lauantai 2. tammikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Suomeen pettynyt irakilainen Wissam, 34, WP:lle: ”Olisin jäänyt, jos edes 20 prosenttia odotuksistani olisi täyttynyt”

Ilta-Sanomat: Suomeen pettynyt irakilainen Wissam, 34, WP:lle: ”Olisin jäänyt, jos edes 20 prosenttia odotuksistani olisi täyttynyt” 2.1.2016
The Washington Post: Unhappy in Europe, some Iraqis return home

34-vuotias Wissam Razzaq lähti Irakista kohti Suomea syyskuussa. Hän vietti Suomessa puolitoista kuukautta, pettyi ja palasi takaisin kotiin.

Irakissa Wissam Razzaqin tulonlähteenä oli taksi, jonka hän myi saadakseen rahat 27 päivää kestäneelle matkalleen kohti Suomea. Rahat menivät ja kotiin hän palasi tyhjin käsin.

Razzaq kertoo Washington Postille, että hän oli Suomessa 45 päivää. Sinä aikana häntä haastateltiin turvapaikkahakemukseen liittyen yhden kerran, ensimmäisen viikon aikana.

Hän sanoo, ettei kokenut olevansa tervetullut Suomeen, kun äärioikeisto järjesti turvapaikanhakijoiden vastaisia mielenosoituksia.

– Olisin jäänyt, jos edes 20 prosenttia odotuksistani olisi täyttynyt, hän sanoo lehdelle.

Pakeni väkivaltaisuuksia

Razzaq kertoo lähteneensä Irakista pakoon väkivaltaisuuksia. Hänen molemmat veljensä ovat kuolleet pitkään jatkuneessa verenvuodatuksessa, toinen vuonna 2006 ja toinen heti seuraavana vuonna. Hänen kotikulmiaan ovat moukaroineet autopommit enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Hän koki olevansa oikeutettu turvapaikkaan ja toivoi voivansa tuoda myös perheensä turvaan.

Taksia ajanut Razzaq asui aiemmin vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa vuokratalossa. Nyt hänellä ei ole tulonlähdettä eikä omaa kotia. Hän on muuttanut perheensä kanssa asumaan vanhempiensa luokse.

– Olen palannut takaisin ja minun on aloitettava jälleen pohjalta, täysin nollasta, hän sanoo.

– Kaikki uhraukseni ja kärsimykseni olivat turhia.

Eurooppaan taloudellisistä syistä

Razzaq ei ole ainoa. Vastaavia kokemuksia on 25-vuotiaalla Faisal Uday Faisalilla, joka vietti kaksi kuukautta vastaanottokeskuksessa Ruotsissa ennen kuin palasi takaisin kotiin.

– Elämä siellä oli tylsää, eikä heidän ruokaansa söisi edes kissat.

– Menin Eurooppaan havaitakseni, että Eurooppa on vain mielikuva. Todellisuudessa se on kuin Bab al-Sharji, hän sanoo viitaten bagdadilaiseen kauppa-alueeseen.

Suomi ja moni muu Euroopan maa on kiristänyt Irakista tulevien mahdollisuuksia saada turvapaikkaa, koska turvallisuustilanne maassa on parantunut. Faisal myöntääkin halunneensa Eurooppaan juuri taloudellisista syistä – ei väkivaltaisuuksia pakoon.

– Jos olisin vaarassa, en olisi palannut takaisin.