miljoonien lisälasku – lisärahaa anotaan vielä loppuvuonna

Yle: Turvapaikkamenoihin kymmenien miljoonien lisälasku – lisärahaa anotaan vielä loppuvuonna 1.9.2015

Syyskuun lisäbudjetin jatkorahoitus ei riitä. Maahanmuuttovirastolta on tulossa uusi raha-anomus vielä lokakuunkin lisäbudjettiin.

Valtion budjettiniilojen excel-taulukot ovat menneet pahan kerran sekaisin Suomeen pyrkivien pakolaisten lisääntyneen määrän takia. Maahanmuuttovirasto on joutunut anomaan valtiolta lisämiljoonia vastaanottokeskusten pyörittämiseen jo pariin kertaan tänä vuonna, ja sama jatkuu.

– Joudumme hakemaan lisärahaa vielä loppuvuonna. Ihan helposti tuollaiset 15 miljoonaa euroa tarvitaan, ehkä enemmänkin. Kokonaiskulut voivat nousta 100 miljoonaan euroon tänä vuonna, sanoo johtaja Jorma Kuuluvainen Maahanmuuttovirastosta.

Sadan miljoonan euron hintapyykki merkitsee sitä, että valtion turvapaikkamenot kaksinkertaistuvat tänä vuonna edellisvuodesta. Ne olivat viime vuonna kaikkiaan 54 miljoonaa euroa, ja saman verran on nyt myönnetty tälle vuodelle. Kesällä käynnistynyt pakolaisten määrän lisääntyminen nosti kuluja niin paljon, että syyskuun lisäbudjetista haetaan 18,6 miljoonan euron lisämäärärahaa.

Lokakuussa on käsittelyssä vuoden neljäs lisätalousarvio, ja sinnekin Maahanmuuttovirasto lähettää näillä näkymin rahapyynnön. Jos vastaanottokeskusten kokonaiskulut nousevat lopulta Kuuluvaiseen arvioimaan 100 miljonaan euroon tänä vuonna, on loppusyksyn lisäbudjetista saatava noin 30 miljoonaa euroa lisää.

Arvio pohjautuu 15 000 turvapaikanhakijan kokonaismäärään tänä vuonna. Heitä varten ollaan parhaillaan perustamassa seitsemää uutta vastaanottokeskusta eri puolille Suomea. Nyt niitä on 25, mutta kaikki ovat tupaten täynnä. Jos sisäministeriön hakija-arvio toteutuu, merkitsee se turvapaikanhakijoiden määrän nelinkertaistumista edellisvuodesta.

Ensi vuoden vastaanottomenot ovat vielä arvailun alla, mutta pääministeri Juha Sipilä (kesk.) arvioi sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunnilla, että ne nousevat päälle sadan miljoonan euron.

– Sipilän arvio osuu varmaan aika lähelle oikeaa, toteaa Kuuluvainen.

Sisäministeriö ehdottaa omassa budjettiesityksessään 77 miljoonan euron määrärahaa ensi vuodelle.