tiistai 1. syyskuuta 2015

Iltalehti: Poliisi tutkii: Vastaanottokeskuksissa varastettuja polkupyöriä?

Iltalehti: Poliisi tutkii: Vastaanottokeskuksissa varastettuja polkupyöriä? 1.9.2015

Kaakkois-Suomen poliisilaitos tutkii Joutsenon vastaanottokeskukseen päätyneiden polkupyörien kohtaloa.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Gavrilov sanoo, että epäilyt koskevat noin kymmentä polkupyörää.

- Me selvitellään parhaillaan, mistä pyörät ovat sinne tulleet, kuinka ne ovat tulleet Joutsenoon ja mitkä niistä ovat varastettuja. Mitä ilmeisimmin ne voivat olla varastettuja, Gavrilov sanoo.

Poliisi tutkii myös toista Joutsenon vastaanottokeskukseen liittyvää tapausta. Se liittyy Iltalehden viikonloppuna uutisoimaan tapaukseen, jossa Joutsenon vastaanottokeskuksen henkilökunnan autoja naarmutettiin. Naarmuttaminen havaittiin torstaina puolen päivän jälkeen.

Gavrilovin mukaan mikään ei viittaa tapauksessa ulkopuoliseen tekijään.

- Sellaista tietoa meillä ei ole, että kukaan ulkopuolinen henkilö siellä olisi liikkunut. Kyse on sellaisesta henkilöstä, joka muutenkin siellä liikkuu ja oleskelee. Sekin asia on selvittelyn alla.

Kirkkonummella rikosilmoitus

Myös Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on saanut rikosilmoituksen viime viikon tiistaina tapahtuneesta pyörävarkaudesta.

- Tällainen ilmoitus sieltä on tullut, ja vartijat ovat vastaanottokeskuksen jostain huoneesta löytäneet pyörän. Sitten se annettiin asianomistajalle, joka ei vaatinut teosta rangaistusta, joten homma oli sitten siinä, poliisilaitoksen viestintäpäällikkö, komisario Petri Launiainen kommentoi Iltalehdelle.

Vaikka esimerkiksi internetin keskustelupalstat ovat täyttyneet viime päivinä vihaisista kirjoituksista vastaanottokeskuksiin liittyen, esimerkiksi Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen Gavrilov muistuttaa, ettei yksittäistapausten takia voi leimata kaikkia vastaanottokeskusten asukkeja.

- Noin suureen joukkoon mahtuu monenlaista porukkaa. Eihän siinä tarvitse olla kuin muutama ihminen, joka on taipuvainen tämäntyyppisiin juttuihin, niin se näkyy heti. En lähtisi leimaamaan siellä olevia ihmisiä. Sellaista johtopäätöstä tästä ei voi ehkä vetää.

Samoilla linjoilla on myös Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen Launiainen.

- Alueen asukkaat ovat olleet aktiivisia asioiden ilmoittamisissa. Se on hyvä asia. Me haluamme tietää siitä, jos siellä jotain rikollista toimintaa on. Kun poliisista on sanottu, että me haluamme peitellä jotain, niin meillä ei ole kyllä minkäänlaista intressiä peitellä yhtään mitään.

- Vaikka se herättää intohimoja asukkaissa, me suhtaudumme siihen, kuten mihin tahansa muuhunkin kohteeseen, Launiainen korostaa.